Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na pletivový plot kolem domu. Plánujeme pletivový plot na zemní vruty, protože kalkulace vyšla na 17.000,- a myslíme si, že vzhledem ke snadné montáži zvládneme plot instalovat sami. Dostali jsme nabídku i na betonování a podhrabnice, ale to je 17.000+35.000 s dph...takže nic ... musíme zvládnout plot svépomocí, protože se potřebujeme nutně oddělit od sousedů .
Otázka, kterou bych chtěla vám chtěla položit je, zda můžeme dělat plot na pozemku který bude měsíc čerstvě zavezený zeminou. Je nějaký limit, kolik nové země je hraniční (např. při vrutu 55cm je to 5cm nové zeminy a při vrutu 65cm 10cm nové zeminy)?
Děkuji
Zdravím,
limitem pro ukotvení sloupků je vždycky pevnost terénu - ať už jde o betonování nebo o zemní vruty. Pokud je terén měkký (přírodně či třeba navážka), je třeba sloupky ukotvit hlouběji než normálně, případně nešetřit na výztuhách (vzpěrách) - více je někdy lépe.
K lepšímu návodu by nejspíš pomohlo, kdybyste nakreslila plánek, jak má plot vypadat (rovný nebo kolem dokola okolo pozemku atd.), případně popsala, jaké je složení země, kde bude plot ukotvený. Ono totiž někde je třeba ukotvení sloupků udělat trochu jinak než je běžně zvykem, protože i klasicky zabetonovaný sloupek tam lze celkem lehce vyvrátit zrovna tak, jako sloupek ukotvený v zemním vrutu (osobní zkušenost).
Dobrý den,
víme od stavbyvedoucího, že je zem jílovitá (ale prý to není tak strašné). Máme slíbeno, že tam navezou zem a zarovnají ji s terénem. Horní část za domem bude relativně rovná, tam se jedná podle mě o pár cm. Uskalí bude před barákem, tam bude na cca 12,5 m zvedlý terén až k domu, a to odhaduji podle základů navýšení o 75cm. Vkládám vizualizaci pozemku z gardeny (jeslti bude z obrázku trochu něco vidět) ...plány na barák ještě nemáme. Pletivo bychom dávali ze 3 stran - nahoře kolem záhonu a podél délky pozemku až k parkovacímu stání. Nevím zda jsem to dokázala dostatečně vysvětlit
Nebylo by jednodušší zadat stavbu plotu firmě? Firma na to má nářadí, vybavení, lidi, kteří to umějí a dají vám na to vyúčtování a záruku.
Podle provázku, libely (vodováhy) nebo olovnice (závažíčka na provázku na stanovení svislosti) si asi dovedete postavit sloupky a když vás bude víc, tak také nějak natáhnout pletivo, i když firma má na natažení speciální nářadí, například jakési hrábě, tedy tyč s několika háky, které se zaháknou za pletivo v několika místech po celé šířce pletiva a tím se dá natáhnout rovnoměrně. Firma asi má i laserovou libelu, zemní vrták, různé napínáky, vrtáky na šrouby do zevňovacích příčných tyčí šikmo ke svislým sloupkům, atd. A hlavně ti chlapi tu umějí.
Navíc, když budete kupovat pletivo sami, prodají vám balíky po 25 bm (běžných metrech) v celku. Když by vám chybělo budte běhat po sousedech, jestli jim nezbyl právě tak široký kus jako máte vy, nebo koupíte celý balík a pak ho budete nabízet sousedům za hubičku, jen aby vám nepřekážel? Slušná firma by vám měla napočítat pouze spotřebovaný materiál.
Podhrabové desky jsou docela praktické a nejsou zas tak drahé, asi 400 až 500 peněz + doprava a složení. Váha tak pro dva lidi - kolem 70 kg v délce 2,5 m.
Zemní vruty jsou svinsky drahé a musíte se trefit do místa bez šutrů, abyste je zavrtali skutečně na přesně určené místo a svisle.
Asi nejschůdnější by pro vás bylo koupit už hotové betonové patky, asi 30 cm vysoké, s dírou pro sloupek průměr 60mm, nejsou těžké, jen 28 kg, takže se s nimi dá manipulovat i jednomužně. Díru si vykopete sami, patku přesně podložíte, vyrovnáte, obsypete, udusáte a máte hotovo a jde se na další. Sloupky v patkách jednoduše přesně zaklínkujete a máte je přesně a svisle. Patky viz oblibene.cz/... a technické parametry na ukázku viz prefapecina.cz/...
K podhrabovým deskám se také prodávají mezikusy pro vsazení sloupků, to jste jistě na webu našli, nebo najdete. Nezapomente samozřejmě na napánáky vodicích drátů, aby se pletivo pěkně narovnalo a vypnulo a neplandalo. Práce s nimi je poměrně snadná.
Vážený hoste, v nohém s vámi nesouhlasím. Není potřeba žádná olovnice. Nejlepším a nejpohodlnějším a taky nejlevnější je plotová vodováha.
Nemáte pravdu, že musíte pletivo kupovat v rolích po 25bm. Nesetkal jsem se nikde, kde by mně neprodali potřebnou délku pletiva (já jsem si při cca 40m plotu koupil o 50cm více pro jistotu chyby v měření na moji i dodavatekově a zbylo mně asi 40cm, což je zanedbatelná částka)
Plotové patky jsou sice levné, ale práce s nimi je horší než betonovat. Musíte vykopat větší díru a pak okolo patky udusat a pevnost na vyvrácení je po delší době, až hlína dobře slehne. Patka vysoká 30cm je málo pro ploty od 125cm výšky a výše. Klínování sloupku taky není moc pohodlné a pokud sloupek v patce nezalijete betonem, tak dřevěné klíny dost brzy uhnijí a je po svislosti. Pokud je půda jakříkáte šutrovitá, tak je lepší betonovat. pokud jich není v půdě moc, můžete s vrutem klidně o nějaký centimetr uhnout v ose pletiva.
Místo vrutů kupte písek a cement. Pořádně to zabetonujte a máte to na věky. Jediné co s vruty ušetříte je čas.
Já ani manžel jsme nikdy nebetonovali...myslím si, že na to nemáme si to udělat svépomocí. Firma chce 30.000 bez DPH za materiál a práci na betonáž. Vruty nám přišly jako nejlepší řešení - bez bagrování, bez betonování ... nemusíme si najímat firmu, zaplatíme jen pletivový systém. Navěky to ani mít nechceme. Přeci jen jsme viděli ploty které jsou zabetonované, ale příšerné - majitelům se nechce plot rozebírat, protože musí zase přijet bagr...Jedna vyhrabaná kuna obalená betonem prý může vážit i 60kg.
Souhlasím s ronyx. Mám stejnou zkušenost s pevností zabetonovaného sloupku se zemním vrtákem co se týče vyvrácení. Pllot jsem realizoval v jílovité půdě. Velká výhoda je čas zhotovení. Necelých 50m plotu jsme ve dvou měli hotový za den. Je potřeba věnovat zvýšenou pozornost krajním sloupkům. Pro krajní sloupek raději o 20cm delší vrut a u vzpěr správné uchycení vzpěr ke sloupku. (dodržet poměr 2/3 ku 1, vzpěra se připevňuje ke soupku ve výšce 2/3 výšky sloupku od země) Pokud je vzpěra níže, pak skutečně hrozí vytržení, ale i u zabetonovaného sloupku.Pokud děláte plot delší jak 50m, tak u prostředního sloupku použijte vzpěry. Nepoužívat lídlovské. Konstrukcí jsou tak použitelné na slunečník nebo sušák na prádlo. Ještě několik návodů pro začátečníky. Velkým pomocníkem je polotová vodováha. Stojí zhruba stovku a práce při osazování sloupků je pohodlná a rychlá.
Taky bych dal přednost betonu než vrutům. Jediná výhoda vrutů je rychlost. Bez šutrů = díry nekopat, ale vrtat zemním vrtákem. Sloupky - pozor na kvalitu, ty "moderní s výhodnou cenou" se slabou stěnou jsou hodně fórové. Neznám nic lepšího než "lešenovou trubku", ta vydrží desítky let. Krajní sloupky/ místa se změnou směru musí mít vzpěry. Betonovat zvládne i cvičená vopice, toho se nebojte. Ani není třeba míchačka, stačí lopatou na plechu nebo podobné podložce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.