Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cim zarovnat hrany drevenych desek?

Od: ren* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, kdyby tu byl nekdo se zkusenosti s praci se drevem, zajimalo by me, jak bych mel zarovnat hrany desek, ktere narezu okruzni pilou. Kdyz si na to poridim vrchni frezku s rovnym bitem, nejak si nedokazu predstavit, ze budu mit hranu skutecne rovnou, ne zvlnenou. Spis bych cekal neco, co upevnim ke stolu a prkno kolem protahnu. Jak se tohle dela doma?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

1x

Než začneš řezat, připevni svorkama k desce nějakou rovnou přímou hranu (vodováhu, jinou desku s hranou z továrny, kovový L-profil, ...) a při řezání (posouvání pily) opírej o tuto rovnou hranu stranu té rovné spodní plochy okružní pily (tou, co určuje hloubku řezu).

Tak docílíš rovného řezu. Když budeš mít ostrý kotouč a na pilu nebudeš tlačit, tak nebudeš mít ani moc otřepané okraje.

doplněno 09.04.16 04:42:

Všimni si na této stránce v tom úplně prvním obrázku toho světlejšího asi 10cm širokého "prkýnka"(ve skutečnosti odřízlý kus desky s dokonalou tovární hranou).

Některé pily mají ten "paralelní doraz". Tvoje asi ne.

doplněno 09.04.16 09:19:

Zapomněl jsem ještě napsat, že se prodávají "vodicí lišty"(nevím, jak se jim přesně říká), které poskytují tu vodící hranu. Google něco vrací.

hodnocení

1x

Jednak to chce solidní pilový kotouč. Pokud hodláte řezat dřevotřísku, či lamino, tak ten kotouč musí být s tvrdokovovými plátky. Pokud při řezání použijete nějaké vodítko - třeba rovnou lať, nebo něco podobného, docílíte vcelku slušného výsledku. Pokud však chcete upravovat hrany třeba nažehlovacími hranami, tak je možné hrany přehoblovat hoblíkem.To je určitě lepší, něž to opižlávat frézkou,

ctenar*

je možné hrany přehoblovat hoblíkem

V okamžiku, kdy na tu hranu šáhne čímkoliv, co drží v ruce (hoblík, bruska, ...), tak v tom udělá vlny, oblouky a celé to jde do záchodu.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Přesně, jak je psáno, pokud to jde ve vašich podmínkách, tak dvě svěrky, upnout desku, váhu a při řezu jet dle desky a máte rovnou hranu. Pokud byste měl desku a chtěl ji srovnat horní frézou, zase musíte mít druhu stranu desky rovnou, a dát na h.f. doraz a opět srovnávat/ frezovat dle druhé hrany, či zase podle přiložené a upnuté desky, váhy, ale to je zbytečné, pokud použijete vodítko viz výše. Můžete si i koupit do dílny nějakou hobby srovnávačku.

hodnocení

0x

Ak si všinmete foto na linku,tak uvidíte,že vrchná frézka ma aj vodiace lišty pomocou ktorých budete kopírovať dlochu dosky. frezky.heureka.sk/...

jabraka*
hodnocení

0x

Zarovnáváme to nejčastěji rovinnou bruskou.

JB

Můžete prosím, upřesnit, co si představujete pod pojmem ,,rovinná bruska´´? Truhlařím už 30 let, dřevoobráběcí stroje mě živí , ale o něčem takovém jsem neslyšel...

Z ručních strojků mě sice napadá vibrační nebo pásová bruska, ale ani jedno není vhodné ke srovnávání hran.

jabraka*

Dá se nazvat i rovinná vibrační bruska,smirkovým plátnem se řezná hrana obrousí do hladka.Hranu lze dokončit folií.

hodnocení

0x

Jediná smysluplnej postup, jak rovně uříznout desku v domácích podmínkách tady napsal promon.

Slušnej kotouč je základ, bez něj to prostě nepůjde. Pak se musí řezat podle nějakýho pravítka. Od ruky podle čáry to nikdy nebude tak rovný, aby se za to člověk nemusel stydět. Když to uřízneš podle pravítka a dobrým kotoučem, bude řez dost dobrej. Samorřejmě se nevyrovná řezu profesionální pily, ale o to tady nejde.

Jakýkoliv snahy o vylepšení křivého řezu jsou předem odsouzený k neúspěchu. Když to přejedeš hoblíkem, neudržíš řez v pravým úhlu s plochou, to v ruce nedáš. Vrchní frézou by jsi sice dosáhnul kolmosti řezu, ale taky to není dobrej nápad. Úplně nejhorší nápad je, brousit to vibračkou, to bude nejen hrbatý, ale i kulatý, neb prostředek neobrousíš tolik, co kraje materiálu a jako bonus to nebude kolmý. Prostě nesmysl až na půdu.

ren*
hodnocení

Ahoj, a diky vsem za rady. Bohuzel jsem nenapsal spravne nebo dostatecne jasne otazku. Omlouvam se a zkusim to podrobneji. Mam existujici desku z mekkeho dreva, ve ktere jsou prorezy (prilozil jsem nejakou vizualizaci, jde o neco jako je ta tmava deska pod oknem). Bohuzel, maji nepekne hrany, ac rovne riznute, jsou ruzne zaoblene a podobne. A ja bych je rad srovnal na perfektni presnou hranu. Tak jsem prisel na tu vrchni frezu, ale moc nevim, jak ji presne vest tak, abych dosahl perfektnich obdelniku.

Cim zarovnat hrany drevenych desek?
Jak si mám představit rovně uříznutou, ale různě zaoblenou hranu?
Nešlo by to přeříznout?
Ale asi by to šlo i tou vrchní frézou. Stopku alespoň tak dlouhou jak je deska silná. Vůbec nejlepší by byla s ložiskem. Pak ti stopka pojede přesně po čáře a nebudeš muset nic nikde odpočítávat kde se snadno sekneš.
Nebyla by fotka co chceš vlastně dělat?
jofa*

To jsou někdy nápady co tady čtu. Málokdo měl hoblík v ruce a radí. Promon má samozřejmě pravdu ve všem. Kolik zde rádců ví, že na srovnání rovin je hoblík(macek). Zkušený truhlář udrží kolmost a vše co od toho vyžaduje. A s tím hoblíkem se to musí taky umět.

honzmalatny*

On pisatel asi zkušený dřevař nebude, jinak by se neptal... Osobně mafl s vodítkem a nebo naložit a zajet do nějaké stolárny či řemeslníkovi co má formátovací pilu.

ren*
hodnocení

Jak bych mackem udelal vnitrni hrany..?

ren*
hodnocení

Ta deska je opravu hodne podobna te na vizualizaci, chci ji pouzit, ale asi by vazne bylo snazsi udelat novou. Vzit mafl na dlouhe rezy a kratke dodelat listovou pilou, ale je to pohledovy objekt, nevim, jestli bude vysledek dost dobry. Ta vnitrni hrana je mirne zakulacena (v rezu, jako napr. bezna hrana police), navic barvena. To vsechno chci odstranit a mit pravidelnou, ostrou hranu s tim, ze otvory se o trochu zvetsi. Pravda je, ze kdyz k tomu zespodu chytim svorkami nejake late, mohl bych tou frezou s loziskem jet po ni a dosahnout co potrebuju, asi to tak zkusim. Asi bych to mohl nekam vzit, ale taky bych se to rad naucil.

datlik3
hodnocení

0x

Zdravim, pokud se to chcete naucit, tak jen do toho, podporuji vas, ale take musite mit nejake to naradi, pokud jsem to spravne pochopil, tak chcete udelat ty vnitrni obdelniky?, na to by stacilo pokud je pohledova jen jedna strana?.

1. namereni, rozmereni

2 hrube vyriznuti

3 z opacne strany prisroubovat nejake voditko(rovny kus neceho, ale pozor musi to mit rozmer toho obdelniku, jakoby to byl ramecek z druhe strany)

4 pak uz jen pouzit horni frezu, se stopkou cca 8mm ale s LOZISKEM(dole)

5 kochat se ze sve prace:)

PS. pokud jste nepochopil oc presne jde, radeji sy to na necisto vyzkousejte na nejakem vzorku

Jo a po tom vyfrezovani budete mit ten roh kulaty v zavislosti na pozite v frezce, pokud byste vazne chtel mit rohy ostre, tak to je jina kapitola:)

ren*
hodnocení

Ano, takhle nejak jsem to nakonec pobral, ze vlastne budu muset pripevnit nejakou sablonu, podle ktere pojedu tou frezkou. Frezu koupim tu rovnou s loziskem a snad se povede. Diky vsem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]