Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik °C má oheň?

Od: samurraj® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, svařil jsem si z plechů a jeklů takové menší ohnště, které budu mít na terase a budeme opékat buřty apod. Chci to natřít nějakou ohnivzdornou barvou a c jsem koukal jedna měla odolnost do max. 500°C, druhá (dražší) do 650°C. Proto mě zajímá, kolik stupňů má při hoření oheň, kde samozřejmě budu pálit dříví (obvykle smrk, borovice, ale někdy i jiné, tvrdší dříví)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
sdh-olesnik.blog.cz/... teplota 700-1100°C. Někde se to tu i řešilo a došlo se k tomu, že je zbytečný gril natírat, protože barva sleze.
hodnocení

Aha, netušil jsem, že má plamen tolik stupňů, tak to asi opravdu nemá cenu ani natírat...No jo ale na druhou stranu chci, aby to nějak vypadalo a nedělalo ostudu.

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.! Existuje kovářská barva.

levne-barvy.cz/...

Ovšem na gril by mě něco takového ani nenapadlo použít. Nechejte to tak, jak to je.

Před prvním grilováním, opékáním, to nechte pořádně vypálit a hotovo.

Přece si nebudete dobrovolně ničit zdraví vdechováním pečící se barvy.

Buďte bez obav. Gril časem získá svou patinu a to samo o sobě je lepší, než chemie.

Tak ať se daří.!

hodnocení

Já bych to měl rád nějak natřené z vnější strany. Z vnitřku samozřejmě ne. Protože na terase mám fungl nový nábytek, houpačku a budu tam mít rezavé ohniště...to moc dobře nevypadá.

2kedar*

Z vnějšku snad ano. Já mám jako "ohniště" takovou vaničku z tenké litiny a na tom litinový rošt.

Má to tu výhodu, že to na jaře trošku odrbu ocelovým kartáčem a tím je "hygiéně" učiněno zadost. :)

Celé to sedí v takovém podstavci svařeném z tenkých jeklů. Jen ten jsem natřel černou matnou tabulovkou.

Ale i tak Vám před prvním ostrým nasazením doporučoval to pořádně "rozohnit" a až poté na tom

grilovat něco k snědku.

Smiřte se s tím, že ohniště prostě rezavé bude. Jediná možnost by snad byly dvojité, od sebe tepelně izolované stěny a na vnější povrch pravý smalt. To ale doma neuděláte.

hodnocení

0x

Kdybyste to svařil z nerezu, neměl byste tyto starosti. Bylo by to sice dražší, ale o mnoho efektnější.

janm*

Zdravím

Vnitřek ohniště si vyložte šamotovými plátky lze je běžně zakoupit a můžete tam topit čím chcete plechové stěny se vám nikdy nepropálí. Nebo ohniště "vymažte"dobrou přírodní jílovicí v síle cca aspoň dva ale lépe 3 cm nechte vyschnout a taktéž můžete topit čím chcete nepropálíte to. Zvenku pak plech natřete, nastříkejte žáruvzdornou barvou existují s odolností i do 800 stupňů...

auto-doplnky.com/...

Tady třeba uvádí vysokou odolnost, mělo by to být tedy OK (byť jsem nezkoušel) teoreticky by na ten vnější plášť měla bohatě stačit i ta s odolností cca 500-600 (zejména je-li ohniště zevnitř vymazáno nebo vyloženo šamotem) užijete-li ale vyšší odolnost viz. odkaz "nic tím nemůžete zkazit".

ke spojování plátků šamotu apod. na vyzdívku příp. výmaz lze užít i

kamnarina.cz/...

hodnocení

Supr, moc Vám děkuji za radu a nápad.

janm*

Je to naprosto jednoduchá a spolehlivá technologie a i požárně naprosto bezpečná, jedenkrát ročně vymazané nebo šamotem vylepené ohniště vymažete šamotovou maltou nebo tou přírodní jílovicí (přemáznete praskliny)...praskání vyzdívky není na závadu provozu ani bezpečnosti, stále je to lepší než "rezavý plech"..., pozornost se musí věnovat jen pokud by se vám "vyloupl" větší kousek vymazávky nebo šamotu a odhalil plech, oprava je ale jednoduchá vyplníte hlínou kamn. tmelem, šamotem apod. a je po problému :)

hevc

Z venku nastříkat silikonovou stříbřenkou na vysoké teploty. Ale dříve bývaly kvalitnější!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]