Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rekonsruuji malý RD svépomocí, a chci si dělat ústřední topení v CU.
Chci se zeptat zda je nějaké obecné pravidlo na průměr CU trubek od kotle k radiátorum? (například že první 4m. by měly být CU trubky průměru alespoň 22mm a zbytek může být v průměru 16mm a pod?...
Topení bude nuceným oběhem pomocí čerpadla-kotel bude v přízemí jako vytápěný byt.
Chtěl bych použít (dle výpočtu) 6x radiátor 1000W (obývák+ložnice, 1x žebříkový radiátor 1500W(koupelna)
+ bych chtěl kvůli praktyčnosti a místu zkusit svépomocí podlahové topení na chodbě v pex/al pex trubce. šnek bych natáhl po celé chodbě cca 10cm od sebe a délka trubky bude cca 60m. (je to chodba takže když v ní bude teplo super,když na chodbě bude chladněji tak taky nebudu naštvaný)
Napojil bych ho dle vyobrazení na vracečku z posledního radiátoru (cca 35 -45°C ...si myslím).
Vratná ochlazená voda by proběhla podlahovým topením a vrátila se zpět na do vratného potrubí.na vstupu do podlahovky by byl klasické termoventil pro kontrolu nad teplotou a na výstupu by byl odvzdušňovací ventil.
Můžete mi prosím k tomuto mémo teoretickému nápadu a náčrtu něco přispět? Budu moc vděčný za každou radu,vylepšení a pod.
Snažím se dělat vše opravdu svépomocí a na pájení Cu nic světoborného nevidím, nesnažím se dělat topení na samotíž a pod. Moje myšlenka je že když ohřeju v kotli vodu, přes čerpadlo to pošlu do radiátoru a vychladlou přivedu zpět do kotle mělo by to fungovat,když se budu držet např. rad ohledně průměru CU trubek které se tímto snažím zjistit.
prosím nepište mi přispěvky typu:
-zavolej si istalatéra a nehraj si...
-bez znalostí termodynamiky se nedá topit... a tak pod.
Děkuji všem předem za vaše odpovědi.
Zásadně bych nekombinoval radiátory a podlahové topení ! Jinak jednotlivé radiátory mohou být připojeny klidně trubkou 12 mm a pro 2 radiátory bych volil 14 mm až k tomu prvnímu, pro 3 radiátory 16 mm až k tomu prvnímu, pro 4 radiátory 18 mm opět až k tomu prvnímu atd. Já mám 6 radiátorů a průtočný ohřívák vody v koupelně a výstupní potrubí z kotle trubkou Cu 22 mm a oběhové čerpadlo tomu všemu dodá dostatek tepla.
Ahoj.
Asi bych věc řešil jinak. Napojení podlahovky řešit už od za kotle přez ložnici, do chodby. Úplně na samém počátku. Jak si na druhé straně, než je to nyní namalované. A ta smyčka na konci rozvodu v obyváku je taky špatně. Do radiátoru, z radiátoru a zpět.
Ahoj Chucky.
S těma průměrama trubek ti asi neporadím, ale po tom, co jsem při jejich použití viděl, bych moc odvahy neměl. Proudící voda je schopna ty kolínka zevnitř pěkně obrousit a pak to rupne. Já bych určitě šel jen do železa. To by pak bylo na furt. To by přežilo i mladýho.
Bože, já se u doplňuju. Když to budeš dělat vše jako nové,nebo jako rekonstrukci, tak si na ten vývod z radiátoru (na spátečce) určitě dej uzavírací ventil. Je to od Danfosu takovej kus se šroubovací krytkou a pod tím je pojistná matka a uzavírací šroub. Obě ty věci jsou na dvě velikosti klíče IMBUS. Když oba ventily uzavřeš, můžeš vodu z radiátoru dolním šroubením opatrně vypustit. a ten potom sundat a dále řešit. Pokud na druhé straně nemáš už namontovaný origo výpustný ventil. Pak se to samozřejmě vypouští lépe jím.
K průměrům trubek vám nic neřeknu. Ale podlahové topení udělejte rozhodně jako samostatný obvod, tedy v podstatě paralelně k radiátorům. Teplotu podlahy musíte regulovat. Nejjednodušší je použít tzv. RTL ventil, který se montuje na výstup podlahového topení, těsně k podlaze. Mám to tak v koupelně a funguje to naprosto bezvadně.
Dobrý den,Vaše úvaha ohledně průměru trubek je správná.Nejedná se však o obecné pravidlo,ale fyzikální zákonitosti
je zřejmé,že z počátku musí být průměr trubky větší-přenáší v tomto případě veškerou teplou vodu a tím i teplo do celé
soustavy za stálého tlaku.Připojením jednotlivých radiátorů se tento průtok zmenšuje a proto se průměr trubky sníží..
(Tento systém řeší tz.Bernuliho rovnice,která zohledňje i veškeré ztráty a odpory v potrubí, ale pro výpočet topení v RD
je způsob jednoduší.
Pokuď jde o podlahové topení je na chodbu nejvýhodnější,ale udělejte jej na samostatnou větev.Vaše řešení zvýší
hydraulické odpory , což by mohlo mít negativní vliv na celou topnou soustavu.Dále v případě poruchy na někerém
z radiátoru musíte vyřadit celé topení v RD.Doporučuji před zalitím topných trubic řádně odzkoušet těsnost,a to i
několikrát za sebou,aby byla jistota,že těsní.
S pozdravem fero
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.