Nejste přihlášen/a.
zdravím,nepamatujete si vy starší náhodou z kolika procentní smetany se dělala šlehačka za komanču?
Dobrý den,
normál.šlehačka měla 33%,šlehačka do kávy 12%,šlehačka určená k výrobě másla 39-40%.Že by se nedala běžně
koupit to si nepamatuji ,možná jsem chodil nakupovat do špatného obchodu.
Vyrábí se odstřeďováním mléka na odstředivce v mlékárnách.Dříve měli zemědělci i odstředivky ruční-na kliku,Pokuď
odstředivka nebyla nechalo se mléko odstát ve vetším hrnci(t.z.kameňák) a smetana se postupně zbírala a pak
se v máselnici" utlouklo" domácí máslo,ze kterého voda netekla.Zbytek bylo podmáslí,ale ne ta zahuštěná voda co se prodává dnes.Totéž
platí o mléku to mělo 2% a plnotučné 3.6%.(O dnešních jogurtech - škoda slov).
Tož tedy něco málo o šlehačce.
Syrvátka je zbytek při výrobě sýrů a vždy používala ke krmení prasat.
S pozdravem fero
Také jsme doma měly odstředivku a máselnici.Odstředivka to byl malý zázrak, složilo se na sebe několik desítek kovových kloboučků , nalilo se mléko, roztočila klika a za zvuku startu nadzvukového letadla vytékalo na jedné straně odstředěné mléko a na druhé kvalitní smetana.Ta se nechávala ještě nějaký den v chladu odstát, potom při pokojově teplotě se šlo vrtět. Smetana se nalila do máselnice podobné bubnu, v které byly lopatky, přes které smetana protékala a postupně hrudkovatéla, až z ní byla jedna velká hrouda. podmáslí se slilo a máslo se dalo na kulatou mísu, kde se ještě několikrát nadhodilo, aby z něho vytekl zbytek podmáslí. Kdyby půl litr toho podmáslí byl a k tomu krajíc chleba z pece vyhřáté dřívím, mnoho lidí by si moc pochvalovalo.
Mečíku, moje krásná vzpomínka z prázdnin u stařenky, ve vesničce, která ani na mapě nebyla, je jak v chalupě, v chodbě, stařenka zvedla kus podlahy a objevily se schody do sklepa. A tam, mimo jiné, stála konev s podmáslím. Když se do ni mělce hráblo naběračkou, zůstal důlek. Každou, každičkou večeři byly šťouchané brambory, ve velké, sdrátované míse uprostřed stolu. A všichni jedlíci, bylo nás 5 děti, dostali lžíci a hrnek s obrázkem modrých švestek, plný chladného podmáslí. A kdo zaváhal, měl smůlu. Doteď cítím tu úžasnou chuť dobrých brambor a úžasného podmáslí na jazyku.
A taky cítím odřená kolena, okopané palce u nohou, v tričku, zabarveným třešněmi. Týýý jooo, byla to pravda? Nebyl to sen?
Alenko, je obdivuhodné, jak hluboko máme vzpomínky. Neuvěřitelné, jak jsou detailní i přes čas mnoha desetiletí. Víc než půl století.
Já dokonce i vím, jak vypadaly lžíce. Lesklé, tmavé, každá jiná, se vzorem kytek na rozšířené části rukojeti.
babi, po přečtení vašich řádků u mě nastal "Pavlovův reflex".
Ještě teď se olizuji. Jóo mládí,?"čas malin nezralých", taky často na svou milovanou babičku vzpomínám.
33% ale v 16h už na 100% na krámě nebyla ![]()
... no někde byla třeba jen ve středu dopoledne (a to jen pokud si prodavačky nerozebraly všechno pro známé) ![]()
Někdy vůbec. ![]()
Aknelko, tenkrát nebyl chemický průmysl.
Nic se do jídla nepřidávalo, nic se nevylepšovalo, všechno zůstalo tak, jak to zemědělec vyrobil. A tak jsme to koupili.
To kolik měla za komančů šlehačka procent již víte. Pokud toužíte po více procentech, tak osobně vím o šlehačce z Mark & Spencer, a jistě zde budou i další zahraniční dovozci. V případě zájmu mohu přesně zjistit, ale šlehačku mají o cca 10% silnější, obdobně to je se smetanou do omáček. Rozdíl ceny v tomto případě není s ohledem na ona procenta nikterak dramatický. Co se chuti týká, tak je to nesrovnatelné...v nadsázce asi jako rozdíl mezi obyč mlékem a "českou" šlehačkou...
Tak v M&S smetana na šlehání 37% a pak případně double cream taky na šlehání 47%
Babko: ano, ty hodně minulé, neřkuli staré vzpomínky jsou do detilů
, ale co jsme chtěli před jednou minutou to někdy nevíme![]()
ptam se proto,ze kupjeme 35% a podruhe se stalo,ze byla řídká a nevydrzela vyslehana do druheho dne.z dob socialistyckych si totiz podobny problem nepamatuji .dneska se vyrobce postavil k problemu celem a vyridil reklamaci zpusobem ktery neni bezny k nasi spokojenosti.JABRAKO,prece kdyz vyrabim maslo,tak se smetana porad zahustuje a v nejakem okamziku musi mit vice procent nez se s ni stane maslo.nebo jsou ty vyrobni postupy jine nez kdysi?
V čem ta smetana byla? Někdy se stane, že je v krabičce, kterou rozevřeme a smetanu vylijeme. Obrovské množstrví tuku zůstane přilepené na patře té krabičky. A právě tím tukem smetana získává na %.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.