Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte někdo zkušenost s prodejem bytu bez RK a bez banky? Mám vážného zájemce, který má 600000,- v hotovosti a zbytek 370000,- mi chce splacet. Mě by to nevadilo, ale nemám zkušenost, jak smlouvou zajistit to splácení bytu.
Vím, že banka dává zástavní právo a když dlužník nesplácí, jsou různé sankce atd. Jak se ale já mám pojistit proti nespácení dlužníka? Nechci nějaké nesmyslné úroky, pouze rocní inflaci a pojistit splácení dlužníka. Zřejmě mám jít asi se vším za notářem a dohodnout se s ním, že?
Děkuji za váš názor.
nevím, zda notář je ten pravý pro sepsání smlouvy. Na to je dobrá advokátní kancelář, která dělá obchodní právo. Mají tam již plno takových smluv.Důležité je sjednat podmínky pro případ nesplácení a pochopitelně si udělat zástavu na nemovitosti. Jestliže budete mít na nemovitosti zástavu zapsanou jako první, nemusíte se obávat ani toho, kdyby se kupec časem dostal do finančních problémů a měl třeba exekuce.
Pokud chceš dát úrok na úrovni inflace, tak je nesmysl někomu půjčovat. Postupuješ zde totiž určité riziko, že o peníze přijdeš. Proč to dělat bezplatně, když mu půjčí každá banka?
Např. kupujícímu přeskočí, večer si pustí plyn a "počká" na jiskru. On je mrtvý, byt je na demolici, zástava k ničemu a případné pojištění také k ničemu, protože se zde jedná o úmyslný čin.
tak nejake pusteni plynu a demolice bytu je snad extrem. Ještě si promluvím se zájemcem a uvidím, ale určitě si taky myslím, že se jde pojistit ve smlouvě jako banka.
Prodej na splátky, jak tady většina píše je nesmysl a velké riziko pro prodávajícího, za poslední 10 let jsme u nás v realitní kanceláři takto neprodali ani jednu nemovitost. To nemáte jiné kupce?
Mám, ale slečna byla první, mám pro ni ještě řešení přes banku. Počkám, jak se k tomu postaví. Dělám finanční poradenství, takže mi nedělá problém to pro ni sjednat. Jen ji tak nějak chápu, že by to raději splácela mě.
Děkuji za Vaše názory. Zajímalo mě, jaké s tím má kdo zkušenosti, do tohohle nevidím.
Protože soukromá osoba nemá energii na to, aby vymáhala a vymohla dlužné penéze, na rozdíl od banky. Jsem skeptik a spíže bych věřil kalkulu ze strany potencionální zájemnkyně.
tak já s tím mám zkušenosti velice dobré. A nejen já, ale i další prodávající. A to máme většinu "kupujících" z řady lidí, kteří šli do oddlužení nebo mají exekuce. Někde tady někdo píše, že vymáhání jednotlivce nemá takovou sílu, jako vymáhání třeba od banky. To je naprostý omyl. Naopak. Jednotlivec není ničím svázaný. Pojistěte si případ nesplácení zástavou. Píšete, že asi 600 Vám zaplatí ihned. To je více než optimální stav. V zástavě jdou ošetřit i možné vícenáklady při případných problémech. Prostě Vy na tom v tomto případě nemůžete prodělat. Dokomnce naopak. Takže je v zájmu kupujícího, aby platil. Dnes takto investuje dost jednotlivců. kteří zrušili nějaké stavebko apod.
Vy na tom v tomto případě nemůžete prodělat.
Omyl. Může.
A také ,když o párset tisíc přijde banka, tak jí to nic neudělá. Když o ně přijde obyčejný člověk, je to už jiné. Já bych se do toho vůbec nehrnul a hlavně v případě, že za to nic nedostane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.