Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování - připečený hořák

Od: semik64 odpovědí: 6 změna:

Ahoj, včera jsem zkoušel poprvé svářet Cóčkem, sice jsem jekly svařil, ale s výsledkem nejsem moc spokojený.

Problém je v tom, že nemám náhlavní kuklu, ale jen svářecí štít do ruky, proto si nemůžu opřít hořák o ruku, abych udržel mezeru mezi hořákem a jeklem a plynule hořákem posouval.

Když jsem tedy pod úhlem přiložil hořák k jeklu a snažil se po něm posouvat, tak se mi často stávalo, že se hořák připekl... Je na to nějaký fígl? Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cicko*
hodnocení

0x

Problém není v kukle, ale v nedostatečné praxi a zručnosti.

semik64
hodnocení

A existuje nějaký fígl, jak správně držet hořák jen jednou rukou? Vím, že mezi hořákem a jeklem by měla být cca 8 mm mezera, ale jak toho docílím bez opěry druhou rukou po celé délce sváru?

kukol

nevim kdes vycetl 8mm , ale hubice by mela byt kolmo k materialu. Ono se da svarovat masinou i na 20 cm dlouhej drat. Svaruj tak at mas prutok plynu okolo 15litru, dodrzuj hubici kolmo ke svarovanemu materialu a at pohodlne na to vidis. Jednou rukou to chce jen cvik. To jsou tak zakladni veci

jenda2*

Kolmo se používá hlavně při mechanizovaném svařování, protože není dobře vidět na svarovou lázeň. Svařuje je způsobem tlačným i tažným ( hlavně pro tenší plechy).. Vyložení ( výlet) drátu je 10x průměr drátu od průvlaku. Těch 8mm tedy napsal tazatel správně. Utopení průvlaku je 1-2mm od okraje hubice.

Průtok plynu je cca. 10x průměr drátu + 2 L . Víc nemá smysl. Pokud tedy není svařování prováděno u ventilátoru nebo průvanu !.

cicko*

V odborném kurzu jste nedával pozor, nebo byl špatný instruktor?

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den, i když budete mít zlatou kuklu nic Vám to nepomůže,vše je jenom o praxi.Doporučuji sehnat si zbytky

(ocelové odřezky ) různé síly a na nich se sváření naučit.Sám přijdete na to jaké "ampery" nastavit včetně průtoku

CO2.Hubici na svářený materiál nepokládejte(jinak se Vám bude "přilepovat" musíte jej držet vždy nad svářeným

materiálem.Podle síly svař.materiálu volíte i rychlost posuvu sváření,posuv drátu i průtok plynu.I když sváření je

v podstatě umění Vy se asi nechystáte na sváření pynovodů,tlakových nádob a dalších vysoce namáhaných

dílů a proto Vám přeji rychlé zvládnutí pěkných svárů.Jenom na doplnění prodává se trubičkový drát u kterého

nepotřebujete ochraný plyn CO2.Tak teď zkoušet a ono to půjde-hubici držet jen jednou rukou*smich*.

S pozdravem fero

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svářet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]