Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, soused chce na mém pozemku, sousedícím s jeho domem, udělat drenáž (tj. vykopat asi 30 cm širokou jámu). Musím mu to povolit? Děkuji. V.Suchá
OZ, §127.3 Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.
Já bych se s ním domluvil, že ať si tu drenáž udělá, ale pak vše uvede do původního stavu. Třiceticentimetrová rýha není nic, kvůli čemu bych šel do sousedského konfliktu.
To není 30 cm rýha, ale halda vykopané hlíny vedle, její odvážení, navážení štěrku a jiné drobnosti. Prostě povolím bez problému, ale na stavbě musí být pořádek, nesmí zbytečně ničit zahradu atd. a všechno uvedou do původního stavu. Pak se vrátí kauce v plné výši. Bez kauce odjedou od rozbagrovaného a dejte si to k soudu...
Máte nějaký vážný důvod proč sousedovi bránit aby se staral o svůj dům?
Předpokládám že chce vylepšit hydroizolaci zdi a odvést vodu od základů...
Škody kvůli vlhnutí zdi by mohly jít za vámi...
No důvod je ten, že se chová arogantně a vyhrožuje stylem: záhon si ve vlastním zájmu odstaňte, bude vám zničen. Jinak všem díky za odpovědi.
Dejte mi písemnou žádost s upřesněním prací, pak se k tomu vyjádřím. Záhon odstraňovat nebudu, ale vy ho uvedete do původního stavu - podle fotodokumentace, kterou nafotíme před začátkem prací. Dáte na to kauci (může být v notářské úschově), aby bylo z čeho zaplatit zahradníka pokud se na to vykašlete.
= práce bych mu umožnil, ale nenechal bych si na hlavu.
No důvod je ten, že se chová arogantně a vyhrožuje stylem: záhon si ve vlastním zájmu odstaňte, bude vám zničen. Žádné místo tam jinak není. Jinak všem díky za odpovědi.
Pokud se povoli sousedovi vstup na pozemek a on si tam vykope kolem steny domu drenaz tak 30 cm, nebude pak tato cast pozemku tesne u jeho domu patrit jemu? Neprijde tim soused o kus sve zahrady - pozemku? Jak se da toto osetrit?
Paní Věro, z Vašeho dotazu cítím, že pan soused chce na Vašem pozemku sanovat svoje zdivo tím, že ho odkope, vloží modní drenáž a nopovku, pak to zahrne zpět kameny. už tam asi nebude záhon pro Vás.
Asi bych začal tím, že jako znalý problematiky bych mu vysvětlil, že toto řešení mu nevysušší zeď. Je to jen modní, neřešící problém. Ale to může jen ten, co tomu rozumí.
Se sousedem budou problémy, páč bude vše svádět na Vás...
Umožnit údržbu domu je Vaší povinností, nechat si na svůj pozemek něco zakopat od souseda již nemusíte.
Pochopil jsem Vás dobře, že toto chce dělat soused?
Děkuji, toto chce dělat, máte pravdu. Vysvětlit mu to určitě nedokážu, sice tomu taky nerozumí, ale poradil mu to někdo kdo to chce dělat a asi tím získat zakázku.
Jestli tam přijde firma, tak se rovnou rozlučte s 2-3 metrovým pruhem podél plotu. Prý 30cm. Vyházejí hlínu, budou kolem toho hamtat, všechnu zeleň udusají, skladovat tam materiál, promíchají vám vrchní půdu se spodní a odpadlým materiálem, zbyde jim několik kubíků hlínu, které tam nechají atd. Hlavně to udělat co nejrychleji, ať je co největší zisk. Po nás potopa.
toto řešení mu nevysušší zeď
Sakra, když už jsem si myslel, že znám nejlepší řešení na mokrou zeď pod úrovní terénu, která nenatahuje vodu odzpodu, tak přijdete vy a napíšete, že to nic neřeší. Nepotěšil jste mě.
ctenáři, nejste sám, koho nepotěším sdělením, že to co si myslí, že funguje je proti fyzice. Nejlepší je, když jim v práci ukážu model, pak pochopí že fyzika nejde oblbnou. Často si lidi místo vysušení přivedou vodu k baráku.
Kdyby podobné fungovalo, tak se nedělají hydroizolace v nových domech.
asd, respektuji Váš názor, Nopovka a drenáž nepomůže - tohle bych si tvrdit nedovolil
ale já si to dovolím tvrdit, páč jsem ještě nenašel stavbu, kde bylo mokro od špatné (žádně) hydroizolace, a použitím nopovky se dům vysušil.
Souhlasím ale s Vámi, že se musí postupovat individuelně, a zjistit nejdříve odkud jde voda a kterým směrem.
Kam zateče voda, když nateče do drenáže?
Tak drenáž hlavně musí mít odtok pryč Pak to funguje tak, že povrchová voda přes nopovku nemůže na zeď, štěrkem steče do drenáže a tou pryč od domu. Podloží kolem zdi trochu vyschne a tím i zeď. Pokud drenáž přivádí vodu k základům tak to je samozřejmě špatně, to stav výrazně zhorší
A pokud se voda tlačí do zdi odspoda, tak to nepomůže.
Ještě je dobré zajistit průvan mezi zdí a drenážkou = přívod vzduchu dospod mezi nopovku a zeď a udělaný tak aby vzniklo proudění.
Když už to je vykopané, tak je ale lepší rovnou podříznout a udělat komplet hydroizolace, nopovku jako ochranu hydroizolace...
Do dírované trubky zateče voda, nejčastěji zhora deštová. Těmi dírami zase proteče pod trubku do podloží. Až nasákve podloží, že začne vodu nepřijímat (udělá se tam bazén) pak začne odtékat vody pryč. Nebo to tak není a dírovanou trubkou se dopravuje voda pryč?
Pane kolego asd, klidně můžeme rozvíjet debatu ohledně nopovky dále, ale vy asi myslíte ohnout nopovku do tvaru písmene "L" se spodní hranou podobné písmenu "C". OK, v dolíku bude i drenážka. To vše chápu. Jen mi, prosím, sdělte, jak široký je dole ohyb písmene "C" či "L"
30cm, metr, či snad 3 metry? (schválně přeháním).
Věřím tomu, že když se sejdeme, uděláme modely, tak jeden druhého přesvědčíme..
Do podloží neproteče, protože pod ní je nopovka ohlá od zdi a pak nahoru - do tvaru příkopu z kterého voda může jen tou drenážkou
Prostě pokud se to udělá blbě tak to nefunguje. Ale když to někdo neumí udělat dobře, tak to ještě neznamená že to fungovat nemůže.
čtenáři vnutili tazatelce asi svou myšlenku - drenáž od domu, tato to ani nepotvrdila a již se rozvíjejí teorie.. Tazatelka píše o jámě o šířce 30 cm, nedej bože , aby tam soused položil nějakou odpadní rouru nebo přepad z jímky...? To by pak byl fičák... Za mne osobně - nic bych nepovolill, protože nemám zejména žádné informace !
Nopovka a drenáž nepomůže - tohle bych si tvrdit nedovolil. Záleží na konkrétní situaci a na provedení, výsledek může být od vyřešení problému s vlhkostí po zhoršení stavu.
V každém případě nopovka není hydroizolace, ale často jí může nahradit.
Trávník vedle výkopu jde snadno zakrýt, nejlepší je plech - na něj se hází vykopaná zemina. Příp. se doplní zábranou z fošny aby se hlína nesunula za plech... Pokud plocha vedle výkopu není rovná (záhon, skalka) tak jde srovnat - dva trámy, přes ně prkna/ desky a na to plech. Je to míň práce než budovat nový záhon a čistit ornici od šutrů.. Dost pomůže i plachta, ale tu určitě nekdo prořízne lopatou.
Jestli vám mohu doporučit, vůbec nic si od něj na svůj pozemek nenechte položit. Prostě nic. Pravidlo že za každý dobrý skutek následuje trest je 100 %.
Sdělte mu, ať si svůj problém vyřeší jinak.
Povolit mu nemusíte vůbec nic. Je to pro něj pohodlné.
Podle některých otázek a odpovědí mě přijde, že být soused, je nějaký boj. Proboha, proberte se. Vždyť soused je snad nejbližší spolubydlící. Osobně bych chtěl mít se svými sousedy ty nejlepší vztahy (a taky je díky své a jejich rozumné povaze máme). A vše ostatní jsou jen technická řešení (každý na to ale nemá hlavu - tak si má dát poradit).
Se sousedy je to vždy boj. Pro majitelku domu je cizí odvodnění zásahem do jejich práv. Pro dobré sousedské vztahy ( ideálně žádné) je nejvhodnější varianta nic si na svůj pozemek nedávat. Mám s dobrými skutky a neskutečnými idiotskými výmysly souseda své zkušenosti. Do budoucna by se připravila si svobodně upavit svůj dvorek. To je snad naprosto jasné.
Dobrý večer, jen takovou literární vložku - se sousedy je to opravdu boj a každý radí podle toho, s kým sousedí. Já už tu psala dotaz, co s ňafajícím čoklem souseda alkoholika a dnes náš soused z druhé strany začal po roce opět rozbourávat další patro... Kam utéct? Manžel v ložnici nemůže spát po noční, protože je tam slyšet ten pes, když přeleze do obýváku, tak tam je slyšet mlácení majzlem - firma přijede, až sousedka nazná, že ten její... už má zábavy dost... Takže tak, s některýma lidma se domluvíte hned a s někým v žádném případě, jen neznalí si myslí, že se vše vyřeší domluvou. Já osobně - nic nepovolovat, dnes to totiž funguje tak, že když ukážete dobrou vůli, tak nejste za fajn člověka, ale za blbce, na kterém se dá dříví štípat.
Děkuji všem za názory. Nechtěla jsem to tu rozepisovat, ale těch ústupků z naší strany už bylo víc a vše je "odměněno" spíše arogancí a vyhrožováním. Všechno má své meze, tudíž budu postupovat dle zákona.
dovolím si pozastavit se nad: Ale když okap chybí, protože tam nikdy nebyl, tak nemůže požadovat, pokud s tím nebudete souhlasit, že si ho namontuje.
Občanský zákoník na některé nerudné a nepřející sousedy myslel:
§ 1019 Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.
§ 1021 Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.
§ 1022 Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
...když se mi nelíbí, že mi ze sousedovy střechy teče voda na můj pozemek, protože nemá okap, upozorním ho... ale hned mu řeknu, že mu nedovolím tam ten okap namontovat... nebudu souhlasit s montáží... taktéž potom nebudu souhlasit, aby si zateplil stěnu...
kašlu přece na
§ 1012 Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
V žádném případě cizí drenáž na svém pozemku nepovolte! Nezapomeňte, že by měl pak právo vstupu na vás pozemek kdykoliv za účelem kontroly a opravy drenáže. Ne, nikdy tohle nedopusťte!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.