Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu na splatky bez banky

Od: sabach* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

máte někdo zkušenost s prodejem bytu bez RK a bez banky? Mám vážného zájemce, který má 600000,- v hotovosti a zbytek 370000,- mi chce splacet. Mě by to nevadilo, ale nemám zkušenost, jak smlouvou zajistit to splácení bytu.

Vím, že banka dává zástavní právo a když dlužník nesplácí, jsou různé sankce atd. Jak se ale já mám pojistit proti nespácení dlužníka? Nechci nějaké nesmyslné úroky, pouze rocní inflaci a pojistit splácení dlužníka. Zřejmě mám jít asi se vším za notářem a dohodnout se s ním, že?

Děkuji za váš názor.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

nevím, zda notář je ten pravý pro sepsání smlouvy. Na to je dobrá advokátní kancelář, která dělá obchodní právo. Mají tam již plno takových smluv.Důležité je sjednat podmínky pro případ nesplácení a pochopitelně si udělat zástavu na nemovitosti. Jestliže budete mít na nemovitosti zástavu zapsanou jako první, nemusíte se obávat ani toho, kdyby se kupec časem dostal do finančních problémů a měl třeba exekuce.

danys*
Notář je víceméně advokát. U notáře je výhodnější,ze za pripadnou zpronevěru zodpovídá stát. V tomto případě je úplně jedno koho navštívite.
At vam sepíše zástavní smlouvu a dejte si na KU zástavu než vám to splatí
harley

Pochybuji že kupující podepíše smlouvu kde bude zástava nemovitosti ve prospěch prodávajícího ,

a když s tím nebude kupující souhlasit a tuto pro něj nevýhodnou smlouvu nepodepíše (následně přestane splácet )

raději bych našel někoho kdo to zaplatí vše .

5locyrov8
hodnocení

0x

Pokud chceš dát úrok na úrovni inflace, tak je nesmysl někomu půjčovat. Postupuješ zde totiž určité riziko, že o peníze přijdeš. Proč to dělat bezplatně, když mu půjčí každá banka?

Např. kupujícímu přeskočí, večer si pustí plyn a "počká" na jiskru. On je mrtvý, byt je na demolici, zástava k ničemu a případné pojištění také k ničemu, protože se zde jedná o úmyslný čin.

mytrix*
hodnocení

0x

Pojistíte se naprosto stejně jako banka. Tzn. sepíšete smlouvu o půjčce a zřídíte zástavní právo na prodávanou nemovitost.

sabach*
hodnocení

tak nejake pusteni plynu a demolice bytu je snad extrem. Ještě si promluvím se zájemcem a uvidím, ale určitě si taky myslím, že se jde pojistit ve smlouvě jako banka.

uska*

Zájemce chce zbytek splácet. Pravděpodobně má zaměstnání (aby mohl slácet) tak není problém, aby si vzal úvěr nebo si peníze sehnal jinak. A´t si půjčí od rodiny a splácí jim. Já bych chtěla peníze na ruku. Takové rizko bych nepodstoupila. Není jedinný zájemce na světě.

jenda2*
hodnocení

0x

Buď má kupec peníze, nebo nemá. Nic mezi tím pro vás nemůže existovat. Jakmile nebude mít na splátky, těžko až nedobytně budete dlužné peníze vymáhat.

Na těchto stránkách se řešila otázka nezaplaceného nájmu a nájemník bydlel dál.

Žádná smlouva vám nezajistí splácení.

hanikk
hodnocení

0x

Prodej na splátky, jak tady většina píše je nesmysl a velké riziko pro prodávajícího, za poslední 10 let jsme u nás v realitní kanceláři takto neprodali ani jednu nemovitost. To nemáte jiné kupce?

sabach*
hodnocení

Mám, ale slečna byla první, mám pro ni ještě řešení přes banku. Počkám, jak se k tomu postaví. Dělám finanční poradenství, takže mi nedělá problém to pro ni sjednat. Jen ji tak nějak chápu, že by to raději splácela mě.

Děkuji za Vaše názory. Zajímalo mě, jaké s tím má kdo zkušenosti, do tohohle nevidím.

jenda2*

Protože soukromá osoba nemá energii na to, aby vymáhala a vymohla dlužné penéze, na rozdíl od banky. Jsem skeptik a spíže bych věřil kalkulu ze strany potencionální zájemnkyně.

sebod*

tak já s tím mám zkušenosti velice dobré. A nejen já, ale i další prodávající. A to máme většinu "kupujících" z řady lidí, kteří šli do oddlužení nebo mají exekuce. Někde tady někdo píše, že vymáhání jednotlivce nemá takovou sílu, jako vymáhání třeba od banky. To je naprostý omyl. Naopak. Jednotlivec není ničím svázaný. Pojistěte si případ nesplácení zástavou. Píšete, že asi 600 Vám zaplatí ihned. To je více než optimální stav. V zástavě jdou ošetřit i možné vícenáklady při případných problémech. Prostě Vy na tom v tomto případě nemůžete prodělat. Dokomnce naopak. Takže je v zájmu kupujícího, aby platil. Dnes takto investuje dost jednotlivců. kteří zrušili nějaké stavebko apod.

5locyrov8

Vy na tom v tomto případě nemůžete prodělat.

Omyl. Může.

A také ,když o párset tisíc přijde banka, tak jí to nic neudělá. Když o ně přijde obyčejný člověk, je to už jiné. Já bych se do toho vůbec nehrnul a hlavně v případě, že za to nic nedostane.

jenda2*

Nesmysl. Buď má kupující peníze nebo sbohem a šáteček. Chodit po advokátech, podávat žaloby... Kdo rozumný by podstupoval takové tahanice?

vdkdbvc
hodnocení

0x
Do toho bych nikdy nešla. A ještě bezurocne? Az vám ta sympatická slečna přestane platit, tak se vy nedoplatite za právníky a za soudy a povlece se to roky a roky a stravite nad tím dny času. At si půjčí od banky nebo nechá být.

sabach*
hodnocení

děkuji za názory :) některé emočně pehnané

klietka souhlasí s řešením přes banku, protože se jí a její dceři moc líbí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]