Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závada pojezdu sekačky

Od: martajs2 odpovědí: 8 změna:

U devět let staré sekačky se projevuje zajímavá závada. Pojezd sekačky po sepnutí normálně zabere a vcelku slušně na svůj věk tahá. Když však zastavím a potřebuji kousek couvnout tak se kola zablokují a zpátky se nedá jet. Nevím si s tím rady. Prosím pomozte jak se s tím vypořádat. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rozebrat hnaná kola, vyčistit, namazat...

doplněno 22.04.16 08:19:

V hnaných kolech bývají volnoběžky, které umožní kolu volné otáčení, pokud není hřídel náhonu v záběru; tam bývá u starších sekaček problém (někdy i v případě, že jsou "servisované" značkovým --- doporučeným --- servisem)...Přitom bych se podíval i na hnací řemen, napínání řemenu - bývá tam většinou jen pružina...

hodnocení

2x

Odskrutkovať hnacie koleso,bude tam ozubené koleso a hnací pastorok,skontrolovať súosovosť oboch osiek,potom zložiť pastorok,je istený segerkou,pod tým pastorkom bude cez osku klinok a ten sa pravdepodobne zasekáva,vyčistiť namazať trochu olejom a zložiť.Dávať si pozor na orientáciu toho klinku pri demontáži.Rozoberať raz jednú a raz druhú stranu,lebo pastorky sú pravé a ľavé,aby nedošlo k zámene.

martajs2
hodnocení

Díky za odpověď, zadní kola jsem měl rozhozené, umyté a ozubení jsem nastříkal olejem HSS 2000 . Pastorky jsou perfektně čisté, klínky jsem nechal suché a v dírkách osky chodí lehce. Pastorek naprázdno zabírá dobře, když s ním točím zpátky tak cvrliká jak na má. Tady problém nebude. Mám spíše podezření jestli už není velká vůle v uložení hřídele převodovky. Když mám sundaný pastorek tak je za ním ložisko a průchod přes korpus sekačky je jen díra a ta je o 2mm větší než osa. Když sundám oba pastorky tak celou převodovkou lze posunovat centimetr tam i zpět. Možná to je ten problém...? Možná by mohl být problém v souosovosti. Nevím však čeho se chytit, Osa pastorku a oska kola se zdá být rovná, ale nemám to změřené. Ještě bych zkusil rozebrat převodovku, jestli tady není problém.

doplněno 22.04.16 20:48:

Závada nalezena! Hurá. Bylo to opravdu v osovosti hřídelí pohonu a hřídele kola, nebyly souběžné a proto to drhlo.

kejki3

Můžete mi upřesnit tu souosost? Už vloni mi AL-KO 460 BR při couvání hýbalo s pákou výšky koleček. Teď prasklo lanko pojezdu a při rozebírání zjišťuju, že mi na převodovku dali v servisu jinou pružinu, která táhne celou převodovku.

Ale i po vyčištění klínků a pastorků, včetně namazání, kolečka necouvají, to by muselo jít přes tu převodovku, která to ztuha umožňuje. Vzhledem k ceně atypu lanka (560,-) se mi nechce objednávat převodovku, která stojí 1800,-

Plastové ozubení v kolečcích je po 10 letech ve výborném stavu, nezdá se ojeté. Nemám možnost to okouknout na funkčním kusu, myslím, že ta rohatka je tam právě proto, aby zaskočila?

martajs2
hodnocení

Můžu, samozřejmě. Zadní osa (místo kde je uložená převodovka pohonu sekačky) musí být v rovině. Pokud je nějak vytočená, pokřivená dělá problémy. To byl i můj problém. Pozná se to tak, že se celá zadní osa ze sekačky vymontuje, položí na rovnou plochu. Teprve na rovné ploše je poznat jak je osa křivá, na sekačce to vidět není.

Další můj poznatek je tažná pružina, u převodovky, která když je volná, nebo dokonce chybí nevrací převodku do základní polohy a pokud potřebujete se sekačkou popojet dozadu tak se zablokují pojezdové kola. Nevím jestli je to ale váš případ, některé sekačky to mají řešené trochu jinak.

kejki3

Díky, pružina byla asi ta první příčina, osa se mi zdála na zemi rovná. Začalo to dělat právě po servisu, kdy vyměnili tu pružinu. Jestli jí ztratili, nebo ta jiná měla něčemu pomoct, to zjistím, až budu mít novou a to lanko.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Taky jsem vytáhl sekačku a něco síknul. Mě to zase zlobí tak, že mi po vypnutí pojezdu ručním ovládačem, jsou kola furt v tahu. Zřejmě bude něco s převodovkou. Možná vyschla vazelína, nebo nějaká ta náplň oleje. Vůbec se mi do toho nechce. Stáří strojku asi 5 let.

martajs2
hodnocení

Ahoj. Tohle mi dělala ta moje potvora taky. Zjistil jsem, že pod krytem řemenu byla nacpaná suchá tráva z loňska a ta tlačila na řemen tak, že byl pojezd stále lehce v záběru. Bude potřeba odmontovat nůž, sundat kryt a bordel vysypat. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]