Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byt v Praze prodat nebo pronajmout

Od: alexx* odpovědí: 16 změna:
Zdědil jsem po dědovi nečekaně byt v Praze na Proseku vlastní bydlení které splacim na hypotéku už mam byt má hodnotu cca 3000 000kc mam ho prodat nebo pronajmout uvažují o prodeji ale kamarad říká pronajmout tak co myslíte Vy?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
S najemnikama muze byt problem. Ja bych ho prodal.
alexx*
hodnocení

Toho se bojím že bude s nájemníky problém ale také nevim na koho narazim třeba na slušné lidi.
Ono mit byt co bych třeba za deset patnáct let prodal do té doby měl navíc nějaký měsíční příjem by se hodil.
Kdybych byt ted prodal tak můžu jako první splatit předčasně hypotéku koupit si nové auto dojet si na dovolenou a už jsem zase tam kde jsem.
vilik*
Trochu si to pletete, nebudete tam, kde jste.
Nebudete mít totiž splátku hypotéky. Takže z výplaty vám zbyde víc. A kdybyste se dostali později do finanční tísně, onemocnění, přišli o práci, tak ty peníze nemusíte měsíčně shánět a vyjdete i s menší částkou. Dá se říct, že přestanete být závislí tolik na současné práci a v nouzi můžete vzít i něco hůř placeného.
Osobně bych si byt chvíli nechal. Potom bych spočítal, jestli zisk z nájmu převýší náklady a rozhodl se o dalším postupu. I kdybyste byli v mínusu, nebude ztráta za rok nijak extrémní a prodejem se zaplatí. A v případě plusu bych byt nechal jako rezervu pro případ problémů s financemi. Do zhodnocení je ale nutné počítat i nižší či vyšší cenu bytu po daném čase.

mot
hodnocení

0x
prodat nebo si nechat a prodat pozdeji. s pronajmem jsou jenom problemy.
alexx*
hodnocení

To mi říkala sousedka že mají barák kde jsou dva byty a teď kupovali novej kotel protože nájemníci ho oddelali jak ho místo vypínání vyndavaly ze zásuvky.
mot
pokud najdete solidniho najemce, vydelate. pokud nesolidniho,bude to pruser. a pravdepodobnejsi je druha varianta.

uska*
hodnocení

0x

Pokud bydlíte na druhém konci republiky, tak byt prodejte. Pokud budete mít možnost semotamo kontroly bytu, nájemníků, budete mít možnost řešit stížností, poruchy atd., tak byt pronajímejte. Dnes už se dělají smlouvy tak, aby bylo možnost se nepohodlných nájemníků zbavit. Bez práce nejsou koláče, ale zase je to to stabilní příjem navíc. Prodat můžete kdykoliv.

doplněno 16.04.16 13:10:

Tondo - kdyby takhle smýšlel každý, tak 30% populace nemá kde bydlet. Pronájem nese svá rizika, ale pokud by to bylo tak nevýhodné, tak nikdo nepronajímá. Jak jsem psala - bez práce nejsou koláče. První předpoklad úspěchu je dobrý výběr nájemníka a smlouvu nechat napsat právníkovi. Další smlouvy s druhými nájemníky si již přizpůsobíte.

doplněno 20.04.16 13:55:

Uško, máte praktickou zkušenost s pronájmem?

Ano, mám a to od roku 1990 dodnes. Neprodala bych, je to stálý zroj příjmů. I když to není semotamo bez potíží, ale těch špatných zkušeností je daleko méně než kladných. Hlavně jde o výběr nájemníka a dobře postavené smlouvy.

tondac*

Poučte mě, jak se dělají smlouvy!? Četla jste NOZ pro nájem bytů? Nesmíte nájemníkovi omezovat počet osob v bytě, zakazovat kouření v bytě, zakazovat chování zvířete, naopak on může bez vašeho vědomí vzít další lidi do podnájmu, musíte mu platit úrok z kauce,... Výpověď mu můžete dát až když je dluh vyšší než součet plateb za 3 měsíce a když sám neodejde, tak musíte dát k soudu žalobu na vystěhování a po všech odvoláních to konečně dát exekutorovi.

Takže třeba budete za někoho platit 1-2 roky náklady na služby a energie, nedostanete z něj nájem, budete mít náklady se soudem, zařadíte se do fronty exekucí a za 10let se na vás možná kousek dostane. A když budete mít fakt pech, tak byt po něm budete ještě rekonstruovat.

doplněno 17.04.16 00:54:

Uško, máte praktickou zkušenost s pronájmem?

Já jo, pronajímal jsem byt víc než 10let a když seženete slušné nájemníky, tak je to dobrý zdroj příjmu. Jenže do nájmu jdou většinou lidé kteří mají problémy s penězmi. Takže i se slušnými nájemníky občas řešíte odložení plateb kvůli nějaké exekuci, ale vždycky se dohodnete a platby nakonec dorazí.

Kromě nich ale nájemní trhem putuje skupina parazitů, kteří zaplatí pár nájmů a odmítají se vystěhovat i přes doručené výpovědi a rozhodnutí soudu. Čekají, dokud je nevyvede exekutor a vy jste tak rádi, že jsou konečně pryč, že oželíte i chybějící platby. Příště už vynecháte soudy, dáte výpověď a radši zaplatíte vymahačům, aby to vystěhování vyřídili za vás.

Když se to stane poněkolikáté, tak se rozhodnete ten byt prodat, obzvlášť když se dá očekávat splasknutí další realitní bubliny. Většina pronajímajících známých už nové nájemníky hledá jen mezi známými nebo byt radši nechává prázdný.

deda43*

tondac®

nájemník: "naopak on může bez vašeho vědomí vzít další lidi do podnájmu"

Prosím o odkaz na NOZ, nebo bližší upřesnění. Moc by mi to pomohlo.

Dík

tondac*

§ 2274

Nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele. Ustanovení § 2272 se použije přiměřeně.

§ 2275

(1) V případě, že nájemce v bytě sám trvale nebydlí, může dát třetí osobě do podnájmu byt nebo jeho část pouze se souhlasem pronajímatele.

(2) Žádost o udělení souhlasu k podnájmu i souhlas s podnájmem vyžadují písemnou formu. Nevyjádří-li se pronajímatel k žádosti ve lhůtě jednoho měsíce, považuje se souhlas za daný; to neplatí, pokud byl ujednán zákaz podnájmu.

A vy jste majitel, nájemce nebo podnájemce? :)

deda43*

Dík za odpověď. Jsem nájemce a trvale nebydlím a vzal jsem podnájemníka bez písemného souhlasu. Takže chyba.

Ještě jednou díky.

danys*
hodnocení

0x
Peníze nepotřebujete, čili byt pronajmete někomu známému. Nebo známému známých. Každý rok vám bude vydělávat

tondac*
hodnocení

0x

Podělte se o zkušenosti s pronájmem z poslední doby ...

joudic*
hodnocení

0x

samozrejme nechat, ale prosek teda neni zadne terno...

mp*
hodnocení

0x

Záleží hlavně na tom, jak potřebujete hotové peníze. Byt v Praze určitě hodnotu neztratí. Náklady jsou jen daň z nemovitosti (současná garnitura má tendenci jí zvýšit). Nájem je pravidelný příjem, ale samozřejmě záleží na solidnosti nájemníka. a to je různé. Osobně bych neprodával. Peníze můžou jít do ... A třeba naše národní banka pro to dělá všechno (Tlustý Singer) a byt bude vždy byt.

tondac*

... nechci vám brát iluze, ale srovnejte si ceny před poslední krizí a po ní. Teď se ceny nemovitostí dostávají na podobnou úroveň jako před krizí, akcie stoupají na maxima a vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době praskne další bublina.

Hypotéky jsou extrémně levné a většina kupujících neřeší cenu, ale výši měsíční splátky, kterou jen tak tak utáhnou. Spousta z nich ani netuší, že úrok za pár let nemusí být 2%, ale třeba taky 8% a oni na tu splátku najednou nebudou mít. A co se asi stane s cenami na trhu, až budou tisíce lidí nuceni prodávat byty nebo až je budou prodávat banky ze zástavy?

Skutečně bohatí investoři se drží hesla nakupuj, když všichni prodávají a prodávej, když všichni nakupují. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]