Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit, když se dělá revize elektřiny pro zapojení odběrného místa (po odebrání elketroměru), co všechno se při takové revizi kontroluje? Sloupek? Stav měřícího zařízení v něm? A co se kontroluje v domácnosti? Bojler zde není (teplou vodu ohřívá plyn. kotel). Jedná se o RD s dvěmi samostatnými bytovými jednotkami, každá bytová jednotka má v bytě skříňku s jističi na domě je další hlavní skříň s jističi pro celý dům, pak je sloupek v plotě a v něm dvoufázový elektroměr na VT a NT s jističem 3x25A. Dále má každá bytová jednotka svoji kuchyň a v něm elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou, osvětelní jsou většinou bodová světla 3 stropní světla, zásuvky.
V domě bydlíme jako nájemci, předchozí revizní zprávu od majitele nemám (majitel koupil dům v exekuci a 2 měsíce na to jí pronajmul mně - revizní zprávu prý nemá a mám si jí zajistit). Dům mám pronajatý od 1.12.2015, revizi na plyn jsem si v 1/2016 nechala udělat, ta je v pořádku. Na elektřinu jsem si jí nenechala udělat, myslím si, že by nedopadla kladně, venku kolem domu při zemi jsou vedeny nějaké elek. kabely, které nejsou nijak chráněny ani v ničem uloženy a nejspíše vedou do té hlavní skříňky na domě. Ještě jsem zapomněla, že jsou venku na domě 2 zásuvky na připojení např, sekačky a malá skříňka s jističi je i v garáži) Hledám si jiný podnájem, jakmile jej najdu, stávající smlouvu vypovím, má 3 výp. lhůtu. V době pronájmu jsme tu bydlely 3 osoby, od 1.9.2015 2 osoby.
Teď jde ale aktuálně o to, že elek. a plyn jsou psané na mě. Smlouvy za mě na základě plné moci uzavřela majitelka, protože já pěčuji o postiženou dceru. Bohužel u plynu uzavřela smlouvu na dobu určitou (22měsíců), u elek. na dobu neurčitou, obojí u RWE, ten je dodavatelem. Majitelem sítí a elektroměru je PRE, sítí a plynoměru PPD.
První odečet a fakturace byly 1.6.2015. U obojího byly větší nedoplatky. RWE mi proto nastavila na další rok vysoké zálohy. Od odečtu si spotřebu hlídám a je znatelně nižší. RWE mi odmítá snížit zálohy, žádala jsem o mimořádný odečet, to prý nelze, když nejsou majitelé sítí. Jenže já jsem samoodečtem a výpočtem zjistila, že již k únoru 2016 mám na obojím dohromady přeplatek cca 9 tisíc když k tomu uhradím ještě zálohy za 3/16 až 5/16, tak budu mít na obojím přeplatek dohromady 9 tisíc 19.380,- Kč (plyn) 7.800,- Kč (elek.). Dva měsíce se s nimi o tom dohaduji, nechci platit za něco, co jsem neodebrala jen proto, aby jim to leželo na účtě. Oni však tvrdí, že to jinak nelze, musím platit jimi stanovené zálohy do řádného odečtu 1.6.2016 s tím, že pak mi přeplatky vrátí a teprve pak zálohy upraví.
Vím, že jsem sama si měla některé věci ohlídat, příště už budu hodně obezřetná, ale nyní bych Vás požádala o to, zda-li máte pro mě nějakou radu co s tím. RWE mi totiž vyhrožuje tím, že když zálohy jimi stanovené nebudu hradit, odpojí mě. S novou revizí na plyn by nebyl problém, ale s tou elek. si nejsem jistá, proto se na ní ptám. Velmi reálně totiž uvažuji o tom, že když bych to nechala dojít do odpojení, alespoň bych se RWE zbavila, protože nové náklady za revize znovupřipojení by mě stály mnohem méně, než to, co mě nutí přeplácet. Samozřejmě ale nevím, jaká by byla časová prodleva mezi odpojením znovuzapojením novým dodavatelem. Nemám s tím zkušenosti. Bez elektřiny, tepla a vody být nemůžu, nevím, zda-li lze např. domluvit znovuzapojení od nového dodavatele na stejný den, kdy by došlo k odebrání měřičů stávajícím dodavatelem RWE. A jak jsem psala, revize plynu by problém nebyl, ale nejsem si jistá, zda-li by to neztroskotalo na té revizi elek., kdy by se třeba musely odstraňovat nějaké závady. Do toho nehodlám inestovat nic. Co byste mi tedy prosím v mé situaci poradili? Předem Vám děkuji.
Dobrý den, Vaši situaci vyřeší nejlépe výpověď náj. smlouvy a odchod na jiné místo.
Odběr energií buď ukončíte nebo se dohodnete s majitelem na jejich převodu (což bude pro něho lepší vzhledem ke stavu elekto instalace). Jinak, po odpojení elektroměru to trvá delší dobu, než je opět namontován (určitě to nejde během jednoho dne). Revizní zpráva stačí pouze na vedení k hlavnímu jističi, resp. elektoměru - pokračování a stav elektro instalace v domě nebo bytech není zkoumán. Takže, lepší je nedopustit odpojení elektroměru, odejít z bytu a dohodnout se dříve s pronajímatelem. Zdravím!
Ahoj děvče.
Já se vyjádřím pouze k první části otázky. Když se sejme elektroměr z elektroměrového rozváděče a do 5ti let se požádá o znovu osazení, musí se provést pouze revize skříně pro měřidlo. Revize stojí 500 Kč. Je to jeden list A4. Můj revizák to ani nechtěl-nepotřeboval vidět. Asi proto, že se známe.
Zdá se, že jsme našli jeden dobrý důvod, proč být u stejného dodavatele, který dodává energii a má na starosti i manipulaci s měřidly. Ještě vím, že soused potřeboval ladit výše záloh u Bohemia energy (snižovat a zvyšovat a zpět), a stačilo jim napsat dopisy. Vím to, psal jsem mu je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.