Nejste přihlášen/a.
Dobrý den poradci.
Mám dotaz na elektrikáře.
Jde mi o logiku zapojení.V případě, že by mi to někdo navrhl celé, tak jsem ochoten i zaplatit.
Viz obrázek:
Dvojgaráž s vratama (2) na dálkové + posuvná brána rovněž na dálkové.
Chci realizovat osvětlení na bráně a na garáži.(společné svícení)
Uvažoval jsem aby světla zapla po aktivaci obou vrat, nebo brány a svítila po nějakou stanovenou dobu.S pohybovými čidly mám velmi špatnou zkušenost.Při větru se rozsvědcují a projíždějící auta taky aktivují čidla a když pomalu couvám, tak se nerozsvítí vůbec...
Moje úvaha.
Oboje vrata mají osvětlení a brána zase maják.
Je možné, že z těchto zdrojů svedu kabel do stykače, který tímto zapne světelný okruh.
Dále by bylo namontováno časové relé, které by po nějakou drželo světelný okruh v provozu a ještě soumrakový snímač, který by to celé spouštěl jen po setmění.
Co vy na to?
Fungovalo by to , nebo by se to nekrylo spolu.
Hlavně situace, kdy by do stykače šel proud z více zdrojů tj. např. z brány a pak současně z vrat,nebo dokonce z obou...
Pokud máte nějaký jiný nápad daleko sofistikovanější, tak se rád nechám inspirovat.
Díky všem za názory.
No, každopádně pokud na stykači propojíte všechny zdroje, tak nastane problém - v lepším případě bude fungovat vždy vše dohromady - tedy při rozsvícení majáku se rozsvítí i vrata apod., v horším případě to naruší i funkci vrat apod. - budou se jednotlivé prvky ovlivňovat, v nejhorším případě to shoří. Leda by byl stykač s více vinutími, aby každý zdroj spínání byl připojen na samostatné vinutí, jestli takový existuje, nevím. Nebo pro každý zdroj sólo stykač (nebo relé) a kontakty paralelně. Nebo asi nejlevnější a nejjednodušší řešení - ke každému zdroji přidat sólo žárovku v garáži - vrata spolu se svým osvětlením rozsvítí i jednu ze žárovek v garáži, maják druhou atd. Záleží ale taky na tom, jaká jsou napětí na vratech a na majáku a jak je vůbec maják napájen (jestli to není přerušované, aby blikal).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.