Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám otázku,necháváme si dělat koupelnu,vodák zakoupil zbytečně drahou vanu a my se ji rozhodli druhý den vrátit,ale v obchodě nám řekli,že si ji vezmou zpět,ale za 800Kč storno poplatek,mají na to právo?Vana je nepoužitá.Děkuji
Ten instalatér ji koupil, aniž by se Vás zeptal? Pakliže ano, tak ať si to vyřídí on. On ten obchod určitě zná a oni znají jeho. Zřejmě tam nakupuje pro své zákazníky pořád. Já to teda tak znám z vlastní zkušenosti. Musíte apelovat na toho instalatéra-vodáka, a hlavně neustoupit. Nebojte se, on si to už s nima vyjedná.
Prodejce takovou povinnost nemá, je to jen jeho dobrá vůle, že zboží vůbec vezme zpět (platí pro případ nákupu v kamenné prodejně).
Takže jsou dvě možnosti - nabídnout zboží k prodeji někomu dalšímu, nebo na něm "objevit" nějakou vadu (škrábanec apod). Pokud tato vada brání řádnému užívání věci (nikdo nechce mít v koupelně novou poškrábanou vanu), pak je prodejce povinnen zboží vzít zpět a ty máš právo od smlouvy odstoupit.
Nemusí jí zpátky vzít vůbec. Takže je na vás jestli se jí zbavíte hned se ztrátou 800,-, nebo jí např. prodáte na inzerát (což za plnou cenu prodáte těžko)
Ale přemýšlejte jestli se levnější vana vyplatí - nemusí jít jen o vzhled ale i o životnost.
"Objevit škrábanec" bych nedělal, odpověď by byla "od nás šla nepoškozená" a jen by jste jí zničili...
Pokud se závada projeví do šesti měsíců od zakoupení, je PRODEJCE povinnen prokázat, že v době odchodu od něho byla v pořádku. Podle zákona se má totiž za to, že projeví-li se závada do šesti měsíců od koupě, má se za to, že věc byla vadná už v okamžiku prodeje a důkazní břemeno leží na bedrech prodejce, který musí prokázat opak...
jezevecc: můžete své tvrzení nějak doložit? zajímalo by mě od kud jste čerpal a dělat jak tu někdo radil pod názvem objevit škrábanec je který tam při převzetí nebyl je podvod
za 800 stornopoplatek mi přijde adekvátní musí ji znovu zabalit ale já bych si ji nechal protože už jsem jednou lacinou vanu měl a stačilo to po nějaké době začla žloutnout a deformovat se dno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.