Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technický líh nebo benzín na plast?

Od: harley odpovědí: 11 změna:

Zdravím

K odmaštění venkovního plastu je vhodnější technický líh či technický benzín?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, mohlo by to být jedno, protože k odmaštění lze použít obojí. Ovšem, bylo by dobré vyzkoušet to na nějakém vzorku nebo malém kousku toho plastu, jestli se plast nějak nepoškozuje - nesprávné odmašťovadlo může plast naleptat.

Takže, vyzkoušet a povrch plastu hned zkontrolovat. Zdravím!

doplněno 01.04.16 21:43:

harley - tak zde uveďte přesný typ plastu, který má být odmaštěn - nejlépe přímo jeho složení či chemický vzorec. Nějaký chemik Vám potom odpoví zcela přesně.

isteron
hodnocení

0x

Lieh by som nedoporučoval. Môže rozleptať určité druhy plastov. Na čistenie skôr by som doporučil benzín. Napr. v osobnom aute sa mi nestalo, že by benzín leptal. Napríklad kinofilmy som pred skenovaním čistil benzínom a nič sa mu nestalo. Doporučil by som na malej vzorke toho - ktorého materiálu vopred vyskúšať, čo to spraví.

harley
hodnocení

To jsou pěkné odpovědi (ale to jsem věděl také ) ale nechce se mi zbytečně kupovat oba dva přípravky , proto se ptám kdo s tím má zkušenost , jestli bezín nebo líh?

Zlobíte se zbytečně. Jak bylo zmíněno, je potřeba to vyzkoušet. Problém není jen v druhu plastu. Pod označení "líh" se toho totiž vejde hodně. Pro technické účely se používá líh denaturovaný, tedy líh zbavený poživatelnosti přidáním nějaké příměsi. A v tom je právě problém. Jako denaturační činidlo se krom benzínu používá třeba taky aceton nebo MEK, což jsou rozpouštědla, která se spoustou plastů zatočí. Problém by neměl nastat u čistého lihu určeného pro lékařské či potravinářské účely (jen ta cena), ale plast nesmí být lakovaný (tady mám špatné zkušenosti). S benzínem nebude problém ve smyslu naleptání plastu, které hrozí u denaturovaného lihu, ale záleží, co se od "odmaštění" čeká. Např. pro lepení nemusí být odmaštění technickým benzínem dostačující.

Takže to není o tom vybrat A nebo B

isteron

Už som odpovedal. Ale jedno, aj druhé sa v domácnosti zíde. Lebo čo je doma, to sa ráta.

novisls
hodnocení

0x

Na pitomou otázku zkrátka nebude nic lepšího než zase pitomá odpověď.

Napište jaký materiál chcete odmastit, nebo to vezměte vodou s nějakým tenzidem (třeba mýdlo) pokud se nechcete obtěžovat s tím, že byste napsal co je to za "plast".

jabraka*
hodnocení

0x

Výrobky z plastu pro exteriér jsou většinou vyrobeny z PVC,nebo aplikací.Lze je čistit i odmašťovat všemi rozpouštědly,kromě chlorovaných uhlovodíků.(trichlormetan,tetrachlormetan,metylenchlorid.)

JABRAKA

novisls

Takový nesmysl jste vygooglil kde? PVCčko spolehlivě zlikviduje: aceton, xylen, toluen, terpentin, totéž tedy udělá C6000, C6005, C6006 a řada dalších. Na PVC jedině isopropylalkohol, pomerančový olej, methanol, opatrně ethanol ("technický líh") nebo prostě mýdlovou vodu!

jabraka*

Takový nesmysl.Podle mých znalostí se PVC rozpouští pouze v cyklohexanonu,tetrahydrofuranu a podobných substancích.Ostatní jmenovaná rozpouštědla mohou pvc po dobu dlouhé expůozice nabotnat.Čistit na něm je možno všemi tebou uvedenými ředidly.Povrch mohou poškodit lehce chlorované uhlovodíky.samozřejmě jiné je to s měkčeným PVC,tedy různými typy lina.

dek.cz/...

JABRAKA

novisls

Hmm, já myslím, že se shodneme. Rozdíl je jen v tom, že mě vadí, že po čištění bude povrch PVC (přesněji řečeno uPVC) změklý a dost možná i poškozený pokud budu čistit důkladněji a Vám to prostě nevadí. V takovém případě je samozřejmě k čištění "vhodné" jakékoliv ředidlo...

Za informacemi z posledního příspěvku si ale stojím. Zkuste si např. PVC potrubím čerpat ředidlo, za chvíli poteče ledatak po zemi.

zed
hodnocení

0x

Foukl mi při stříkání bicyklu sprej na auta na plastové čočky dioptrických brýlí, použil sem technický benzín a suchou hadru a lešti a leštit, zdlouhavě ale šlo to i nehtem, podotýkám že slo o mikrokapky né přestříkání na slepecké brýle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]