Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Moji prarodiče mne požádali o kontrolu faktury za dodávky elektřiny. Asi 15 let vytápějí byt elektrickým kotlem, tedy by měli mít distribuční sazbu D45d. Ale oni mají sazbu D25d a podle ní je jím odběr elektřiny fakturován. Při tom instalaci kotle dělala k tomu oprávněná firma, takže oni teď mají za den 20 hod, v NT a 4 hod ve VT. Zřejmě v té době instatalace kotle došlo k administrativní chybě. Žádné doklady nejsou zachovány.. Poraďte co teď s tím mám dělat, abych to uvedl do pořádku a nestihe je nějaký finanční postih? Ještě dodávám, že distributorem je EON a dodavatelem firma jiná. Děkuji za rady.
.
Asi si stojím na vedení a moc nechápu. Faktura je na D25d, ale mají 20 hodin NT jako u D45d?
Proč myslíte, že firma vám může za sazbu? O veškeré změny sazby si žádá majitel sám? Prosím, upřesněte dotaz a nebo počkejte na někoho, kdo váš dotaz pochopí.
Omlouvám se. Můj dotaz byl nejasný. Chtěl jsem aby byl co nejkratší a to podstatné jsem nenapsal. Tak tedy od začátku. Moji prarodiče jsou velmi staří, je jim již více než osmdesát let a mnohé věci si již nepamatují. Vím, že asi před deseti nebo více lety si požádali distributora o povolení k instalaci elektrického vytápění formou elektrického kotle. V té době se jednalo o družstevní byt. Souhlas obdrželi (viděl jsem jej) a zadali prácí odborné firmě. Co se dělo dál nevím, jenom jsem nyní zjistil, že jim dodavatel účtuje spotřebu elektřiny v sazbě D25D, což podle mne není správné z důvodů, která jsem již uvedl. Roční spotřeba 620 kWh ve VT a 5.300 kWh v NT, jistič 3x25 A. Mě nyní jde o to co s tím. Doklady nemám, zjistit kde a kdy se stala chyba. Ptám se co s tím. Tak teď už snad bude vše jasné. Zdravím.
Jak jste přišel na to, že by měli mít sazbu D45d? Ta je určena pro objekty s přímotopy a ty podle popisu nemáte,
" První podmínkou pro získání sazby D45d je řádná instalace přímotopných elektrických spotřebičů pro vytápění objektu – přímotopů. Dále musí celkový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů a akumulačního spotřebiče pro ohřev vody činit minimálně 40 % příkonu proudové hodnoty hlavního jističe (popř. musí instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu). Žadatel o sazbu D45d také musí povinně zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v době platnosti vysokého tarifu"- http://www.chytryodberatel.cz/sazba-d45d-pro-ohrev-vody-a-vytapeni-primotopem.aspx
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.