Nejste přihlášen/a.
dobrý den,já a sestra máme spoluvlastnický podíl na pozemcích,50/50/ chtěl bych mou část darovat mé vnučce která neni ještě plnoletá,jaký je postup této záležitosti mužete poradit správný postup jak postupovat,děkuji za radu,prosím o odpověd na e-mail.
Darovat ideální polovinu pozemku nezletilému, možné je, souhlas druhého vlastníka nepotřebujete ale: Sepíšete se svým nezletilým dítětem darovací smlouvu a dříve než tuto smlouvu předložíte ke vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, měli byste podat na místně příslušný okresní (obvodní) soud návrh na schválení právního úkonu za nezletilého.
Účastníky řízení budete Vy, pokud nejste rodič, tak také rodiče a nezletilé dítě. (citace)
To máte pravdu, ale ta nezletilá nemůže s pozemkem nakládat. Nemůže být účastníkem řízení před úřady, uzavírat smlouvy a být odpovědnou osobou. Je třeba, aby soud za ní ustanovil zástupce, který to bude dělat. Samozřejmě nevím, kolik té dívce je let, co to je za pozemek, zda vyžaduje nutnou a pravidelnou údržbu atd... Nepřevádět na nezletilou jen tak, aby se dědeček zalíbil. Převod ani, pokud jsou k tomu nějaké pádné důvody.
Co vám ta holka provedla, že se ji chcete pomstít. Počkejte až bude plnoletá a pak se zeptejte, jestli ideální polovinu a případné handrkování se spoluvlastníkem chce nebo ne.
Podle toho, co píšete dál, tak byste delegoval starosti a problémy na vnučku, vlastně na její zákonné zástupce. Vy byste měl klid a ještě byl za hodného, že jste holce něco dal. Věřím, že úmysl byl dobrý, ale nedělejte to.
100% souhlasím s vaší odpovědí, toto bývá pomsta prarodičů x vnuci. Spoluvlastnictví přinší jen výdaje, zlost, handrkování, starosti a ve skutečnosti nemůže sám spolumajitel rozhodnout co z pozemkem. Chcete rozhádat rodinu? Pokud opravdu chcete něco darovat, tak nechte geodetem zaměřit pozemky - rozdělit, dostanete nová parcelní čísla a pak vnukovi darujte CELOU parcelu.. Tomu já říkám dar.
ano vnučce je 13 let, pozemky se nacházejí v rek oblasti u chat osady sázavsko,přesněji u chocerad ano pozeky je nutnost udržovat mám tam kamaráda který to má v pronájmu takže jsem ušetřený od tohoto sečení atd,ani mne moc nenapadlo že bych jí tímto krokem spíš uškodil to přiznávám,pozemky maj celkově tři par čísla , jsou při tom vedle sebe,jen jsem měl v uvahu jí tímto fin zapezpečit na pozdější dobu,setra se oto nestará již 30 let ,možná je nějaký zákon který se vztahuje i na toto,pokavat se nestará dejme tomu tak dlouho,v příloze jsou pozemky červenou čarou,děkuji
Měla jsem s moji vnučkou podobnou situaci.Právník mi řekl,ať sepíšu závěť a tam ji uvedu a taky důvody proč to třeba neodkážu přímým dědicům...nedávej nic,pokud nemusíš.Vnučce je 13 - hele,bůhví co se může stát...vydrž a jisti to závětí třeba psanou v ruce s datumem a podpisem,tvým rod.čís.,bydlištěm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.