Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kolik měla smetana procent

Od: hanys® odpovědí: 22 změna:

zdravím,nepamatujete si vy starší náhodou z kolika procentní smetany se dělala šlehačka za komanču?

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

albatros498022*
hodnocení

2x

33% jako dnes

 

matylda*
hodnocení

2x

Tak tak, pamatuju čtvrtlitrový sáček s oranžovým textem a 33 %. :)

 

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,

normál.šlehačka měla 33%,šlehačka do kávy 12%,šlehačka určená k výrobě másla 39-40%.Že by se nedala běžně

koupit to si nepamatuji ,možná jsem chodil nakupovat do špatného obchodu.

Vyrábí se odstřeďováním mléka na odstředivce v mlékárnách.Dříve měli zemědělci i odstředivky ruční-na kliku,Pokuď

odstředivka nebyla nechalo se mléko odstát ve vetším hrnci(t.z.kameňák) a smetana se postupně zbírala a pak

se v máselnici" utlouklo" domácí máslo,ze kterého voda netekla.Zbytek bylo podmáslí,ale ne ta zahuštěná voda co se prodává dnes.Totéž

platí o mléku to mělo 2% a plnotučné 3.6%.(O dnešních jogurtech - škoda slov).

Tož tedy něco málo o šlehačce.

Syrvátka je zbytek při výrobě sýrů a vždy používala ke krmení prasat.

S pozdravem fero

mecik*

Také jsme doma měly odstředivku a máselnici.Odstředivka to byl malý zázrak, složilo se na sebe několik desítek kovových kloboučků , nalilo se mléko, roztočila klika a za zvuku startu nadzvukového letadla vytékalo na jedné straně odstředěné mléko a na druhé kvalitní smetana.Ta se nechávala ještě nějaký den v chladu odstát, potom při pokojově teplotě se šlo vrtět. Smetana se nalila do máselnice podobné bubnu, v které byly lopatky, přes které smetana protékala a postupně hrudkovatéla, až z ní byla jedna velká hrouda. podmáslí se slilo a máslo se dalo na kulatou mísu, kde se ještě několikrát nadhodilo, aby z něho vytekl zbytek podmáslí. Kdyby půl litr toho podmáslí byl a k tomu krajíc chleba z pece vyhřáté dřívím, mnoho lidí by si moc pochvalovalo.

Mečíku, moje krásná vzpomínka z prázdnin u stařenky, ve vesničce, která ani na mapě nebyla, je jak v chalupě, v chodbě, stařenka zvedla kus podlahy a objevily se schody do sklepa. A tam, mimo jiné, stála konev s podmáslím. Když se do ni mělce hráblo naběračkou, zůstal důlek. Každou, každičkou večeři byly šťouchané brambory, ve velké, sdrátované míse uprostřed stolu. A všichni jedlíci, bylo nás 5 děti, dostali lžíci a hrnek s obrázkem modrých švestek, plný chladného podmáslí. A kdo zaváhal, měl smůlu. Doteď cítím tu úžasnou chuť dobrých brambor a úžasného podmáslí na jazyku. :) A taky cítím odřená kolena, okopané palce u nohou, v tričku, zabarveným třešněmi. Týýý jooo, byla to pravda? Nebyl to sen?


doplněno 30.04.16 07:12:

Alenko, je obdivuhodné, jak hluboko máme vzpomínky. Neuvěřitelné, jak jsou detailní i přes čas mnoha desetiletí. Víc než půl století. *sok* Já dokonce i vím, jak vypadaly lžíce. Lesklé, tmavé, každá jiná, se vzorem kytek na rozšířené části rukojeti.

babi, po přečtení vašich řádků u mě nastal "Pavlovův reflex".*palec* Ještě teď se olizuji. Jóo mládí,?"čas malin nezralých", taky často na svou milovanou babičku vzpomínám.

 

 

zdena*
hodnocení

1x

Smetana ke slehani mivala vzdy 33procent tuku, ale dnesni "slehacka" je vyrabena tak, ze do mleka je pridavana stlucena smetana a vznikne z toho vice tucne mleko, ktere se jen obtizne a velmi dlouho musi vyslehat a stejne to je nic moc. Lip uz bylo.

 

tondac*
hodnocení

0x

33% ale v 16h už na 100% na krámě nebyla :)


doplněno 15.04.16 14:37:

... no někde byla třeba jen ve středu dopoledne (a to jen pokud si prodavačky nerozebraly všechno pro známé) :)

Někdy vůbec. :-D


doplněno 15.04.16 10:58:

Aknelko, tenkrát nebyl chemický průmysl. :-D Nic se do jídla nepřidávalo, nic se nevylepšovalo, všechno zůstalo tak, jak to zemědělec vyrobil. A tak jsme to koupili.

Dobré na tom bylo to, že byla zaručeně čerstvá :).

Nestačím se divit nad trvanlivostí nejen mléčných výrobků - máslo bylo po týdnu už leda do pečení, dnes má o dost delší trvanlivost - proč asi?

 

robin1*
hodnocení

0x

To kolik měla za komančů šlehačka procent již víte. Pokud toužíte po více procentech, tak osobně vím o šlehačce z Mark & Spencer, a jistě zde budou i další zahraniční dovozci. V případě zájmu mohu přesně zjistit, ale šlehačku mají o cca 10% silnější, obdobně to je se smetanou do omáček. Rozdíl ceny v tomto případě není s ohledem na ona procenta nikterak dramatický. Co se chuti týká, tak je to nesrovnatelné...v nadsázce asi jako rozdíl mezi obyč mlékem a "českou" šlehačkou...


doplněno 15.04.16 21:42:

Tak v M&S smetana na šlehání 37% a pak případně double cream taky na šlehání 47%


doplněno 30.04.16 09:37:

Babko: ano, ty hodně minulé, neřkuli staré vzpomínky jsou do detilů;), ale co jsme chtěli před jednou minutou to někdy nevíme*zed*

jabraka*

nevím o způsobu,jak by kravičky vyprodukovaly víceprocentní smetanu.Ale je to možné dosáhnout pomocí chemie.

JABRAKA

Šak aj slivovica sa dá vypálit i 70% né?*frajer*

 

hodnocení

ptam se proto,ze kupjeme 35% a podruhe se stalo,ze byla řídká a nevydrzela vyslehana do druheho dne.z dob socialistyckych si totiz podobny problem nepamatuji .dneska se vyrobce postavil k problemu celem a vyridil reklamaci zpusobem ktery neni bezny k nasi spokojenosti.JABRAKO,prece kdyz vyrabim maslo,tak se smetana porad zahustuje a v nejakem okamziku musi mit vice procent nez se s ni stane maslo.nebo jsou ty vyrobni postupy jine nez kdysi?

Máslo vyrobíte když šlehačku preslehate. V syrovátce najdete hrudky másla.
hodnocení

to jsou mi novinky.

V čem ta smetana byla? Někdy se stane, že je v krabičce, kterou rozevřeme a smetanu vylijeme. Obrovské množstrví tuku zůstane přilepené na patře té krabičky. A právě tím tukem smetana získává na %.

hodnocení

ano,v krabickach kdysi zustavalo prilepene mnozstvi smetany,ale uz delsi dobu tomu tak neni.je to baleni 1lt v krabici.

 

fyfa
hodnocení

0x

Odneste to na českou obchodní inspekci.At změří procenta tuku.Dneske se všude šidí a krade

 

mecik*
hodnocení

0x

Kolika procentní byla šlehačka , to si bohužel už nepamatuji, ale vím, že když můj otec odevzdával mléko, míval tučnost přes pět procent. Když jsme potom večeřely každý den suchý chleba a půllitr mléka, hlad po něm nebyl.

 

jenda2*
hodnocení

0x

Opravdu skvělo smetanu dělá Olma a ještě lepší mají Poláci. Ti mají smetanu o tučnosti 35 % a do kávy je vynikající.

 

pohanka*
hodnocení

0x

Těch 33 procent je dobře.

A když v pytlíku zkysla a přidala se do segedínského guláše, to byla pohádka, úplně jiná chuť, co dnes ty zakysané smetany.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]