Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, kolik elektrických konvektorů 2000W lze zapojit do jedné zásuvky. Jistič je 3x25A.
Potřebuji na dálku pomocí GSM zásuvky natopit občas chatu. A nechce se mi pro každý konvektor kupovat GSM zásuvka. Potřeboval bych aspoň tři konvektory zapojit přes prodlužovačky pro celkem 2 místnosti cca 35m3 každá (s minimálním zateplením) a pak koupelnu cca 8m3. Diky DDD
Na jeden elektrický okruh tých zásuviek samozrejme môže byť viac,no čo som sa ja stretol,tak zásuvky sú na 16 A ako na stenách,tak aj na predlžovačkách a predlžovačky sú do 3600 W.Mne z toho vyplýva,že na jednú zásuvku jednú predlžovačku a jedeno vyhrievaci teleso,aby to malo aj bezpečnostnú rezervu.Dve už by mali odber cez 16A,lebo napätie sa už dnes pohybuje na úrovni 240V.
Na běžných prodlužovačkách sice bývá uvedeno 16 A, ale pro trvalý provoz bych je rozhodně nedoporučoval.
A nespoléhejte na značku CE
No nevím, bál bych se, že až přijedu, budou už hasiči okolo spáleniště a chata nikde. Ale teda:
1) není až tak podstatný hlavní jistič - těch 3x25A. Podstatné je jištění daného zásuvkového okruhu, na zásuvky se dnes dává 16A a dříve 10A a odpovídá to použitému průřezu vodičů pro daný okruh.
2) Pozor na stav zásuvky, pokud už je nějak jetá a je tam přechoďák, zahoří i při méně než 10A.
3) Důležitý je údaj o max. zatížení (proudu) GSM zásuvky, pochybuju, že bude 6kW (1 přímotop cca 9A --> 27A), takže pak leda z ní spínat stykač a tím spínat zásuvky pro přímotop. Nehledě na to, že ani dva konvektory (18A) nezapojíte do jedné nespínané zásuvky - tedy ani kdyby náhodou ta GSM zásuvka měla víc jak 16A, tak to nepobere zásuvka ve zdi - vyhoří (spolu s vedením, pokud nezabere jistič) No ono to prostě vůbec nevychází - to nepořeší ani ten stykač, protože na jeden zásuvkový okruh prostě dva přímotopy nezapojíte, i pokud je tam 16A jištění, tak po delší době vypadne. Leda 3f stykač a každý přímotop z jiné fáze.
4) Prodlužovačky - Číňan na ně napíše, co chcete, takže pozor. Už jsem jich měl pár rozebraných a ty nýtované spoje a tenké vodiče, ach jo... Chtělo by to pořádné, rozhodně pro každý přímotop samostatnou a průřez raději 2,5mm2. A co nejkratší. A hlavně to pak nezapojit všechno do rozdvojky.
5) No, zkuste si ten konvertor na hodinu zapnout, pak ho vytáhněte ze zásuvky a osahejte si vidlici i kabel a zaměřte se na teplotu - možná taky dostanete strach a od záměru upustíte.
6) Určitě kvalitní konvektory, Číňanovi je celkem fuk, že Vám chata shoří.
No, vychází mi to, že to nelze vyřešit jednoduše, ale Vy to jednoduché chcete a nedopadne to dobře. Buďto to nebude topit, nebo tam bude horko jako nikdy (od požáru).
A co použít přímo do rozvaděče na DIN lištu toto: jablotron.com/...
A doplnit to třemi stykači na DIN, pro každý zásuvkový okruh jeden a máte hotovo.
Snad ten odkaz bude fungovat.
Nápad pěknej, ale moje znalosti končí právě tím zapojením spotřebiče do zásuvky. Ale zkusím se poptat po nějakém elektrikáři z okolí, jesli by to dokázal zapojit. Diky.
2000W : 230V = 8,7A
25A : 8,7A = 2,875 přímotopu na 1 okruh
Lidi ti budou nadávat kvůli té prodlužce. Je to tvoje chata, která případně shoří.
Když trochu snížíš knoflíkem výkon z maxima (2000W), tak ten okruh utáhne i 3 přímotopy.
25A . 230V = 5750W = 2x2000 + 1750
Samozřejmě předpokládám, že daný zásuvkový okruh je dimenzován na 25A a je jištěn 25A jističem. Jinak nutno přepočítat.
Když už chceš používat gsm ovladač, tak můžeš v podstatě cokoli, je jen na tvém rozhodnutí co všechno chceš přes gsm bránu spínat, stykačema nebo čím tě napadne, pokud ti proudová zátěž na fázi dovolí, tak jsi v klidu. Při počítání ohmova zákonu je třeba myslet na počítání odběru proudu o jedné fázi, jinak se počítá třífázové souměrné odebírání proudu, není to totéž. Pokud se dostaneš až do způsobu využívání, zřejmě chceš dálkově vyhřát prostor, tak topidla umísti s bezpečným prostorem kolem sebe.
Doplnění: díky všem za rady, vidím, že jsem si to představoval vážně moc jednoduše.
Rozvody jsou nové. Zásuvkové okruhy celkem tři /pro každou místnost zvlášť/.
Je tedy varianta, kdy do každé místnosti zapojím jeden konvektor - rovnou do zásuvky /bez prodlužky/ bezpečná?
Díky DDD
No, přinejmenším je to o hodně lepší řešení než to původní. Ještě je důležité, aby ten konvektor nebyl šmejd - jak už jsem psal, zkuste ho třeba hodinu mít zapnutej a pak zjistěte, co vše je horké, včetně vidlice a šňůry.
Ještě je taky otázkou, zda každý zásuvkový okruh je na jiné fázi, resp. alespoň aby všechny tři nebyly na jedné - mohl by pak padat hlavní jistič.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.