Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit byt před svatbou?

Od: host* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, jde to, aby si koupili byt partneři a aby byli zapsaní oba v katastru nemovitostí? Dokázal byste mi někdo říct, co je lepší, jestli se vdát a poté takto koupit byt a nebo koupit byt před svatbou a jaké má co výhody a nevýhody? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V dnešnej dobe rozvodov,by som si kúpil byt pred svadbou a sám.

paspulka*
hodnocení

1x

Nejlepší je mít to svoje jisté,žádné společné majetky...nikdy nevíte,jak to dopadne a potom jsou velké probémy.

paspuka,,,,,,pak si může vaše žena najít někoho a vy aby jste se vyrovnali ,,musíte jí dát peníze a vy prodáte barák, a a znova vše od začátku. Opustit dům a jít někam jinam.Nikdy nemějte něco na půl. Teď zrovna můj syn má tyto problémy.Tak vím co to je za děs

matt*
hodnocení

1x

Nejlépe získat byt přes svatbou a být jediným majitelem. Když to koupíš po svatbě, tak to mám takový pocit stejně spadne do SJM a to tedy rozhodně není žádné terno. Rozvodovost je tu kolem 50% a akorát si zaděláte na případné budoucí problémy. Nejhorší co může existovat jsou společné majetky, podílová spoluvlastnictví, společná jmění manželů atd. I když si s partnerem třeba nyní skvěle rozumíte, nemusí to platit za nějaký čas. Úplně "nejlepší" je situace, do které se dostala jedna moje známá, která si taky s manželem koupila společné bydlení, vzala si na to hypotéku, za pár let se rozvedli, došlo na tahanice o majetek, nestačí to splácet, už na tom má exekuci a výhledově to asi půjde do dražby. Zní to možná drsně, ale v dnešní době bez předmanželské smlouvy je manželství a společné majetky nejisté dobrodružství s ideální cestou, jak zákonně přijít o majetek.

sebod*

matt. Majetek získaný PŘED svatbou nespadá do SJM

hodnocení

0x
Samozřejmě, že lze aby v katastru byli jako majitelé domu, zapsaní oba partneři. Jedná se o podílové spoluvlastnictví, kdy každý vlastní ideální polovinu.
Jediné co mě napadá, v čem se liší, je vypořádání případných dluhů. Pokud se jeden z manželů zadluží, exekutor může zabavit celý dům. Když je dům v podílovém spoluvlastnictví, může exekutor "jen" na polovinu dlužníka..
doplněno 18.04.16 18:57: No jo, vždyť já úplně vypustila tu poslední přiblblou novelu exekučního řádu.. :( Děkuji za opravu..
sebod*

coklit. Maličko Tě doplním. To, co píšeš bude platit v případě, že se ti dva nevezmou. V případě, že uzavřou manželství a potom by jeden z nich udělal dluhy, tak exekutor může i na polovinu druhého z manželů

doplněno 18.04.16 19:07:

coklit. V pohodě. NOZ v tomhle zamotala hlavu všem...

planetka*
hodnocení

0x

finance.idnes.cz/... Sepsat nehádat se a milovat.!

hk
hodnocení

0x

Svatá dobroto... Jen ne nic napůl!

chatarka
hodnocení

0x

Koupit byt tehdy, když je to výhodné. Svatba může být kdykoliv. A předmanželskou smlouvu.

asetaci
hodnocení

0x

Tady plno lidí radí, aby si každý koupil sám svou nemovitost. OK nemám nic proti, ale jen málokdo vydělává dostatek peněz, aby toho byl schopen ještě před uzavřením sňatku.

V případě, že si koupím byt/dům hotově bez hypo před svatbou a nespadne tedy do SJM, tak ať je klidně celý můj.

Ale pokud dochází k placení hypotéky i v domě manželství, tedy ze společných peněz SJM, tak má protějšek právo, aby 1/2 těchto peněz následně získal zpět, i když třeba vydělává jen 1/3 toho, co jeho protějšek. To také patří k manželství, že se oba partneři mají mít podobně i přes např. rozdílné příjmy. A bylo by tedy min. nefér, aby jeden využíval společných peněz na umořování svých dluhů, přitom pozitiva by si ponechal.

hodnocení

0x

jde všecko, pokud jsou patrneři bude v KN zapsáno podílové spoluvlastnictví, a klidně si můžete určit velikost podílů na nemovitosti různou, třeba podle toho, že jeden dal 2M a druhý 1M.

doplněno 19.04.16 20:10:

moc lidí, co si sami dnes ve smyslu jednoho člověka vydělají na nemovitost není, resp. není jich většina, obvykle co znám se na nemovitost skládá kde kdo z rodiny. Dost mladých lidí co mají baráček mají širokou podporu od rodičů. Doufám, že jsem tím nikoho nepohanil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]