Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podloží pod dlažbu

Od: sword® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den prosím o radu, chci udělat posezení a nevím jak vysoký udělat podklad štěrku a písku dlaždice mají rozměr 60x40x4cm. Po dlaždicích se bude jen chodit stůl a židle jiná zátěž tam nebude. Moc děkuji za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dost záleží, jak je pevný podklad v místě budoucí dlažby, zdali je zastřešeno.

Stačí odebrat 10 cm zeminy, srovnat, udusat podklad, opět srovnat, udusat podklad, pak udusat podklad, dát šterk 5cm, udusat, a rovnat dlaždice do čerstvého šterku 1cm. Vždy to jde vylepšit, že na zeminu, pod štěrk dáte stavební igelit, klidně ubrat sílu štěrku na 3cm, to vše záleží na místě...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, budu trochu "stručnější", než kolega a celý postup zjednoduším. Mám zkušenost, že pro tyto (těžké a velké) dlaždice nemusí být štěrk, ale stačí je po udusání zeminy pokládat rovnou do písku - uděláte vrstvu písku a uprostřed si vyhrábnete jamku, aby měl písek kam "utéci". Založíte dlaždici a srovnáte (gumovou palicí).

Normální pochozí zátěž toto vydrží léta. Zdravím!

doplněno 12.04.16 08:56:

patronka - a není to zbytečné, když plevel se případně uchytí ve spárách (nebo písku), tak občasnému odplevelení se nelze vyhnout? Já jsem fólii nedával (ona snad ani dříve nebyla) a dlaždice drží už asi 25 let a plevelu je minimum.

patronka*
hodnocení

0x

Stavební igelit neznám, ale doporučuji dát pod písek tkanou textílii, co se dává na záhony, jinak bude ve spárách prorůstat plevel. Ta vodu dolů propustí, ale plevel nemá šanci. Vím co píšu, je s tím pak neskutečná práce, nebo se musí prolévat Roundapem... :)

doplněno 12.04.16 11:29:

Z vlastní zkušenosti vím, že to zbytečné není. Investice je minimální, ale nemůže se plevel zakořenit hluboko, takže jeho případné odstranění je snadné. :)

doplněno 12.04.16 13:09:

Milane, já nepsala trávu :)

patronko, mám cvičně položenou geotextílii o gramáži 300gr. Na ní je štěrk asi 5-8cm. Dneska jsem již trhal trávu, krásně zelenou, skoro celé kolečko. Šla dobře tahat. Jen uporoznění, tráva neroste zespodu, ale zvrchu mezi dlaždice, pak se zakoření pod dlažbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]