Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce podlahy - bytový dům

Od: petrch* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Mám dotaz ohledně rekonstrukce podlah v bytovém domě. Jedná se o starý bytový dům původem ze 40. let minulého století. Jsem majitelem bytu v 1. patře. V rámci rekonstrukce bytu jsem se rozhodl i pro rozsáhlou rekonstrukci podlah. Původní i zamýšlené složení podlah je znázorněno v nákresu v příloze.

Původní složení konstrukce odspodu: rákos - prkna - trámy - mezi trámy asi v polovině prkna, na kterých je zásyp ze suti - záklop z prken - parkety (detailně viz. příloha)

V rámci rekontrukci podlah bych chtěl vyřešit tři problémy:

1. kročejová neprůzvučnost - původní parketové podlahy poměrně hodně vrzaly

2. vzduchová neprůzvučnost - od sousedů v přízemí se nese zvuk běžného hovoru i televize

3. zateplení podlahy - bylo mi doporučeno stavařem především pro případ, že by spodní byt nebyl nějaký čas obývaný

Zamýšlená skladba po rekonstrukci je následující: rákos - prkna - trámy - mezi trámy do výšky cca. 2/3 minerální vata - záklop(buď z OSB nebo opět prkan) - kročejová izolace - pochozí vrstva OSB - finální podlaha(linoleum nebo plovoučka) - detaily viz. příloha

Budu rád za jakýkoliv námět k této tématice. Také příliš nevím, jak a jestli v mém případě řešit nějaké parozábrany. K tomu tématu jsem našel několik příspěvků, ale většinou v souvislosti se zateplením půdy. Nevím, nakolik je nutná parozábrana mezi dvěma byty. Navíc pokud tomu správně rozumím, parozábrana by měla být řešena ze stropu spodního bytu a to nejsem schopen vyřešit.

Rekonstrukce podlahy - bytový dům

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

K interpretaci mám tyto připomínky.Nevidím důvod k použití parozábrany.Mezi dvěma vytápěnými byty nedochází ke kondenzaci par .

Minerální izolace.Jako tepelná zábrana nemá smysl.

Pokud potřebujeme kročejový útlum,pak stačí pod plovoučku Mirelon,nebo slabá hobra.

Průvzdušnost podlahy(zvuky od sousedů)Nejlepší tlumení jsou 5 cm betonové dlaždice,pokud to unese stropní konstrukce.

Jinak vyhoví hobra v tloušťce aspoň 5 cm.

Zásadou je, že ke tlumení zvuků nízkých kmitočtů do 2000 Hz je třeba hodně hmotný materiál.

Ke tlumení vyšších kmitočtů stačí vláknité desky.

JABRAKA

petrch*
hodnocení

Děkuji za odpověď a za postřehy, nerozumím ale jedné věci. Minerální vlna(něco jako jako Isover DOMO, Knauf atd.) mezi trámy mi byla doporučena právě jako materiál vhodný k zateplení. S tím, že má zároveň dobré zvukově pohltivé vlastnosti a byla by vhodná místo hliněného zásypu, který je tam teď. Znamená to, že by bylo lepší tam tu hliněnou suť ponechat?

jabraka*

Mezi dva byty je zateplení zcela zbytečné.Hliněný zásyp je docela dobrá pohlcující protihluková vrstva-Lepší je doplnit ji právě sádrovláknitými deskami místo OSB. rigips.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]