Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svářečka CO2 - musím mít osvědčení?

Od: bartas* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Chci se zeptat, když budu od někoho kupovat svářečku CO2, bude po mě chtít osvědčení nebo prostě certifikát, že můžu touto svářečkou svářet? To samé platí, když si dojdu někam naplnit CO2 láhev? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
tzv. papíry po vás nejspíš nikdo chtít nebude. Sice se kdysi řešilo, že bez platného oprávnění na příslušný typ svářečky vám ji nikdo nebude moci prodat (něco jako střelnou zbraň bez zbrojního průkazu taky nekoupíte), ale pak to nějak zapadlo.
Všechno ostatní už tady bylo napsané, kromě jednoho - pokud budete někde (kdekoli - doma, někde na kšeft) s jakoukoli svářečkou svářet (platí i pro sváření či jinou práci s autogenem), nebudete mít příslušné oprávnění na daný typ sváření a zalítne vám někde jiskra - tzn. že vyhoříte, pojišťovna vám nedá ani korunu (navíc byste asi zaplatil i zásah hasičů) i kdybyste měl sebelepší pojistku, protože jste porušil bezpečnostní předpisy pro práci s daným zařízením.
Je to přesně to stejné, jako když se budete "vrtat" v elektrice a od toho pak vyhoříte, taky máte smůlu a pojistné plnění nebude.
Takže bacha na to - svářet v dílně plné "bordelu" prachu, starých hadrů není nejlepší nápad. A auta při vyvařování taky velmi ráda aa rychle hoří...

ife28

Jestli mám či nemám platné oprávnění nemá na pojištění žádný vliv.

Když si doma budu něco svařovat, tak nemusím mít žádné oprávnění. Stejně tak, když si budu jezdit autem, tak nepotřebuji školení řidičů. Stejně tak , když si uvařím polévku, tak nepotřebuji být vyučen v oboru a nebo mít zdravotní průkaz. atd...

doplněno 17.04.16 09:29:

Pojišťováka se ptát nebudu, protože ten z vlastní zkušenosti ani neví, co je napsané v pojistných podmínkách. Jediný kdo se u pojišťovny vyzná ,je likvidátor pojistných událostí. Ale nakonec stejně je tu pouze soud, který určuje, kde je "pravda".

Pojištění nemovitostí máme právě proto, aby kryla škody, které vzniknou třeba i nějakou nedbalostí. Svářecí oprávnění nemá žádný vliv na škodu. Ten kousek papíru ti totiž barák neuhasí ani nezapálí.

Já mám třeba pojištěnou nemovitost u Allianz. (ostatní pojišťovny to mají podobně)

V pojistných podmínkách je krácení plnění, pokud ke škodě dojde hrubou nedbalostí.

Hrubá nedbalost je takové zanedbání nutné opatrnosti a obezřetnosti, porušení právních předpisů nebo předpisů vydaných na základě nich, anebo smluvně převzatých povinností, jehož důsledkem byl vznik majetkové nebo nemajetkové újmy nebo zvětšení jejích následků (např. porušení protipožárních předpisů, závažné porušení technologických pravidel, závažné porušení pravidel silničního provozu, činnost pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek apod.); hrubou nedbalostí je vždy takové jednání, které bylo příčinou vzniku škodné události a pro které byla osoba uvedená v čl.28 odst. 1 písm. a) nebo čl. 36 odst. 1 písm. a) těchto pojistných podmínek pravomocně odsouzena pro nedbalostní trestný čin.

Dále dle trestního zákoníku §16

Trestný čin je spáchán z hrubé nedbalosti, jestliže přístup pachatele k požadavku náležité opatrnosti svědčí o zřejmé bezohlednosti pachatele k zájmům chráněným trestním zákonem.

A teď otázka, je svařování doma bez průkazu trestným činem? Je zapálení vlastního baráku z nedbalosti trestným činem? (myslím ,pokud nedojde k ohrožení osob či majetku jiných) Může vlastnictví či nevlastnictví svářecího průkazu způsobit nějakou škodu?

Takže se vracíme na začátek. Samotné vlastnictví svářecího průkazu nemá na úhradu škody vliv. Jen pokud škodu způsobým hrubou nedbalostí. A tu mohu způsobit jak s průkazem, tak bez.

ronyx*

Ale no tak *zed*
- když pojedete autem, na které nebudete mít příslušný řidičák (tedy "oprávnění") a způsobíte škodu - kdo ji zaplatí (v konečném důsledku)? (kromě toho, že se dopustíte porušení zákona s příslušnými následky)
- když si uvaříte polévku, dáte ji někomu např. ochutnat a on skončí v nemocnici - kdo ponese následky (především finanční)? Na kom se bude posléze hojit zdravotní pojišťovna za zaplacené ošetření? ;)
atd...
Zkuste se na to o tom sváření zeptat třeba nějakého pojišťováka, vyšetřovatele hasičů nebo někoho, kdo školí svářeče ;)

hodnocení

0x

Prodávajícího svářečský průkaz zajímat nebude. Pokud ale budete chtít někde svářet, třeba v zaměstnání, budou po vás svářečák chtít.

bartas*
hodnocení

Děkuji moc. A když si dojdu někam naplnit láhev CO2, bude to po mě někdo chtít?
w69®

Nikdo nic chtít nebue, Pro svářování je CO2 stejný jak v hasičáku. Jen láhev by měla mít platnou tlakovou zkoušku.

atj*

ne není potřeba. Benzín taky můžete natankovat i když nemáte ŘP ;)

marekvoracek
hodnocení

0x

ahoj, jednoduše:

- pokud budeš ty od někoho kupovat svářečku na co2, tak by po tobě nic chtít neměl, co se týče průkazů. Můžeš tu svářečku přece kupovat pro někoho jiného, čistě teoreticky

- pokud budeš někde oficiálně zaměstnán ohledně sváření, tak tam určitě průkaz mít musíš. Pokud v tom chceš podnikat, tak nejspíš taky (nevím jistě). Pokud si chceš svářet jen tak po domácku v rámci kutilství, tak tam asi nemusíš mít nic,ale tady si po pravdě nejsem jist taky, možná správně ano, nebo přinejmenším pro tvoji bezpečnost.

- ohledně plnění lahví, nemusíš mít strach. Nikdo po tobě nic chtít opravdu nebude, tedy neměl by. CO2 se mimo jiné používá jako tlačný plyn pro stáčení sudových piv a limonád, je sice potravinářský, ale když jsem tohle kupoval, nikdo nikdo nic nechtěl, takže tady to je předpokládám podobné.

- jak je ale zmíněno, musíš si hlídat tlakovou zkoušku na láhev, pokud budeš brát kus za kus, tak je to jedno, pokud si chceš nechat jen doplnit tu svoji, tak by ti solidní plnírna měla předem udělat tlakovou zkoušku, případně láhev zkontrolovat, případně pokud je problém, odmítnout láhev naplnit či nějak opravit.

jiri007
hodnocení

0x

Já dělám oficiálně u firmy svářeče, vařím autogenem a céóčkem a bez svářečského oprávnění. Zaměstnavatel mě na školení neposílá, prý to je zbytečně drahé, mám veškeré zkoušky několik let propadlé ale teorii i praxi ovládám a to je důležité. Jde jen o bezcenný kus papíru a zaměstnavatele chápu, já jsem hlavně rád že mám práci. Když zaměstnavateli nevadí že nemám platné papíry, tak já s tím nemám také problém. Mám autogen i doma a vařím po melouchách lidem v případě potřeby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svářet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]