Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký bojler pro kolektory na střeše?

Od: misa503® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Plánujeme v létě kolektory na střeše rodinného domku. Současně plánujeme rekonstrukci koupelny v domě. A měl bych dotaz, jaký by byl nejvhodnější ležatý 120l bojlér? Kombinovaný s elektrikou? S plánem na napojení těch kolektorů.

Nebo stačí klasický bojlér na elektriku? Prý se pak z těch kolektorů někam vede voda a teprve z těch zásobníků s vodou z kolektorů by se napojila voda do bojleru v domě. Tak bych potřeboval znát předem jaký bojlér koupit, aby to šlo pak z těch kolektorů - voda - napojit.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady najdete pár informací o solárním (termickém) ohřevu regulus.cz/... a tady solarnienergie.cz/... Podívejte se po informacích o této problematice, je jich dostatek od teorie po praxi... Doma máme solární výměník v nádrži 500l, vnitřním zásobníkem TUV 160l a třemi panely na střeše po 16ks vakuových trubic...pětičlenná domácnost, a v pohodě...jinak souhlas s @martincakl...

hodnocení

Moc děkuji, zeptal jsem se jen teoreticky co a jak.

hodnocení

0x

Pokud hovoříte o termických solárních kolektorech...a nikoliv FV, tak potom na 120l ohřívač zapomeňte..., to nemá žádný smysl. Smysl dává tento systém cca od 250-300l zásobníku + 3 solární kolektory. To je cca pro 4-5 osob v domě.

doplněno 31.03.16 20:17:

Jinak bych předpokládal, že s těmito dotazy si necháte systém nainstalovat od odborné firmy...jinak to špatně dopadne.

Mám doma 300l bojler a 50 trubic a v létě bych mohl TUV prodávat sousedům.

To jistě, ale to je přece logické.

Nejvíce teplé vody je v létě, kdy ji "paradoxně" potřebujete nejméně..

Já mám na solár napojenou i myčku nádobí, abych tu teplou vodu využil...a je nás doma 5 osob.

Při menším počtu osob je návratnost investice již dost probelamitická...

vanad1*
hodnocení

0x

Ekonomicky je solární ohřev ztrátový podnik. Instalace 300 zásobníku plus kolektory vyjdou cca na 100.000 Kč. Když ohřívám vodu plynovým kontlem v kombinovaném bojleru 120 L, je doba ohřevu u výměníku 0,68m2 doba ohřevu z 10°C na 60°C asi 28 min. při spotřebě asi 0,7m3 plynu=10 Kč jeden bojler.

Solár ohřívá v účinnosti nějakých 80 % kolem 5 měsíců v roce +-.

Něco spotřebuje elektřiny, něco výměna kapaliny za 3 roky. Spotřeba teplé vody je u nás kolem 120 L na den. 31x10=310 Kč/měsíc. Když si solár rozpočítám na 10 let, tak je to pořád min. 2,5x dražší než ohřev plynem. Návratnost je tedy prakticky nulová.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]