Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba bytového jádra, odhlučnění

Od: mytrix* odpovědí: 1 změna:

Plánuji přestavbu umakartového bytového jádra v panelovém bytě. Stávající jádro má je přisazeno k panelové zdi, která mě dělí od sousedů. Nicméně je tam vytvořená vzduchová mezera, která by tam měla být z důvodu neprozvučnosti. Skladba je teda panel - vzchová mezera - umakart.

Někde jsem teď četl, že se jedná o velmi častou chybu při rekonstrukci jádra, kdy lidé tuto vzduchovou mezeru z důvodu úspory místa zcela zruší a v horším případě nechají jen přímo panelovou stěnu, v lepším pak obezdí přímo panel.

Nové bytové jádro bude vyzděné z ytongu. Každopádně by mě zajímalo, jak toto nejlépe vyřešit. Nechat tam opět vzduchovou mezeru nebo mezi to vložit nějaký tlumící materiál například XPS? Díky za radu.

doplněno 30.03.16 01:25:

Já nevím jestli si úplně rozumíme, možná jsem to špatně popsal. Jde mi o konkrétní realizaci nových porobetonových příček, kterémají nahradit stávající umakartové stěny. Nejde mi o 100% odhlučnění, to není v paneláku stejně reálně, ale aby bylo zachováno alespoň podobné, jaké je nyní.

Obrázek znázorňuje přibližný stávající stav. Černá = panel, zelená = vzduchová mezera, oranžová = umakart. Shodneme se na tom, že pokud bych odstranil umakartovou stěnu a nechal jen panel, tak prostup hluku bude větší.

Jde mi o to, když umakart nahradím porobetonovou příčkou - což je absolutně jiný materiál, tak mě zajímá, jak to ovlivní prostup hluku. Zda je nutné tam zachovávat tu vzduchovou mezeru nebo je vhodné tam dát nějaký odhlučňovací materiál (jaký?) a nebo popřípadě, že je možné tu příčku přistavět rovnou k tomu panelu bez mezery.

Jinak jen bokem, to že vzduchová mezera nemá význam si dovolím nesouhlasit. Sice hodně záleží na materiálu příčky - jak dokáže pohlcovat zvuk, každopádně minimálně dokáže zajistit, že nebudou tak výrazně přenášeny vibrace do panelu (například poklepání na stěnu).

Přestavba bytového jádra, odhlučnění

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Při posuzování přenosu hluku je potřeba myslet na fyziku.Největší útlum nízkých kmitočtů až do 1000 Hz vytváří těžké a hmotné materiály.Tady bude nejlíp fungovat beton,tedy původní panel.Vyšší kmitočty do 10000 Hz zase nejlépe zatlumí deskový materiál vláknité struktury,nejvyšší kmitočty nad 10kHz pak minerální vlákna.Pro účinné zatlumení se vyrábějí sendvičové složené konstrukce.Obsahují betonové desky,dřevovláknité desky a vatu.Vzduchová mezera není tlumící prostředí.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]