Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak srovnat samonivelační stěrku

Od: tomasr odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

dělali jsme v místnosti 5 * 3,5m samonivelační stěrku (od Cemixu) a hrubě jsme podcenili penetraci. Napenetrovalio jsme málo, a tak 4 kýble (100 l) hmoty uschlo velmi rychle a jsou vidět pásy a na několika místech bylo hmoty více a podlaha je tedy nerovná.

Na podlahu budu pokládat vinylovou podlahu, tak by měla být absolutně rovná. Chci se zeptat co teď s tím. Lze podlahu zbrousit, respektive dá se vybrousit i rovina nebo jen výstupky? Pokud ne, jak situaci řešit? Lze nivelačku kompletně vymlátit nebo je pevně srostlá s betonem? Pak už by asi zbývalo pořádně napenetrovat a nalít znova co nejtenčí vrstvu.

Díky za rady

Jak srovnat samonivelační stěrku

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

0x

Pokud jsou nerovnosti veliké, je nesjnazší nivelačku zcela odstranit. Neměl by to být zas takový problém.

Druhou možností je zbrousit bruskou na podlahy, nicméně jedná se o dost prašnou záležitost. Následně byste museli udělat druhou nivelaci v minimální výši 4-5mm.

Osobně doporučuji první způsob.

tomasr
hodnocení

Nikde jsem právě nenašel, že by někdo nivelačku odstaňoval.

Myslel jsem, že když se nivelačka zbrousí, tak už se nová pokládat nemusí, prašnost bych přežil.

jenda2*

Nivelačka je tvrdá a těžko se odstraňuje. Brousit to moc nejde. Je fréza na beton, která oklepává nerovnosti. Jedině tak se dá srovnat, pak pořádně napenetrovat hloubkovou penetrací a opět vylít. Kdyby to dělal odborník hned, bylo by to levnější.

tomasr
hodnocení

Každý radí něco jiného, někdo že odstranit jde snadno a obrousit taky, jinej že těžko, tak já nevím:). Jo odborník by to jistě udělal líp, ale to už by pak nebyla taková zábava. Pro mě je to zkušenost, z které se chci ponaučit abych v další místnosti již nivelačku položil dobře. Taky bych rád opravil tuhle jak jen to půjde. Od odborníka si tedy rád nechám poradit, prostředky na položení odborníkem v celém bytě bohužel nemám.

yardas
hodnocení

0x

Nivelačku mi dělal zedník, (příbuzný), jelikož podlaháři to měl drahý.

Na roztažení nivelačky používal umělehmotného ježka na tyči - koupená ve stavebnictví, přebytečné vrstvy srovnal hladítkem.

Potom přišli podlaháři, a podlahu zbrousili, ale už si nepamatuju jak to bylo drahý, protože jsme v tom měli ještě pokládání lina a koberců, takže brousit to lze, otázkou je do jaké míry.

Kdysi jsem dělal menší místnost a dopadl jsem tak jako vy. Vyřešil jsem to nákupem další nivelačky a protože původní nivelačka už sloužila jako impregnace tak se to na podruhé srovnalo samo.

Otázkou je jak velké máte nerovnosti a co se finančně vyplatí.

Je také potřeba dodržet technologický postup přípravy nivelačky, když tak koukněte ještě na Youtube.

doplněno 05.04.16 15:25:

Ten umělohmotný ježek stojí asi stovku, tyč je stejná jak namalovací váleček, stojí taky asi stovku, takže pakatel.

tomasr
hodnocení

Nerovnosti nejsou velké, příprava nivelačky odpovídala návodu. Problém byl opravdu v nedostatečné penetraci, voda se vsákla do betonu a nivelačku jsme nestačili dostatečně rozetřít. Ježka jsme neměli, ten s kovovými ostny je drahý a ten umělohmotný ... otázka je jestli má smysl. Videa na youtube mám naštudovaná :)

jabraka*
hodnocení

0x

Penerace je nutná pouze tehdy,kdy je podklad po předchozích zásazích nesourodý.Na nerovnosti vliv určitě nemá.Může maximálně zpomalkovat vysychání nivelačky,což je naopak výhodné.Na čerstvou nivelačku se dá ještě 2 - 3 mm přidat,použije li se řidší.

JB

ertl
Co to je za bláboly?
mytrix*

Toto je absolutní nesmysl. Ta penetrace se tam dává právě z toho důvodu, aby nedocházelo k příliš rychlému vsakování vody do podkladu a tím nadměrně rychlému tuhnutí nivelace. Toto nemá nic společného s penetrací například při malování, kdy tam skutečně penetrace plní úlohu sjednocení vsákavosti. Ale toto je úplně o něčem jiném.

Navíc radit ředit nivelaci nad rámec návodu je druhá velká chyba. Díky tomu dojde k odloučení pevných částic nivelace a vody, kdy po vyschnutí nezůstane rovný povrch (voda se odpaří).

jenda2*

Penetrace je základ pro nivelačku. Jinak jsou to vyhozené peníze, protože to nikdy nebude rovné. To radíte absolutní nesmysl jabrako !

Penetrace je moc a moc důležitá. Čím víc je savější podklad, tím víc penetrovat. Já penetroval anhydritový podklad pro následné lití nivelačky a musel jsem to penetrovat snad 5krát. Z toho první 3 vrstvy jsem na to dosloval políval a rozváněl válečkem na malování. Penetrace na podkladu vytvoří takový lesklý vodonepropustný film.

Taky je nutné nivelačku nějak dilatovat od stěn nejlépe pásy miralonu.

V každém případě ředit pouze množstvím vody uváděném výrobcem. Ne více ani méně.

Mít na lití potřebný počet pomocníků. Nejlépe 3. První míchá, druhý rozlívá, třetí provzdušňuje ježkem.

Mít 2 míchací nádoby. Já používat plastové soudky od 40kg Keraštuku nebo Primalexu.

Dopředu do kýblů připravit přesné množství záměsové vody. Tzn. pokud budu potřebovat na místnost 5 pytlů nivelačky a na pytel je uvedeno použít 7ltr. záměsové vody, připravím si 5 nádob po 7litrech vody. Nebo člověka navíc, který bude stíhat množství vody odměřit.

Prostě čas je při lití nivelačky neúprosný a takovouto přípravou se dá ušetřit.

Dále myslete na to, že by neměl být v místnosti průvan a okno v případě silnějšího slunečního svitu zatemnit.

takeneorvnosti
hodnocení

0x

Dobrý den, mám podobný problém jako zakladatel otázky. Jen jsem nivelační stěrku nechala udělat od odborníka - vloni na podzim. Popraskala a část se odloupala- 7 m x 1,2 m. Nechtělo se mu držící odstraňovat,tak ji nechal a díry po odloupnuté znovu vylil stěrkou. Ručně přebrousil a prý bude dobré...Jenže není. Přilepil podlahovinu, jakmile se pochodilo, začaly nerovnosti vystupovat. To co doplňoval, je nižší a všechno se to pěkně prošlapalo. Včera přišel a část podlahoviny (Fatra) odlepil, aby se podíval pod ni. Jeho poslední verze opravy je, že hustší lepidlo rozetře přes díry a znovu přilepí. Vůbec se mi to nelíbí, mám obavu, že tím problém neodstraní. Má zaplaceno, hledá cestu pro něho nejvýhodnější. Co Vy na to?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]