Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně rekonstrukce podlah v bytovém domě. Jedná se o starý bytový dům původem ze 40. let minulého století. Jsem majitelem bytu v 1. patře. V rámci rekonstrukce bytu jsem se rozhodl i pro rozsáhlou rekonstrukci podlah. Původní i zamýšlené složení podlah je znázorněno v nákresu v příloze.
Původní složení konstrukce odspodu: rákos - prkna - trámy - mezi trámy asi v polovině prkna, na kterých je zásyp ze suti - záklop z prken - parkety (detailně viz. příloha)
V rámci rekontrukci podlah bych chtěl vyřešit tři problémy:
1. kročejová neprůzvučnost - původní parketové podlahy poměrně hodně vrzaly
2. vzduchová neprůzvučnost - od sousedů v přízemí se nese zvuk běžného hovoru i televize
3. zateplení podlahy - bylo mi doporučeno stavařem především pro případ, že by spodní byt nebyl nějaký čas obývaný
Zamýšlená skladba po rekonstrukci je následující: rákos - prkna - trámy - mezi trámy do výšky cca. 2/3 minerální vata - záklop(buď z OSB nebo opět prkan) - kročejová izolace - pochozí vrstva OSB - finální podlaha(linoleum nebo plovoučka) - detaily viz. příloha
Budu rád za jakýkoliv námět k této tématice. Také příliš nevím, jak a jestli v mém případě řešit nějaké parozábrany. K tomu tématu jsem našel několik příspěvků, ale většinou v souvislosti se zateplením půdy. Nevím, nakolik je nutná parozábrana mezi dvěma byty. Navíc pokud tomu správně rozumím, parozábrana by měla být řešena ze stropu spodního bytu a to nejsem schopen vyřešit.
K interpretaci mám tyto připomínky.Nevidím důvod k použití parozábrany.Mezi dvěma vytápěnými byty nedochází ke kondenzaci par .
Minerální izolace.Jako tepelná zábrana nemá smysl.
Pokud potřebujeme kročejový útlum,pak stačí pod plovoučku Mirelon,nebo slabá hobra.
Průvzdušnost podlahy(zvuky od sousedů)Nejlepší tlumení jsou 5 cm betonové dlaždice,pokud to unese stropní konstrukce.
Jinak vyhoví hobra v tloušťce aspoň 5 cm.
Zásadou je, že ke tlumení zvuků nízkých kmitočtů do 2000 Hz je třeba hodně hmotný materiál.
Ke tlumení vyšších kmitočtů stačí vláknité desky.
JABRAKA
Děkuji za odpověď a za postřehy, nerozumím ale jedné věci. Minerální vlna(něco jako jako Isover DOMO, Knauf atd.) mezi trámy mi byla doporučena právě jako materiál vhodný k zateplení. S tím, že má zároveň dobré zvukově pohltivé vlastnosti a byla by vhodná místo hliněného zásypu, který je tam teď. Znamená to, že by bylo lepší tam tu hliněnou suť ponechat?
Mezi dva byty je zateplení zcela zbytečné.Hliněný zásyp je docela dobrá pohlcující protihluková vrstva-Lepší je doplnit ji právě sádrovláknitými deskami místo OSB. rigips.cz/...
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.