Nejste přihlášen/a.
Zdravím poradnu, prosím vás, neznáte nějaký fígl na praní bílých triček?
Prakticky nosím jenom ty a vždycky po oprání jsou takové vytahané, někdy smrsklé a bílá už není bílá...
Takhle je mám pomalu na jedno, dvě použití, peru na 40. Bez žádných přídavků, tekutý prací prášek na bílé prádlo. Díky
Manželova bílá tílka a funkční trička peru na 30C a používám Ariel na skvrny. Žádné skvrny na trikách nejsou, jsou jen spocená, věším na půlku přehozené, nepoužívám kolíky, tvar se nemění a bílá je bílá.
Po mém praní jsou vždycky takové vytahané jak hadry, a přitom nemají nízkou gramáž látky. Zkusím ten přípravek z DM, co radili nahoře, vyzkouším i ariel. Díky
Používat např. Ariel a nechat volný prostor nad prádlem v pračce. Některá trička je třeba, před věšením, na dolním okraji, naskládat do dlaně a za vršek, druhou rukou vytáhnout do délky, aby se zachoval původní tvar. Dělám to i s některými svetry.
Blešíku, můžete mi ten proces s vytahováním popsat blíže? Tzn. dolní okraj si nějak rovnoměrně dám do dlaně a druhou rukou jedu až po rukávy, v těsném sevření, rychle?
Ptám se, protože mám problém s přetáčením švů. Je poznat tričko kvalitní a ne tak kvalitní, u některých se mi nepřetočí ani o fousek, jiná vyperu na 30°C a je po švech. Nicméně vím, že to nějak dělá moje pračka (resp. všechny 3, ve kterých jsem zatím prala), protože se mi stalo, že jsem si koupila tričko použité, které bylo prokazatelně prané už předtím, švy mělo v pořádku, a po pár vypráních u mě se švy točily. Fakt nevím, čím to je, peru na 30° a 40°. Věším buď pod rukávy nebo vzhůru nohama, ale věšením to nebude, nejlevnější tílka jsou přetočená již po prvním praní ještě před věšením. Tak by mě zajímalo, jestli se to tímto nedá "napravit".
Zajímavé je, že ne všechna "kvalitní", tzn. "nepřetočená" trička jsou z kvalitních obchodů. Některá jsou úplný no-name. A pamatuji si, jak nám asi před 10 lety přivezl známý z Nepálu 3 stejná trička - jedno pro mě, jedno pro ségru a jedno pro mámu. Dvě se časem neskutečně zkroutila, třetí (moje) drží tvar dodnes. A to se ještě tehdy prala v jedné pračce na jednu teplotu, bydlely jsme se ségrou doma a to svoje jsem někdy před rokem či dvěma dobarvovala černou, tudíž prošlo pračkou na 60°C
a drží a drží... nechápu!
ne, že by se mi to stávalo po dvou praních, ale ano, trička tmavnou. Smrsknutí a vytahání, to bude kvalitou. Barva, to už je horší. Nejlepší je bavlna, ta mi nešedne; ale jakékoliv uměliny, to je děs. Nedávno se mi ale podařilo omylem přidat do bílého něco, z čeho pustila modrá - a s tím lehounce namodralým odstínem ta trička vypadají zářivě bílá. Ale asi to nelze doporučit paušálně, no...
A co takové odmočení v sodě, Namu? Bílá prý šedne z mastnosty. Chystám se namočit si podprsenky, nemám na to, kupovat si každého půl roku novou bílou
Jo a taky jsem někde četla, že pokud máte hodně tmavého a po něm perete bílé, nechat před druhým praním propláchnout pračku. Dělala jsem to poté, co jsem v pračce barvila vybledlé černé oblečení.
Všem díky za rady, tak nějak odzkouším všechno a uvidím,
nebo ty trika začnu objednávat po 50 kusech, ale vyhazovat to po pár oprání je na dvě věci.
Za prvné zapomňtě na gel ten na bílé nepatří ( i z toho může zašednout) Kupte čistě sypký prášek jedině ten obsahuje rozjasňovače které udrží prádlo bíle (věř te mi prádlo peru opravdu jen v prášku na bíle a bílé trička jsou opravdu bíle a i v zimě kdy nejsou na slunko ale do sušičky, na barevné a tmavé a černé gely na to určené) Dále bych snížil otáčky, zkuste pračku plnit z poloviny, klidně přidat máchání na víc, já když mám mín prádla (mám pračku na 8kg) tak klidně když mám bíle (i ostatní) tak to dám i na syntetiku (některé pračky mají přímo programy na dané prádlo i na bílé)
Zkuste sypký prášek ¨(dekmit, ariel, persil, z lídlu formil jsou odzkoušené a fakt fungují), dát méně prádla do pračky (více pohybu pro prádlo mín je pak zmuchlaný) změnit program a uvidíte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.