Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpady v koupelně + záchod - podtlak

Od: nevimsirady* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

vím, že ten název není nic moc extra, je to tím, že problém nevím co způsobuje a jak ho tedy pojmenovat... Přetrvává už skoro 2 měsíce, budu moc rád, když mi někdo ochotný poradí co s tím...k věci...

Máme nově zrekonstruovanou (asi rok) koupelnu s novýmy odpady. Máme záchod vedle sprchového koutu, který má klasický odtokový středový kanálek a spojený do jednoho odpadu, pokud záleží na detailech, v příloze je obrázek, jak je koupelna zapojená...jedná se hlavně o to, kde je co zapojené a v jakých výškách, snad to z toho lze pochopit..

Co máme za problém? Někdy se stávalo, že když se spláchlo, voda ze záchodu (podtlakem) vzala ssebou i vodu s kanálku ve sprše, toho jsme si všimli vždy až po několika hodinách nebo až ráno, a celé patro smrdělo po odpadu...zajímavé je, že to dělalo jen občas, někdy pomohlo vyčistit vše "krtkem", zkrátka tohle píšu jen abyste veděli i o tomto problému, pokud nějak souvisí s tím druhým..tohle bych ještě neřešil stačilo si to pohlídat a když se to vyjímečně stalo, pustit do sprchy trochu vody...

Ale nyní máme problém úplně jiný..nepohlídal jsem si jímku, ta se přeplnila a voda, kterou jsem spláchl zůstala vždy chvilku stát v té horizontální odpadní trubce, tím jak stála tak těmi mikro otvory, které špatně ve spoji vodaři zatmelili unikala, takže jsme měli ve sklepě vždy cca 2-3 litry vody..tohle se spravilo tím, že se vyvezla jímka, voda už neuniká ale díky tomu vím, že tam trhlinky jsou a proto píšu i o tomhle, protože máme 3. největší problém..

tím je nyní opak toho prvního.. když spláchneme, voda v míse odtéká cca 5 sekund, jak pomalu odtéká, podtlakem nyní ne že to vycucává vodu z kanálku ve sprše, ale naopak ji to vytlačuje ven do sprchy a celé to bublá...

zkoušel jsem samozřejmě celé WC i sprcháč protáhnout jak hydroxidem (krtek) tak nějakým gelem, který se lije do WC, ale nepomohlo to a ucpané to asi není...

Děkuji moc za rady, jak to vyřešit, aby to normálně splachovalo a vodu ani necucalo, ani nevytryskovalo. Děkuji

Odpady v koupelně + záchod - podtlak

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zaměřte se na "odvětrání kanalizace"a "přivvzdušňovací ventil". Třeba tady forum.tzb-info.cz/... Když tu budou další rady, už budete vědět, o čem to je...A ještě dotaz - ten odpad dělala normální firma nebo jen "nějaká firma"? Opravdu to odpadní potrubí - stoupačka - nepokračuje výše? Nad umývadlo, nad střechu?

nevimsirady*
hodnocení

To zní dobře! To by mohlo být tím...kde ten ventil najdu?

Dělala to firma, prostě 2 vodaři jedne mladý borec s borcem co to dělá 40 let, tak by mohli snad vedět...

Co se ukončení týče, tak s tím máte taky pravdu..já uvedl jen první patro, ale komplet odpad vede ještě do 2.patra, kde je zatím ale ovšem zcela zaslepený, protože tam je jen příprava na další koupelnu...pak mě ještě napadá, že vede jedna roura až na půdu, kde je odvod vzduchu z ventilátoru a ten má v sobě samozřejmě i odvodnění na kondenzovanou vodu... nemůže být problém někde tam?

P.S: Úplně z kraje to ale fungovalo, takže montáž sama o sobě špatně provedená nebude..

No kde najdete ventil...

Nikde...tedy správně byste žádný ventil mít v domě na odpadech neměl, pokud nemáte žumpu (nebo septik) odvětraný nad střechu objektu.

Přivětrávací ventil se smí použít pro další potrubí pouze tehdy, když je alespoň jedno stoupací potrubí kanalizace (min.DN75) vyvedeno nad střechu domu.

Já bych to vyděl tak že se to někde ucpalo (něco tam zůstalo) jak byla plná jímka.Chtělo by to protáhnout pérem-instalatérským ony ty chemie vše nerospustí.To odvzdušnění poznáte tak že zkusíte oddělat tu záslepku v patře.A co zkusit zavolat pánům co to montovali?

doplněno 13.04.16 21:01:

"uvidíte" poznáte jestli je problém s odvzdušněním-prostě uděláte provizorní odvzdušnění

nevimsirady*
hodnocení

Oddělám záslepku a uvidím co? Mám dělat co?

vaše odpady jsem neviděl ale podle mě je to někde přicpané zkusit vyčistit pérem jak psal kolega nademnou problém s přivzdušněním nebo odvětráním by vypadal jako varianta jedna co uvádíte čili při spláchnutí vycucnuté sifony to že to buble a vytíká do sprchy nebo kam je jasné ucpání protože vám to neodtíká do septiku ale do níže položené sprchy

nevimsirady*
hodnocení

Ještě dotaz, čím bych to měl tedy pročistit? Ty odpady? Zkoušel jsem krtka i nějaké gely, ale lze koupit něco mechanického, neco jako se kupuje "štětka" na čištění komínů? Než shánět nějakou firmu a třeba za rok znovu, koupil bych si to a udělal raději sám..

A myslíte, že je větší pravděpodobnost ucpíní někde pod záchodovou mísou nebo dole v tom odtoku už do jímky? Ale nejde mi do hlavy, že kdyby to bylo až dole, že by ve WC zůstala stát voda, protože spláchnuté WC má cca 3 litry vody a ty by se přece v rouře odpadu cca 3 metry vysokém totálně ztratily, respektive by nedošáhly ani do metrové výšky...

no podle toho jak jste psal že vám teče ten spoj dole tak rozhodně dole v tom ležatém potrubí od jímky ke stoupačce a kupte si instalaterské péro dostatečně dlouhé a průměr vemte 10mm to je takové univerzální cena cca 500,-

doplněno 14.04.16 18:00:

ve wc nejsou tři litry ale cca 9 litrů vody ještě dle nastavení splachovače a nezapomínejte teče vám tam umyvadlo i sprcháč a kdyby to bylo nahoře a ne dole tak by vám netekl ten spodní spoj

testif*
hodnocení

2x

Pokud se Vám při spláchnutí plní sprchová vanička, znamená to, že máte ucpané odpadní potrubí. To je plné vody a při spláchnutí voda vytéká nejmenším odporem, což je nejníže položená sprchová vanička. Kdybyste sprchu neměl, voda by přetékala záchodem. Nyní tedy musíte zjistit, kde je potrubí ucpané. Z dostupných informací víme, že to musí být pod napojením sprchy na svislé potrubí, jinak by voda sprchou nevytékala. Většinou se potrubí ucpává v ohybech (kolenech), tak zkuste zapátrat tam, kde máte naznačen "montážní otvor". Vzhledem k tomu, že Vám přetekla jímka, může být ucpání kdekoliv ve vodorovném potrubí (odtoku do jímky), kde mohla zůstat nějaká nečistota o kterou se postupně zachytávají další a další ža do ucpání. Rozeberte to koleno v montážním otvoru a protáhněte potrubí instalaterským perem. Pero bývá v různých průměrech a délkách, např.: 10mm a 10m. Do montážního otvoru doporučuji dát 2x koleno 45° pro zmírnění nárazu vody a někam poblíž čistící tvarovku pro příště..

V patře v nejvyšším místě odšpuntujte odpad, ať může potrubí nasávat a po dokončení prací se ujistěte, že Vám instalatéři vyvedli nasávání nad nejvyšší sifon. Takový vývod je zakončený přivzdušňovací hlavicí.

Odpady v koupelně + záchod - podtlak #2
nevimsirady*
hodnocení

Děkuji za rady, dnes to budu rozebírat a čistit..chci se jen zeptat, ta přivzdušňovací hlavice tam má být už v základu nebo ji mají vodaři dodělat? To je to třetí na obrázku? Nic takového v horním patře nemáme... k čemu tedy má sloužit přesně?

Přečtěte si odpověď od @martincakl...máte jednu stoupačku odvětranou nad střechu?

nevimsirady*
hodnocení

No to bych právě mít neměl. Máme klasickou jímku s poklopem. O ničem takovém nevím...

nevimsirady*
hodnocení

0x

Lidi, aktualizuji svůj dotaz, protože se mi podařilo odpady pročistit, tento problém už není ale je zase ten problém, co byl předtím :)

Voda mi už nestojí a neodtéká pomalu, ale naopak NĚKDY když spláchneme, tak voda z WC nám vycucne vodu i se sprcháče, když si toho nevšimneme, smrdí celý dům :(

Nevíte jak tomu zamezit? Někdy to dělá pořád, jindy je i 14 dní klid.

testif*

To nasávání přivzdušňovací hlavicí jste vyřešil?

nevimsirady*

Přece pak psal, že ten ventil nikde nemám...

kakamila

Stoupačku v patře je potřeba vyvést nad střechu a osadit přivzdušňovacím ventilem...

testif*

Zkuste trochu vlastní invence. Pokud máte problém, který nevíte jak řešit, tak rádi poradíme, ale když poradíme a vy nevíte co to je ani jak to vypadá, tak otevřete google a vyhledejte si to, ať to nemusíme dělat za vás.

oblibene.com/...

Odpady v koupelně + záchod - podtlak #3

oldi
hodnocení

0x
Problém způsobuje odtékající voda ze záchodu, umyvadla, sprchy. Odpadní potrubí má pokračovat do dalšího patra. Odtud v posledním patře má být odvětrání na střechu. Odtekajiící voda bez odvětrání zpuůsobuje podtlak v potrubí a vysává vodu zjinyých sifonů. Sifon je bez vody a pachy z kanalizace jdou do místnosti.
Snad to instalatéři ještě dodělají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]