Čím utíráte?

Od: Datum: 14.04.16 10:21 odpovědí: 28 změna: 18.04.16 22:19
avatar

Čím utíráte třeba maso? Povrch pracovní desky při použití čistícího, dezinfekčního spreje pro povrchy v kuchyni? :-D Já s tím mám problém. Umyju maso a pak ho potřebuji osušit. Čím? Papírová útěrka se na něho nalepí, textilová zasmrádne, když se nevypere ihned. Umyji pracovní desku, postříkám ji nějakým čistidlem k tomu určeném. Vytřu ji dosucha. Čím? A co pak s tím hadříkem? Vyhodit? Nechat uschnout, když nechci po bytě sušit nějaké podivné hadříky? Jak to řešíte vy?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.04.16 10:30
avatar

Já papírovou utěrkou, taková širší role, papír je hrubší než-li ubrousek. Dávám na něj i např bramboráky po vytažení z pánve k odsátí tuku.Nebo kapra po smažení. Nestává se mi, že by se mi na maso lepil. A tím samým utírám i kuchyň po vaření.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jh®
Datum: 14.04.16 10:37
avatar

Já maso většinou neotírám, ale nechám okapat. A když už potřebuju maso osušit, používám papírové utěrky. Ne tedy jednu samostatnou, ale několik zmuchlaných.

Povrch pracovní desky zrovna tak, umyju, vysuším papírovými utěrkami a přetřu utěrkou z mikrovlákna, kterou hned přemáchnu.

Většinu věcí ale připravuju na silikonové podložce, která se myje víc než snadno.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.04.16 10:56
avatar

Jojo, role papírových útěrek, ta je bezva. Bez ní se v kuchyni neobejdu. O té silikonové podložce, o té budu přemýšlet a nechám si ji ukázat. Zaujala mě. Myslíte silikonový vál nebo je ještě něco jiného? Ale i tak. Nateče pod ni a musím utírat nejen desku, ale i podložku. Dá se na ni krájet?

Od: jh®
Datum: 14.04.16 11:12
avatar

No ano, on je to vál, ale používám ho na víc činností, nejen na pečení. Třeba si neumím představit, na čem jiném bych tak pohodlně nachystala hejno ptáčků. :-D Neklouže, snadno se udržuje a nechytá pachy. Nekrájím na tom, byl ten krám docela drahý... a já mám ostré nože. :) Mám i podložku pod horký hrnec a vlastně mě napadá, že jsem zlikvidovala všechna dřevěná prkýnka.

P.S. Koupila jsem před lety v Tescomě, ale na trhu jsou i levnější a myslím, že poslouží úplně stejně dobře.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 11:53
avatar

Maso nechám okapat, neotírám jej.

Na smažené věci na osušení od oleje používám ty papírové utěrky.

Pracovní desku utírám vlhčenýma ubrouskama z kauflandu nebo lidlu. Balík stojí 40kč je jich v něm asi 80 kusů. Otírám tím i koupelnu, není to na velký uklid, to se lépe hodí hadr, ale na takový to denní otření, je to úžasná věc Nikde se nepovalují hadry

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 12:19

hm, to jsou věci, protože mne spíše zajímá, jak často a jaké maso koupit? A pokud se týče ubrousků, mám osvědčenej recept, který šetří obojí - nejdříve vytřu tu koupelnu a pak někdy i to maso.., no, někdy to ale udělám i opačně ..;) Zpočátku podle nadpisu, jsem očekával jinou otázku..:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 13:10
avatar

Slzičko, na pracovní kuchyňskou desku nejsou tyto ubrousky určeny. Do koupelny ano a všude jinam, kde nemají kontakt s jídlem. Přečtěte si čím jsou "vlhčené".

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 13:03
avatar

No teda, úplně koukám. Babko, maso normálně umyji, pak lehce osuším papírovou utěrkou a zpracuji. Nic se nelepí tak, aby mi to nějak vadilo. Prostě z masa papír. utěrkou rychle odsaji přebytečnou vodu. Nebalím ho přece do papíru a nebudu čekat, na co? Prkénka samozřejmě po každém použití opláchnu vodou a osuším Normální kuch. látkovou, utěrkou. A někdy odsaji vodu z masa také do látkové utěrky. Nic mi nikde nesmrdí. Žádný dezifenkční spray v kuchyni, kde manipuluji s potravinami nepoužívám. Proč? je to chemie, přece nebudu kontaminovat jídlo které pak jím. Normální voda přece postačí, když se to udělá hned. Na důkladnější omytí všeho požívám jarovou vodu a desku pak ještě utřu utěrkou vymáchanou v čisté vodě a pak dosucha.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.04.16 14:11
avatar

Maso jsem nikdy neumývala, neumývám a ani v budoucnu to dělat nehodlám. Hledala jsem nějaký argument na podporu svého ne/počínání a tady něco je :

http://www.vitalia.cz/clanky/…nebo-nemyt-maso-to-je-otazka/

Výstřižek z toho textu:

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 15:57
avatar

Patronko, to tedy koukám! Nemýt maso! To jsou věci! To co píšou, to mi příjde logické. Ale když si představím, jak maso v lodni putuje mnohými cestami, někdy opravdu podivnými, mám potřebu ho umýt. Děkuji ti za ten odkaz. *pusa*

Takže všichni ostatní to děláte stejně jako já. Myslela jsem si, že se dozvím něco nového, převratného. Děkuji všem, že se podělili.

Datum: 14.04.16 16:29
avatar

Patronka - Já si to myslím taky, úpravou se bacily stejně zničí, ale spíš bojujeme se svou představivostí. Ale umývání je třeba potřebné, už jen proto, abychom z masa opláchli třeba rozdrcené kousíčky kostí. Zvláštní teorii má celý život můj otec: přírodní špína je čistá, treocha hlíny neuškodí, ta je taky čistá a ještě pročistí žaludek i střeva, stejně jako drcené skořápky z vajec. Čím víc člověk, prý, dodržuje hygienu, tím je háklivější, jako příklad uváděl cikány, těch se nechytne nic... Matka si pro změnu umývá i držadlo nákupního košíku a do dneška všechny v okolí hlídá, jestli si umyli ruce. Snad jsem mezi těmito dvěma rodiči "zlatý střed" ! Co se týká pořádku v bytě, tak tím jsou posedlí oba stejně. Jen zvednete zadek z gauče, už po Vás jde máma natřásat polštářek a táta nás nutí mýt psovi ťapky, když vyběhne za sucha na zahradě na trávu. Mydlím, že se dlouho psychicky vyrovnávali s tím, že pes opravdu nemůže nosit bačkory.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 14.04.16 15:16

Řeším to naprosto jednoduše: stravuji se v restauraci.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: atj®
Datum: 14.04.16 15:36
avatar

Nebudu číst co dělají ostatní tak se omlouvám zda to už někdo psal, ale často suším maso (basturma) a normálně jej po nasolení opláchnu, otřu do utěrky, zabalím do gázy a pověsím do průvanu. Prac. desku omyju houbičkou. nic víc. Maso je pověšené třeba dva týdny a gázu pak jednoduše sundám a namočím ve vodě a nechám oschnout a pak je smotána do dalšího použití. Utěrku buď omyju ručně nebo v pračce se zbytkem utěrek. Žádná velká věda a na nějaký EXTRA pořádek si nepotrpíme, vždyť to není ani zdravé být v aseptickém prostředí. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 15:43

Maso nemyju, není k tomu důvod. Pracovní desku umyju hadříkem, který používám i na nádobí ve dřezu, a čistidlem a vytřu do sucha utěrkou. Hadřík pak vyperu. Po čase vyhodím. Utěrky pereme na vyšší teplotu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 16:08
avatar

Maso utírám papírovými utěrkami, ohnu pás tak na 3 vrstvy a poťukávám po mase, nic se nelepí. Doma nic nedezinfikuji, ale omývám, považuji to za další zbytečnou chemii v domácnosti. Všechny bakterie stejně nikdy nezničíte a dost rychle se namnoží zpět. Když myju linku, nebol stabilně umístěné bambusové prkénko, tak na otření používám houbovou utěrku, kterou denně i několikrát properu v mýdle, či Jaru. Potřebuji ji neustále, protože neustále je kuchyň v provozu (kafe, napít se vody, umýt hrnek, ruce, nadrobíme, atp. Nemá tedy smysl ji vůbec dávat sušit, ale uložit na její místo. V kuchyni používám houbové utěrky, tu novější na nádobí + houbičku, a horší na povrchy, + horší houbičku. Houb. utěrku taky používám na skloker. desku, houbičkou s jarem odmastím, čistou houb. utěrkou setřu a přeleštím mikroutěrkou. Na dvířkách zevnitř, pod dřezem, mám plastovou schránku na houbičku, drátěnku, hadr, Torro a kartáč s rukovětí - vše co potřebuji. a v té samé skříňce čistící prostředky na cokoliv.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 16:11
avatar

maso utírám papírovou utěrkou, jen hrozně rychle, prostě to tam jen jakoby nabuchuju, někdy použiju utěrku, tu pak vym,áhám, dám uschnout a hodím do prádla. Deskuz umývám normálně jarem a houbičkou a jinka mám dvě prkýnka, jednu na maso, druhé na očištěnou zeleninu a pečivo

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 16:15
avatar

Nesmíte kupovat ty nejlevnější papírové útěrky z Kauflu.

Ty se lepí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 16:19
avatar

2kedar, tam bude můj problém. Kupuji ty nejlevnější papírové útěrky. :-D A ty se rozdělí na vrstvy a přilepí se. Tam je jádro pudla.

Datum: 14.04.16 17:22
avatar

Z kaufu jsou dobré utěrky Amelia kuch. utěrky 100m. V akci kolem 40kč, teď kolem 50kč. Je to taková dost "naducaná" role utěrek s perforací na trhání.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sepi®
Datum: 14.04.16 22:16
avatar

Už roky si ve zdravotnických potřebách kupuji papírová prostěradla od Hartmanna. Je to velká bílá role o šíři 50, nebo 60 cm,stojí kolem 110 Kč, asi 46-50 metrů, je to ten papír, co se dává na vyšetřovací lůžka. Nesmí být takový s chlupem,ale hladký, s perforací, a je takový trošku prolamovaný. Bez něj si neumím domácnost představit.Hadr sice mám taky,ale skoro na nic jej nepoužívám, a právě na osušení masa je výborný)) Vlastně jej používám na vše, i na utření rukou,a pak jej ještě využiji na otření linky))

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.16 22:37
avatar

Ostatni odpovedi jsem cetla jen v letu, ale ja maso umyju a vetsinou pote otru do sucha do uterky, kterou hned hodim do prani mezi veci na vyprani. Mam doma milion uterek a vytahuju je porad a porad, takze tak u me...:) Taky jsem casto premyslela jak to delaji otatni a pak jsem zase slysela od profi kuchare, ze neni treba maso umyvat, takze nevim co je spravne..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.16 11:46
avatar

V Globusu a zřejmě i v jiných prodejnách je napsáno ,,maso v kuchyňské úpravě,,. Tomu rozumím, že jak maso člověk přinese domů, tak ho může použít. Samozřejmě po oční kontrole, aby tam nebyla žádná nečistota, chlupy, kostičky. Pokud je maso čisté, není potřeba je omývat, ale připravovat. Pokud tam uvidím nějaké smítko, očistím, odkrojím a teprve když vidím hrubou nečistotu, špínu, maso operu pod tekoucí vodou, nožíkem dočistím a oplácám papírovou utěrkou. Maso by se správně nemělo omývat pod tekoucí vodou, jenom otírat vlhkou utěrkou. Ale, na něco si zvyknete a už to děláte pořád, mě to otírání utěrkou nějak moc nesedlo.

Je pravda, že když jsem vařila pro psa, tak jsem mu maso nikdy nemyla a jak bylo dobré a vývar silný.

Používám prkénko, pod které dávám složenou utěrku, aby při naklepávání nebylo moc hluku. Neexistuje, abych pracovala na holé kuchyňské desce. Ničí se tím a i z hygienických důvodů.

Zeleninu okrajuji a čistím na novinách, na bramborové slupky mám starý škopíček, protože brambory loupu ve vodě /nejsou pokaždé čisté/. Mám kompost / každý rok zakládám nový, aby byl tříletý/ a vše jde tam, přítel má kompostér, tak u něj jdou okrojky také zkompostovat.

Jinak opravdu též používám houbičky, papírové ručníky, papírové ubrousky, a mám i k dispozici hadrové utěrky, kterým občas přeleštím sklo, příbory, protože nemám myčku. Papírovými ubrousky někdy vysaji malou kapičku, loužičku a hned vyhodím, tam je prostě škoda brát hned velkou papírovou utěrku. Někdy rychle poslouží i jako papírový kapesníček, když slzí oči, teče rýma a u kýchnutí.

Dále používám mikroutěrku na černou, varnou desku, protože ta nezanechává kapičky, jako houbička.

V kuchyni mě u dřezu visí ručník na ruce, u sporáku utěrka, houbička je opřená pod kohoutkem a mikro utěrka přes okraj dřezu, nebo kohoutek, a když uschne, tak pověsím do skříňky, kde je od výrobce drátěný program. Když je hezky, tak vše přišpedlím ven na sluníčko.

Plátěné utěrky, nebo kousky hadérek jsou potřeba, když jsou děti, nebo je potřeba rychle něco utřít. Dnes v době myček toho není tolik potřeba, hospodyňky to mají snažší.

Jednou za půl roku dávám utěrky vyvařit spolu se světlými kuchyňskými, /takové ty pracovní, tenké ručníky/ a mikroutěrkami, dnes již ani neškrobím, hodím na šňůry ven, a potom si již vše podkládám do komínků a dám do skříňky v kuchyni, utěrky a hned vedle ručníky. Není s tím až tak moc práce.

Takže je to kuchyň, co se dá dělat. Jestli si vzpomenete, tak v chalupách bylo bidélko? nad kamny, u pece a tam se sušilo všelicos, novější doba přinesla věšáky na stěně, takové rozevírací tyčky, někdy i sklápěcí a na nich se ty utěrky sušily. Asi se dají ještě dnes koupit, jsou vhodné i do koupelen.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.16 11:50
avatar

Děkuji Pohanko ;) Těm tyčkám na sušení, neříkalo se jim "hambálky"?

Datum: 15.04.16 01:00
avatar

Prkénko vždy (vhodné i pracovní desku) po zpracování masa ošetřit octem. Salmolela číhá *frajer*

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 15.04.16 07:34
avatar

Juro, asi by to bylo dobré, ale nikdy, ani jednou jsem ocet na žádnou plochu v kuchyni nevzala. A ani žádná kuchařka ve školkách, ve kterých jsem pracovala. Ale i tak, ocet by se měl opláchnout a prkénko vytřít dosucha. Čím? *nevi*


doplněno 15.04.16 11:08:

Suzy, já neutírám. Všechno nechávám oschnout. Nemám ráda útěrky! Nerada je používám, nerada je peru, nerada je žehlím. V kuchyni mám spešl froté ručníky. Stále se myju, nemám ráda mokré ruce. A pak mám froté útěrku, na vyleštění. Jako dárek jsem dostala mnoho útěrek. Froté, látkové, jednobarevné i s nějakým zdobením. Mám jich asi 20, ale vůbec jsem nikdy nepoužila. Vyprala jsem je, vyžehlila a poskládala. A mají své místo ve skříňce. Toť vše! *hi*

Datum: 15.04.16 07:59
avatar

Babko, že Ty si děláš srandu! Přece normální utěrkou látkovou utřu prkénko dosucha.


doplněno 15.04.16 12:15:

Aha, tak proto ta divná otázka. Nojo, ale proč se teda ptáš čím UTÍRÁME když Ty stejně nebudeš nikdy utírat, jelikož nemáš ráda utěrky. Já teda utírám, protože by byl stůl mokrý a přece nebudu čekat až to uschne. Nádobí teda nechávám uschnout v myčce, ale když umyji něco v ruce, tak raději hned utřu, aby se mi to neválelo v odkapávači. To mám ty hadrové utěrky, také jich mám spoustu. Ale přece utírám čisté nádobí, je to jenom voda, tak nemůže utěrka smrdět. Co se týče masa, tak i když to nedoporučují, tak já ho pokaždé rychle opláchnu a rychle osuším, nevím kdo na to sahal a je mi nějak "eklhaft". Ale vzpomněla jsem si, že moje babička která mne vychovávala a byla to výtečná kuchařka, (vařila za mlada na faře), tak ta nikdy maso od řezníka nemyla ve vodě. Ale ono to bylo tenkrát asi všechno jiné než je dnes. Dneska myjeme všechno jako blázni a je čím dál tím víc všelijakých nákaz. Tenkrát jsme měli vejce a mnoho potravin domácí, nikdo to nekontroloval a nikdo nedostal salmoniózu a jiné "potvory". Já jako dítě nosila domácí vejce, mléko a smetanu do mlékárny ve vesnici, protože jsme měli hospodářství a musely se odvádět "desátky" a nepamatuji se, že by to tam někdo nějak kontroloval. Prostě spočítali co jsem přinesla a odepsali. Když se vyskytl jeden případ rakoviny ve venici, byla to obrovská událost a všichni si to říkali šeptem. Dnes je rakovina nemoc běžná jako angína. A co je divné, i tak se dožíváme čím dál vyššího věku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.04.16 22:01

nic lepšího než kuchyňské papírové utěrky,které po použití můžete vyhodi, nenajdete.Textil se musí prát,pokud nemáte neutuchající zásobu hadříků a můžete je vyhazovat.Když maso jakoby oklepete z vody a pak rychle obalíte utěrkou papírovou,nenalepí se...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.04.16 22:19

no, děvčata. Já jsem tohle vyřešila jednoduše. Když mi doslouží nějaké povlečení, větší bavlněné triko atd. tak z něj natrhám kusy potřebné velikosti a v kuchyni používám právě na tyhle věci. Jednou dvakrát s nimi něco utřu a hadr vyhodím. Žádné praní, žádné žehlení. A docela mě těší, že ušetřím i ten papír (strom) na moje papírové ubrousky.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.