Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký průměr nerez vložky do komína?

Od: brouk odpovědí: 4 změna:

Kotel na peletky bude mít 30kW. Účinná výška komínu je 11m. Prodejce kotlů tvrdí, že stačí nerez vložka s průměrem 16cm. Mám obavy, zda to není málo? Platí nebo neplatí, že větší průměr komínu/vložky znamená větší tah?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

2x

Máte cca stejný výkon, účinnou výšku, i průměr vložky jako já. I u mně to byl výpočet a několik let to funguje. A to předpokládám, že máte spotřebič s větší účinností než já před deseti lety.

Větší průměr může znamenat větší tah, který ovšem nepotřebujete, vy potřebujete ten správný vypočítaný, větší tah Vám v extrému sfoukne hořák, když je třeba hodně větrno, tak se mně poněkud hůře zatápí, prostě mně to ten tah i při zavřené klapce do komína sfoukne.

Větší průměr zároveň znamená, že je menší šance na to ohřát komín (zvláště se stoupající účinností kotlů) na provozní teplotu. Obecně s účinností spotřebiče klesá průměr komína, proto se i některé staré komíny co vyhovovali 200 let najednou musejí vložkovat, případně tepelně izolovat, protože se novými spotřebiči neohřejí a dochází ke kondenzaci spalin.

Jinak možná u kotle (technického listu, návodu) máte graf, s kterého odečtete při dané učinné výšce, požadovaný vnitřní průměr komína. Pouze se tedu musí dopočítat případná ztráta na části spalinové cesty od spotřebiče k sopochu komína.

Za mně tedy 160 mm ok... Nicméně oslovil bych případně i jiného prodejce se stejnou otázkou. Případně bych se dotázal osoby, která bude provádět revizi spalinové cesty. Neopomenul bych tu část spalinové cesty, kterou jste nepopsal, tedy trubky z kotle do komína, většinou zanedbatelné, nicméně třeba já mám mezi komínem a kotlem docela hezkou "lochnesku" .

doplněno 15.04.16 13:34: Spíše než T kus to bude koleno. Jedno, případně dvě kolena 90 (87) st na kouřovodu kotle jsou běžnou praxí. Šikmá 45 kolena přicházejí na řadu spíše když nelze prostorově jinak, případně je komín poddimenzovaný a dohání se to kde se dá.
doplněno 15.04.16 14:38: Osobně jsem otázku 12:23 asi blbě pochopil. Měl jsem za to že řeč byla o kouřovodu. Pokud se jedná o sopouch, který je opravdu T kusem, tak tam určitě zachovat T kus, dole v patě komína s vybíracími dvířky. Co se týká úhlu sopouchu, přiklonil bych se k 87st. Ty 45 st se většinou používají u krbů, kde se při čištění nedá kouřovod demontovat, neb k němu nebývá přístup.
brouk
hodnocení

Děkuji za dlouhou odpověď! Ještě jsem se chtěl zeptat, zda náhodou nevíte, jak nejlépe vyřešit kouřovod mezi kotlem a komínem. Firma nám nabídla T-kus 87°, ale já si myslím, jestli by napojení na komín nemělo být víc "šikmé", tedy 45°.

nám vložkovali komín 5 let zpátky a tvrdili nám, že takto napřímo se to už zapojovat nesmí... téčko máme asi 1,5m nad zemí a z něj koleno-trubka-koleno... ale normy neznám a ani jsem je nezjištoval...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj.

Já bych tedy radši doporučoval ten T kus. A dole u podlahy s vybíracíma dvířkama. Má to své výhody. Třeba pro kontrolu sopouchu a vybírání sazí a třeba i spadlých otrávených ptáků. Domyslet by se mělo čím se bude v domku topit a podle toho si nechat pospojovat ty nerezové trubky. Pro plyn, horní trubka se pasuje do vnitř spodní a u pevných paliv obráceně. Pro peletky obráceně spodní dovnitř té horní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]