Nejste přihlášen/a.
Přestěhovali jsme se, v bytě jsou akumulační kamna, stará minimálně 30 let. Pálí mně z nich oči a špatně se mi dýchá. Když je vypnu z elektriky, mám pokoj, i když ještě hřejí.
Čím to může být? Může z nich neco unikat, vypařovat se, hořet? Jaká látka konkrétně?
Pokud se nedohodnu s majitelem na výměně, budu asi hledat příčinu oficiálně - rozbor škodlivin ve vzduchu. K tomu bych potřebovala vědět, jakou látku nebo skupinu látek by měli zjišťovat.
Jako izolace je v nich pod plechem něco, co vypadá jako skelná vata, dál do hloubky jsme to nerozebírali.
Děkuji.
Já bych ti tipnul jedině na usazený prach, který se dostane na topnou spirálu a tam se "pálí".
Akumulační kamna jsem rozebrané neměl, takže nevím jak vypadají uvnitř.
Je tam určitě nějaká keramická hmota, která teplo akumuluje a pak je postupně předává okolo proudícímu vzduchu.
Bude to něco podobného, jako když budeš mnoho let používat žehličku. Po třeba 5-ti letech žehlení se vlákna v žehličce začnou pálit.
Ono by to chtělo je opatrně rozebrat, ta skelná vata co jste viděli zvrchu je jen přikrývka - přikrývá magnezitové cihly a topné spirály a jde jednoduše vyndat (drží pohromadě)- ono už se mohou i rozpadat spirály, šamotové cihly, případně i pálit dráty které vedou ke spirálám, chtělo by to i odklopit el. část - zboku - a zkontrolovat dráty - samozřejmě při vypnutém jističi, případně to nechat zkontrolovat elektrikáře. Jinak, co se vám to válí na té vatě? - nemohlo by to dělat ten dým? (vživotě jsem to tam nepotkal)
Přišlo mi to jako odloupnutý kousek laku, blíž jsem to nezkoumala. Ani to nijak nesmrdělo.
Ty kamna nesmrdí, nic není cítit. A čich mám dobrý, až moc. Jen když jsou v elektrice, pálí mně oči atd. Jak to vypnu, přestává to. Totéž po vyvětrání.
No, napadlo mě ještě něco - teoreticky by to s tím mohlo mít spojitost - jakou máte v bytě vlhost? při suchém vzduchu pálí oči, což by po vyhřátí vzduchu akumulačkama mohlo být... (a odpovídalo by to i tomu že po vyvětrání již oči nepálí)
čili buď zkusit změřit vlhkost obyčejným vlhkoměrem, nebo dát na akumulačky mísu/talíř s vodou a nechat při topení odpařovat
Vlhkost je dobrá, v tom nejhorším pokoji suším prádlo. Kolikrát se rosí okna.
Plíseň tam není.
Taky jsem v loni takový likvidoval. Je to směs všeho co je v akumulačkách. Smrad z rozpálených magnetizových cihel, prachu a možná prorezlé plechy a rozpadající se šamotové cihly a nedej bože i skelná vata. Byl to horor rozebrat a zlikvidovat.
doplněno 13.04.16 10:54:
píseček?: rozpadají se šamotové cihly. Ty, spolu se skelnou vatou, to byla hrůza.
Já jsem rozebrala starý akumulační kamna a byly v nich šamotové cihly, tuhle vatu jsem tam neviděla, nebo jsem si jí nevšimla. Asi jí tam bylo málo a nestálo to za pozastavení. Musela jsem je rozebrat, protože jsem je likvidovala a nedalo se s tím skoro hnout. Je zajímavé, že Vás už nic nepálí v očích, když už jenom vydávají teplo. V těch kamnech se nemůže nic pálit, vyhodilo by to pojistky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.