Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jde to, aby si koupili byt partneři a aby byli zapsaní oba v katastru nemovitostí? Dokázal byste mi někdo říct, co je lepší, jestli se vdát a poté takto koupit byt a nebo koupit byt před svatbou a jaké má co výhody a nevýhody? Díky.
Nejlepší je mít to svoje jisté,žádné společné majetky...nikdy nevíte,jak to dopadne a potom jsou velké probémy.
Nejlépe získat byt přes svatbou a být jediným majitelem. Když to koupíš po svatbě, tak to mám takový pocit stejně spadne do SJM a to tedy rozhodně není žádné terno. Rozvodovost je tu kolem 50% a akorát si zaděláte na případné budoucí problémy. Nejhorší co může existovat jsou společné majetky, podílová spoluvlastnictví, společná jmění manželů atd. I když si s partnerem třeba nyní skvěle rozumíte, nemusí to platit za nějaký čas. Úplně "nejlepší" je situace, do které se dostala jedna moje známá, která si taky s manželem koupila společné bydlení, vzala si na to hypotéku, za pár let se rozvedli, došlo na tahanice o majetek, nestačí to splácet, už na tom má exekuci a výhledově to asi půjde do dražby. Zní to možná drsně, ale v dnešní době bez předmanželské smlouvy je manželství a společné majetky nejisté dobrodružství s ideální cestou, jak zákonně přijít o majetek.
Tady plno lidí radí, aby si každý koupil sám svou nemovitost. OK nemám nic proti, ale jen málokdo vydělává dostatek peněz, aby toho byl schopen ještě před uzavřením sňatku.
V případě, že si koupím byt/dům hotově bez hypo před svatbou a nespadne tedy do SJM, tak ať je klidně celý můj.
Ale pokud dochází k placení hypotéky i v domě manželství, tedy ze společných peněz SJM, tak má protějšek právo, aby 1/2 těchto peněz následně získal zpět, i když třeba vydělává jen 1/3 toho, co jeho protějšek. To také patří k manželství, že se oba partneři mají mít podobně i přes např. rozdílné příjmy. A bylo by tedy min. nefér, aby jeden využíval společných peněz na umořování svých dluhů, přitom pozitiva by si ponechal.
jde všecko, pokud jsou patrneři bude v KN zapsáno podílové spoluvlastnictví, a klidně si můžete určit velikost podílů na nemovitosti různou, třeba podle toho, že jeden dal 2M a druhý 1M.
moc lidí, co si sami dnes ve smyslu jednoho člověka vydělají na nemovitost není, resp. není jich většina, obvykle co znám se na nemovitost skládá kde kdo z rodiny. Dost mladých lidí co mají baráček mají širokou podporu od rodičů. Doufám, že jsem tím nikoho nepohanil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.