Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit pach ze staré skříně?

Od: pu® odpovědí: 8 změna:

Hezký den všem :) Postupem času při tom zkultivovávání starého bytu přicházíme na další a další potíže, tak těch otázek asi ještě pár napíšu :) Teď jsme se rozhodli nechat si starou skříň, typickou "babičkovskou" - známé tmavé dřevo, jestli eben, to si odhadnout netroufám, ale každopádně kvalitní dřevo. Potíž - dřevo je cítit takovou tou bohužel také "typicky babičkovskou" vůní. Když je to babička vlastní, tak mi ta vůně nevadí, ale od cizích je to skoro pach :( Nenapadá někoho, jak se tohoto pachu zbavit? Přebíjet ho něčím nemá smysl, spíš bych potřebovala něco, co ten pach "vsaje". Klidně to i něčím přetřeme, ale zase tu skříň nechci zničit... Děkuji za rady!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

Především je potřeba skřín vyčistit pomocí prostředku na nábytek. jestli je skřín lakovaná, pak doporučuju Pronto s včelím voskem. Utřít a ošetřit každičký kousek skříně jak z venčí tak zevnitř. Pokud je to jen napouštěné a leštěné dřevo tedy je schopnou jisté nasákavosti, pak doporučuju čistý včelý vosk. Dá se koupit v drogerii.. my to tu udělali včelým voskem a naprostá spokojenost. S tou levandulí je to taky dobrý, tu dáváme do všech skříní. I do nových

maryfrances*
hodnocení

2x

Dobrý večer,

k odpovědím všech ostatních dodám vlastní a osvědčený tip - kupte levandulový olej (v čím větší kocnentraci, tím lepší, já jsem vloni zainvestovala 180Kč do olejíčku od doktora Hádka a kapka provoní půlku autobusu :) ), nakapejte pár kapek do mističky s vodou a tou vodou celou skříň zevnitř omyjte. Uvidíte, že to pomůže a skříň Vám bude pěkně vonět - samozřejmě za pedpokladu, že vůni z levandule snesete, jsou lidé, kteří ji nenávidí.

8976*
hodnocení

0x

zkusil bych misku s octem na dno a zavřít, dál jsem tam dal na podzim otep máty a medunky až do jara, a ted ji mám v hale v průvanu otevřenou a větrá...

hodnocení

0x

obrousit smirkem, a znova řádně nalakovat. - Nezáviděníhodná práce. Myslím,že by to mohlo fungovat (odhaduju), když vlastně nanesete zcela nový a jinak "vonící" povrch. *cteni*.Nebo nejprve vyzkoušet na některé z částí skříně...jistě má místa resp. strany kde se to dá udělat bez většího poškození. (třeba dno mě napadá, nebo záda *uf*)

pu®
hodnocení

Děkuju všem za tipy! Přiznávám, že vůni levandule moc nemusím *nevi* , ale bude to asi lepší než ten starozápach. Právě že tomu jsem se chtěla vyhnout - tedy přebíjení pachu vůní. Bojím se, že se to smísí a bude z toho ještě větší puch *blee* Proto nejspíš zkusím ze všeho nejdřív ten včelí vosk. Smirkovat...tedy... *uf* (a to si to jenom představuju :D ). Každopádně všem díky!

lidka*
hodnocení

0x

Hezký večer pu! Já bych přeci jenom ještě zkusila oslovit nějakého truhláře - restaurátora starého nábytku. Já jsem si uložila jednoho truhláře od nás z kraje, také jsem přemýšlela o renovací starožitného nábytku: trosky.cz/.... Má sympatické stránky, je to řemeslník ve Vašem věku z truhlářské rodiny. Určitě má nějaký fígl, jak na zatuchlinu. Třeba poradí účinnou metodu, jak na to. Já jsem si převezla po matce dopisy od táty - staré skoro 65 let v hezké kazetě. Také to bylo cítit zatuchlinou. Prosypala jsem to kočkolitem, ale žádný úspěch. Zkuste nějakého restaurátora u Vás v okolí a nebo napište tomu od nás. Třeba opravdu poradí, pokud to nemá jako rodinné tajemství. Tak dobrou! :)

pu®
hodnocení

Jéé, to jste hodná, moc děkuju *srdce* Zkusím mu napsat, ale myslím, že by mi to neprozradil - a dobře by dělal. Vždyť by vlastně sám sebe připravil o "kšeft" a mně prozradil svoje know-how, které obtížně nabývaly generace před ním. Nicméně za zkoušku nic nedám, to je pravda. Dobrou :)

pu®
hodnocení

Dobrý večer či den všem :) Jenom bych sem chtěla uvést, že nakonec jsem koupila Savo - Glanc Mýdlový čistič ( bochemie.cz/... a docela jsme spokojení. Je fakt, že by to chtělo ještě zopáknout (vytřeli jsme 2x), ale největšího náporu pachu nás to zbavilo. Aspoň tak, že už tam můžeme hodit věci, a když je v nich třeba takové nádherně vonící skořicové mýdlo, tak to provoní dost na to, aby to ten starší pach přerazilo. Šatní skříň vyčichla ještě víc než menší komoda. No a vybrala jsem proto, že jiné prostředky (Pronto apod.) vždy uváděly, že by se neměly používat na neleštěné či neupravené dřevo. A ten vnitřek skříně je prostě bez úpravy. Jediné Savo toto výslovně neuvádělo a další plus - o polovinu levnější, navíc český výrobek. Děkuji za všechny zde uvedené rady a příspěvky, alespoň mě navedly správným směrem! *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]