Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych požádal o radu. 4 roky vlastním členská práva na družstevní byt, který mi prodal bratra (ten vlastnil podíl 10 let), mezi sebou jsme se domluvili (sepsali dohodu, bez notáře), že mu za práva zaplatím do 10 let smluvenou částku (což jsme ještě neudělal). Našel jsem si ale mezitím partnerku s bytem a svůj družstevní podíl chci prodat (mám již kupce za ± podobnou částku, kterou mám platit bratrovi)
Nač bych se rád zeptal jsou daně, budu muset podávat daňové přiznání a platit daň 15% z nabyté části prodaného družstevního podílu, pokud posléze splatím bezhotovostně bratrovi dlužnou částku na bankovní účet ve stejné či menší výši (tzn. obdržené peníze z prodeje vrátím věřiteli)? Tedy budu mít sice příjem za prodej, ale který posléze mít splacením dluhu mít zase nebudu...Bratr vlastnil byt déle jak 5 let a tudíž je osvobozen platit daň a podávat si daňové přiznání). Nevíte prosím někdo, jestli je to v pohodě?
Neprodáváte byt, ale členství v družstvu , takže zaregistrujete převod členství u vašeho bytového družstva a jak se vypořádáte mezi sebou za převod s novým majitelem potom nikomu nic není, ani družstvu ani státu.Družstvu akorát zaplatíte poplatek za převod. Členství v družstvu není nemovitost.
Dobrý den, nejsem si jistý, zda postupujete správně, ale to řešit nebudu - nevím to.
Obecně - pokud je dům v držení kratší dobu, jak 5 let, tak případný zisk z prodeje je považován za příjem ke zdanění. Ovšem, je-li to byt, tak tato doba je 2 roky. Takže.
pokud by šlo pouze o termín, tak danit nebudete - navíc nebude zřejmě ani ten případný zisk (rozdíl v ceně pořizovací a ceně prodejní). Zdravím!
doplněno 01.04.16 08:11:ivzez - z otázky jsem měl dojem, že v tom má tazatel "hokej", ale protože se ptal na něco jiného (zajímal ho pouze termín), tak jsem to stručně vyjádřil první větou mé odpovědi a nechtěl to dál rozebírat a řešit. Ano, vlastníkem bytu je družstvo (přesto snad každý zná inzeráty, kde někdo "nepřesně" prodává družstevní byt). Má rada měla být obecná, protože jsem si myslel, že o termínu to vlastnictví nerozhoduje, resp. je to stejné u vlastnictví bytu i druž. podílu - pokud je to jinak, tak se omlouvám za neznalost a má rada není obecná, ale špatná. Ovšem, tazatel stejně o otázku zájem nejeví, tak to snad neublížilo.
doplněno 01.04.16 11:42:ivzez - to je v pořádku. Vaše informace a rada je správná a ta má je nesprávná. Musím stáhnout ocas .
Tazatel vlastní družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní
smlouvy k určitému konkrétnímu bytu. Nevlastní byt ani dům.
Pokud družstevní podíl prodá dříve než pět let po nabytí podílu, bude příjem podléhat dani z příjmu.
Dva roky se vztahují k bytům/domům ve vlastnictví, nikoliv k družstevním bytům.
@Ben:
jj, liší se to. Bydlím v družstevním a zajímala jsem se o převod bytu do vlastnictví,
proto jsem si hledala informace. Ale když jsem zjistila, co všechno bych musela
"nastudovat", usoudila jsem, že (zatím) zůstanu v družstvu.
Nemínila jsem Vás kritizovat nebo opravovat, jenom jsem chtěla upozornit na rozdíl... (–:
Družstevní podíl neznamená
" vlastnit členská práva na družstevní byt".
Družstevní byt nevlastnil ani Váš bratr.
Člen družstva – majitel družstevního podílu – má nárok na uzavření nájemní smlouvy ke konkrétnímu
družstevnímu bytu a musí samozřejmě i plnit členské povinnosti. Byt stále patří bytovému družstvu.
Vzhledem k tomu, že neprodáváte nemovitost, nebude se Vás týkat daň z převodu nemovitosti.
Aby byl převod družstevního/členského podílu osvobozen od daně z příjmu,
muselo by mezi nabytím podílu a převodem na nového člena uběhnout alespoň 5 let.
Příjem by byl osvobozen od příjmu i v případě, že by doba byla kratší,
ale nabyté peníze byste do jednoho roku použil na pořízení vlastního bydlení.
______
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.