Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahraniční e-shopy - jak platit?

Od: skeble odpovědí: 9 změna:

Jsem už v důchodu, ale ráda bych si některé věci nakoupila přes zahraniční internetový obchod. Může mi někdo, kdo nakupuje na zahraničních internetových obchodech, vysvětlit, jak funguje placení objednaného zboží? Na dobírku asi ne, tak asi platební kartou nebo na fakturu? Mám postžirový účet u Poštovní spořitelny v české měně a k tomu vydanou MAXKARTU, v hotovosti mám USD. Neumím anglicky ani německy, tak si nemůžu pořádně prostudovat obchodní podmínky ani neznám postup při placení kartou přes internet. Může mi někdo poradit třeba i na e-mail: skebleskeble@seznam.cz Děkuji!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

0x

Hotovost je v tomhle případě k ničemu. Prakticky všechny platby probíhají prostřednictvím platební karty. Jediné co je k tomu potřeba je mít od banky povolené placení přes internet, některé banky to standardně zakazují a povolují až na žádost klienta.

Placení probíhá buď přímým zadánim čísla kreditní karty nebo prostřednictvím služby s názvem Paypal. Platba přímo kartou je na první pohled rychlejší, ale obchodník se tak dostane přímo k vašemu účtu - osobně bych to nedoporučoval, je tam potencionální riziko že to buď zneužije přímo obchodník nebo že mu číslo vaší kreditky někdo ukradne (občas se to stane).

Proto je bezpečnější platba přes Paypal. Na začátku se musíte na www.paypal.com zaregistrovat, zadáte tam číslo svého účtu a kreditky. Ano i tady je jisté potencionální riziko, ale Paypal je natolik velká a respektovaná firma že možnost zneužití je absolutně mizivá. Následně pak při platbách v obchodech platíte prostřednictvím stránek Paypalu, samotný obchodník se k číslu vaší kreditky nijak nedostane a riziko zneužití je tak nulové. Stránky Paypalu jsou jenom v angličtině, ale na internetu je řada návodů v češtině jak se zaregistrovat, navíc celý proces je velmi jednoduchý.

Samotné placení pak probíhá tak, že vy budete chtít zaplatit v obchodě například 100 USD, tuto platbu na stránce Paypal potvrdíte a banka si sama z vašeho účtu odpovídající částku v korunách podle aktuálního kurzu Paypalu.

skeble
hodnocení

Mockrát děkuji Petrovi123 za srozumitelnou odpověď. Předpokládám, že výše poštovného bude uvedena na jednotlivých internetových obchodech. Ještě jednou dík.

petr123*

Ne každý obchod který umožňuje platbu přes Paypal musí nutně posílat zboží do Evropy. Většinou o tom na tom obchodě píšou, ale někdy je to těžší to tam najít... Obchody které posílají mezinárodně jsou všude, nemusí to být jen USA ale třeba i HongKong, případně i po EU se často nakupuje z Británie, Francie nebo třeba Německa.

Poštovné se většinou zobrazí pokud si člověk dá zboží do košíku a vyplní (třeba v zákaznické registraci, někdy to lze zadat přímo v "košíku") stát do kterého to chce poslat.

Doporučuju ale nakupovat jen u osvědčených obchodů, existuje spousty podvodníků a vzhledem k tomu že se platí předem člověk může snadno zaplatit peníze a nic nedostat.

skeble
hodnocení

Ještě jeden dotaz - lze přes Paypal platit všem zahraničním e-shopům nebo jenom USA? Děkuji

montgomery*

Platbu přes PayPal přijímají převážně menší e-shopy. U naprosté většiny zahraničních e-shopu je nutno platit kartou. Zase takové riziko jak se o tom všude píše to není. Ještě jsem nikde neslyšel o konkrétním případu, kdy by si obchodník dovolil zneužít údaje z karty. Platil jsem kartou už v mnoha e-shopech (i u tzv. rizikových) po celém světě a nikdy nebyl žádný problém.

PayPal využijete především na aukcích eBay, kde je to takřka monopolní platební systém.

petr123*

To že PayPal berou jen menší obchody je nesmysl. Prostě některé ho berou, některé ne, ale nesouvisí to s velikostí obchodu. Hodně také záleží na zaměření obchodu.

montgomery*

Psal jsem "převážně menší obchody" . Pro ty větší s větším objemem transakcí je výhodnější mít vlastní platební bránu (mimo jiné nejsou odsouzeni k libovůli PayPalu).

matylda*
hodnocení

0x

Kdysi jsem zahlédla na internetu, že existuje nějaká firma, ve které složíte patřičné peníze za vyhlédnutý výrobek a ona za vás již vybrané zboží objedná a zaplatí přes svůj účet. Bohužel jsem již nic neobjevila. Nevíte o tom někdo něco?

montgomery*

www.zasilkovasluz/... ale za všechno se platí. Raději dvakrát přečíst podmínky než být potom překvapený(-á). Sám s tím nemám zkušenost, takže nemůžu hodnotit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]