Nejste přihlášen/a.
zdravím,nepamatujete si vy starší náhodou z kolika procentní smetany se dělala šlehačka za komanču?
Dobrý den,
normál.šlehačka měla 33%,šlehačka do kávy 12%,šlehačka určená k výrobě másla 39-40%.Že by se nedala běžně
koupit to si nepamatuji ,možná jsem chodil nakupovat do špatného obchodu.
Vyrábí se odstřeďováním mléka na odstředivce v mlékárnách.Dříve měli zemědělci i odstředivky ruční-na kliku,Pokuď
odstředivka nebyla nechalo se mléko odstát ve vetším hrnci(t.z.kameňák) a smetana se postupně zbírala a pak
se v máselnici" utlouklo" domácí máslo,ze kterého voda netekla.Zbytek bylo podmáslí,ale ne ta zahuštěná voda co se prodává dnes.Totéž
platí o mléku to mělo 2% a plnotučné 3.6%.(O dnešních jogurtech - škoda slov).
Tož tedy něco málo o šlehačce.
Syrvátka je zbytek při výrobě sýrů a vždy používala ke krmení prasat.
S pozdravem fero
Také jsme doma měly odstředivku a máselnici.Odstředivka to byl malý zázrak, složilo se na sebe několik desítek kovových kloboučků , nalilo se mléko, roztočila klika a za zvuku startu nadzvukového letadla vytékalo na jedné straně odstředěné mléko a na druhé kvalitní smetana.Ta se nechávala ještě nějaký den v chladu odstát, potom při pokojově teplotě se šlo vrtět. Smetana se nalila do máselnice podobné bubnu, v které byly lopatky, přes které smetana protékala a postupně hrudkovatéla, až z ní byla jedna velká hrouda. podmáslí se slilo a máslo se dalo na kulatou mísu, kde se ještě několikrát nadhodilo, aby z něho vytekl zbytek podmáslí. Kdyby půl litr toho podmáslí byl a k tomu krajíc chleba z pece vyhřáté dřívím, mnoho lidí by si moc pochvalovalo.
Mečíku, moje krásná vzpomínka z prázdnin u stařenky, ve vesničce, která ani na mapě nebyla, je jak v chalupě, v chodbě, stařenka zvedla kus podlahy a objevily se schody do sklepa. A tam, mimo jiné, stála konev s podmáslím. Když se do ni mělce hráblo naběračkou, zůstal důlek. Každou, každičkou večeři byly šťouchané brambory, ve velké, sdrátované míse uprostřed stolu. A všichni jedlíci, bylo nás 5 děti, dostali lžíci a hrnek s obrázkem modrých švestek, plný chladného podmáslí. A kdo zaváhal, měl smůlu. Doteď cítím tu úžasnou chuť dobrých brambor a úžasného podmáslí na jazyku. A taky cítím odřená kolena, okopané palce u nohou, v tričku, zabarveným třešněmi. Týýý jooo, byla to pravda? Nebyl to sen?
Alenko, je obdivuhodné, jak hluboko máme vzpomínky. Neuvěřitelné, jak jsou detailní i přes čas mnoha desetiletí. Víc než půl století. Já dokonce i vím, jak vypadaly lžíce. Lesklé, tmavé, každá jiná, se vzorem kytek na rozšířené části rukojeti.
babi, po přečtení vašich řádků u mě nastal "Pavlovův reflex". Ještě teď se olizuji. Jóo mládí,?"čas malin nezralých", taky často na svou milovanou babičku vzpomínám.
33% ale v 16h už na 100% na krámě nebyla
... no někde byla třeba jen ve středu dopoledne (a to jen pokud si prodavačky nerozebraly všechno pro známé)
Někdy vůbec.
Aknelko, tenkrát nebyl chemický průmysl. Nic se do jídla nepřidávalo, nic se nevylepšovalo, všechno zůstalo tak, jak to zemědělec vyrobil. A tak jsme to koupili.
To kolik měla za komančů šlehačka procent již víte. Pokud toužíte po více procentech, tak osobně vím o šlehačce z Mark & Spencer, a jistě zde budou i další zahraniční dovozci. V případě zájmu mohu přesně zjistit, ale šlehačku mají o cca 10% silnější, obdobně to je se smetanou do omáček. Rozdíl ceny v tomto případě není s ohledem na ona procenta nikterak dramatický. Co se chuti týká, tak je to nesrovnatelné...v nadsázce asi jako rozdíl mezi obyč mlékem a "českou" šlehačkou...
Tak v M&S smetana na šlehání 37% a pak případně double cream taky na šlehání 47%
Babko: ano, ty hodně minulé, neřkuli staré vzpomínky jsou do detilů, ale co jsme chtěli před jednou minutou to někdy nevíme
ptam se proto,ze kupjeme 35% a podruhe se stalo,ze byla řídká a nevydrzela vyslehana do druheho dne.z dob socialistyckych si totiz podobny problem nepamatuji .dneska se vyrobce postavil k problemu celem a vyridil reklamaci zpusobem ktery neni bezny k nasi spokojenosti.JABRAKO,prece kdyz vyrabim maslo,tak se smetana porad zahustuje a v nejakem okamziku musi mit vice procent nez se s ni stane maslo.nebo jsou ty vyrobni postupy jine nez kdysi?
V čem ta smetana byla? Někdy se stane, že je v krabičce, kterou rozevřeme a smetanu vylijeme. Obrovské množstrví tuku zůstane přilepené na patře té krabičky. A právě tím tukem smetana získává na %.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.