Nejste přihlášen/a.
Kotel na peletky bude mít 30kW. Účinná výška komínu je 11m. Prodejce kotlů tvrdí, že stačí nerez vložka s průměrem 16cm. Mám obavy, zda to není málo? Platí nebo neplatí, že větší průměr komínu/vložky znamená větší tah?
Máte cca stejný výkon, účinnou výšku, i průměr vložky jako já. I u mně to byl výpočet a několik let to funguje. A to předpokládám, že máte spotřebič s větší účinností než já před deseti lety.
Větší průměr může znamenat větší tah, který ovšem nepotřebujete, vy potřebujete ten správný vypočítaný, větší tah Vám v extrému sfoukne hořák, když je třeba hodně větrno, tak se mně poněkud hůře zatápí, prostě mně to ten tah i při zavřené klapce do komína sfoukne.
Větší průměr zároveň znamená, že je menší šance na to ohřát komín (zvláště se stoupající účinností kotlů) na provozní teplotu. Obecně s účinností spotřebiče klesá průměr komína, proto se i některé staré komíny co vyhovovali 200 let najednou musejí vložkovat, případně tepelně izolovat, protože se novými spotřebiči neohřejí a dochází ke kondenzaci spalin.
Jinak možná u kotle (technického listu, návodu) máte graf, s kterého odečtete při dané učinné výšce, požadovaný vnitřní průměr komína. Pouze se tedu musí dopočítat případná ztráta na části spalinové cesty od spotřebiče k sopochu komína.
Za mně tedy 160 mm ok... Nicméně oslovil bych případně i jiného prodejce se stejnou otázkou. Případně bych se dotázal osoby, která bude provádět revizi spalinové cesty. Neopomenul bych tu část spalinové cesty, kterou jste nepopsal, tedy trubky z kotle do komína, většinou zanedbatelné, nicméně třeba já mám mezi komínem a kotlem docela hezkou "lochnesku" .
Děkuji za dlouhou odpověď! Ještě jsem se chtěl zeptat, zda náhodou nevíte, jak nejlépe vyřešit kouřovod mezi kotlem a komínem. Firma nám nabídla T-kus 87°, ale já si myslím, jestli by napojení na komín nemělo být víc "šikmé", tedy 45°.
Ahoj.
Já bych tedy radši doporučoval ten T kus. A dole u podlahy s vybíracíma dvířkama. Má to své výhody. Třeba pro kontrolu sopouchu a vybírání sazí a třeba i spadlých otrávených ptáků. Domyslet by se mělo čím se bude v domku topit a podle toho si nechat pospojovat ty nerezové trubky. Pro plyn, horní trubka se pasuje do vnitř spodní a u pevných paliv obráceně. Pro peletky obráceně spodní dovnitř té horní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.