Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč ztratil vysavač výkon

Od: nasabi* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, mám bezsáčkový vysavač asi dva roky, najednou ztrácí svůj výkon. Jde o běžný typ, ale jeho vykon po koupi byl snad několikrát vyšší než teď. Nyní sotva saje. Trubice jsme vyčistili a protáhli, zdá se že v ní nic není, všechny filtry jsou vyčištěné. Motor jde asi normálně, ale myslím, že se víc zahřívá. Děkuji za odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

1x

uz muze byt mrtvy motor(ale mam vysavac urcite uz 4 roky), a nebo hepa filtr je zaneseny, ty se bezne prodavaji nahradni. Mam taky bezsackovy a staci mi poradne vyklepat ten hepa filtr na cyklonu (jeste jsem nemenil), umi z toho byt solidni hromada jemneho prachu, vyprat ten kryci molitan v jaru nebo mydle a po uschnuti a zapojeni vam to zase utrhne zaclony :)

Respektive je treba to delat casteji, jinak i ten muj se casem zmeni z vysavace na pouhy hlucny samoohrivac :)

hodnocení

0x

myslím že motor vysavače bude mít na vinutí náký ten závitivý zkrat tudíž nebude tolik točit a podávat patřičný výkon

vidim to na pořízení nového vysavače

hodnocení

0x

Já náš vysavač co rok rozebírám a kompletně čistím, protože ty nánosy prachu uvnitř, to je něco. Po kompletním mokrém čištění včetně všech filtrů to tahá koberec z podlahy, neskutečný rozdíl :)

Jinak taky jsem po delší době zjistil, kolik bordelu bylo v kloubu hubice na konci, nechtělo se mi tomu věřit. Taky rozdíl obrovský, byla tak zanesená, že průměr byl méně než poloviční oproti čisté.

nasabi*
hodnocení

Všechny běžně viditelné filtry jsou vyčištěné. Jsou snad ještě někde jinde? Motor "řve" , ale nerozumím tomu. Když připojím jen hadici tak je i nějaký výkon. Pokud se přidá ten poslední nástavec s kartáčem, je to v háji. Předtím jsme měli vysavač 10 let, tento je možná ještě měsíc v záruce. Nevím, jestli ho někam posílat, aby se mi ještě nevysmáli s nějakou banalitou.

Také mě napadl konečný kloub hadice, nejde rozdělat, už od počátku byl smontovaný. Zkoušla jsem to protáhnout a nic nevyšlo.

host*

Píšete "Pokud se přidá ten poslední nástavec s kartáčem, je to v háji". Pokud vysavač bez připojené hadice normálně saje, s hadicí taky a po připojení posledníh nástavce ne, tak je obstrukce zřejmě v posledním nástavci s kartáček. Nenasálo to náhodou nějakou ponožku, chuchvalec vlasů, provázek atd? Píšete, že máte všechny filtry vyčištěné a motor normálně ssací jednotku pohání, tak je to někde asi v sání...?

doplněno 10.04.16 18:09:

U bezsáčkových vysasavačů se prach nasává do prodyšného pytlíku. Běda, když se špatně zavře, nebo je protržený, tak se prach nasává do motoru a tam už by to bylo hodně ucpané. Kdysi dávno ještě v minulém století měli v GŘ elektropraga vystavený motor vysavače, který někdo používal bez zachycovacího pytle a všechen prach šel do motoru. To stálo za ukázku.

doplněno 10.04.16 18:20:

Nejlépe to popsal rádce mikihans. Není nad radu zkušeného praktika, který to zná. Zaslouží si bod.

joudic*

nevim co mate za typ, ale jeden filtr je na vystupu vzduchu, ten se nema cim zasvinit
a druhy filtr je primo nacvaknuty na tom cyklonu, ktery se z vysavace vytahuje a vysypava do kose kdyz je plny.

Take zkuste cyklon vytahnout a pustit vysavac naprazdno a zkuste rukou jestli ten motor samotny poradne saje

přečtěte si konec mé odpovědi, ideálně hubici rozebrat a vyčistit. Já to dělal asi po 4 letech a byl to mazec, cucky vlasů, v tom kusy prachu, nánosy na stěnách... :)

host® - u bezsáčkových vysavačů žádný pytlík není, je tam komora, kde se nečistoty zachytávají.

hodnocení

0x

Typický problém u bezsáčkových vysavačů - pokud jste filtr vyčistili a výkonnost je přesto malá, buď je zanešený prachem motor(proto to zahřívání) ikdyž tomu má filtr zabraňovat, bohužel praxe je jiná. Nebo pořádně prohlédněte hadici, může tam být v záhybech prasklinka/y.

nasabi*
hodnocení

Četla jsem pozorně vaši odpověď. Všechny filtry jsou vyčištěné, to jsem psala hned zpočátku. Hadici jsme protáhli. Tento nástavec jde nějak rozmontovat a vyčistit? Snažili jsme se do toho nějak dostat, ale nepodařilo se, vše je napevno a nedá se nějak uvolnit. Nerada bych něco zbytečně zlomila.

Proč ztratil vysavač výkon
Proč ztratil vysavač výkon #2
Proč ztratil vysavač výkon #3
host*

Zkuste docela jednoduše vyjít s hubicí někam ven, třeba na balkon nebo před dveře, zkuste do ní směrem do truby fouknout, jestli to jde. Jestli to normálně fučí, tak by neměla být ucpaná. Jestli to jde špatně, je to asi ucpané. Ten plech zespodu by měl být přišroubovaný dvěma šrouby, obvykle na křížový šrobovák. Ale uvnitř je ještě mechanismu s pružinou, který ovládá vysouvání lištys kartáčky, takže se to může rozskočit a proto je lepší to rozebírat v nějaké velké ploché krabici nebo na bílé dece, nebo na něčem, kde je vidět, co z toho vypadlo, aby se to zase dalo sestavit zpátky.

sanyo*

Vsadím min. 1,-euro, že ačkoliv jste vyčistila všechny dostupné filtry, tak tu asi hlavní příčinu příčinu NE - pravděpodobně je totálně zanesený motor uvnitř vysavače a to tak, až se tomu budete divit. Normálně to nevidíte, napoví vám nějaká štěrbina s molitanovou krytkou uvnitř vysavače, kdy vysavač nasává vzduch..Toto jsem viděl asi před 3 lety u vysavače - vodník, u mé sestry, tenkrát jsem to i fotil, abych postupně dokumentoval postup při rozebírání, abych mohl vysavač zpátky složit, ale už nevím , kam jsem to zašantročil.. Uvnitř byly chomáče prachu ve formě totálního pracovního humusu a koudelí a pod. Byly toho min. 2 plné hrsti.., taky jsem se divil, že vše je čisté a vysavač vůbec netáhne a hučí jako Boeing.. Dalším používáním, motor můžete spálit, přehřívá se...

Zkuste ještě pustit vysavač bez výstupního filtru, který je až za motrem. Ten bývá často zanesený a nejde jen tak vyčistit, musí se vyměnit po nějaké době za nový. Zkuste to tedy bez něj.

Ještě to jde tlakem vody, tak jsem toho dostal ven většinu :)

isteron
hodnocení

0x

Ešte čo tak vymeniť nasávací kobercový nástavec. Sú tam nejaké 2 otvory, nevypadli odtiaľ šróby? Ja mám na tom nástavci 4 šróby, ktoré držia spodný kryt. A skontrolovať nasávaciu hadicu, či nie je natrhnutá a nenasáva falošný vzduch.

jenda2*
hodnocení

0x

Elektromotor uhlíkového typu je a nebo není dobrý. Zkrat ve vinutí by vyrazil jističe.

Bývá nános prachu uvnitř vedení pro sání vzduchu.

hodnocení

0x

už si nepamatuji typ vysavače, ale před lety jsem měl vysavač na kterém se protáčel hřídel a turbína se točila jak ji napadlo.

albert*
hodnocení

0x

Dobrý deň. Mal by som otázku k tejto téme. Použil som nový vysávač na vysanie jemného prachu zo škrabania stien a je cítiť strata na výkone. Vyskúšal som vyčistiť filtre, ku ktorým som sa dostal ale nič sa nezmenilo. Predpokladám, že sa zaniesol motor vysávača.

Ako by som mal postupovať? V prípade, že mi produkt nereklamujú, je nejak možné vyčistiť motor?

Ďakujem.

miso*
Hepa filter, ak ho tam mate, sa neda vycistit. Jedine vymenit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]