Nejste přihlášen/a.
Hledám sprej na odmrazení mrazáku. Před lety se prodával v Datartu, prodej už skončil, stejně tak i v Alze. Znáte, používáte? Dá se nějaký takový sprej koupit někde v normálním obchodě? Potřebuju odmrazit mrazák a nechci mít v těchto teplotách potraviny hodinu při pokojové teplotě a čekat, než led sám povolí.
O spreji nic nevím, ale poradím Vám, jak rychle odmrazit mrazák. Připravte si hrnec nebo konvici vařící vody, která se vejde do mrazáku. Připravte si podložku (dřevěné prkýnko a pod. ať si nepoškodíte mrazák). Mražené potraviny vyndejte do igelitového pytle a zabalte do dek, karimatek, chladících tašek, peřin, prostě do všeho, co izoluje. Pár minut to vydrží. Hrnec s horkou vodou vložte do vypnutého mrazáku a zavřete tak na 20 - 30 min podle velikosti. Připravte si tvrdou plastovou škrabku (třeba do auta, nebo na těsto). Za těch pár minut led povolí a zbytek seškrábnete. Chce to odhadnout, aby se zase mrazák moc neohřál. Pak zapnete, vložíte potraviny a je to v pohodě.
Dokud jsem neměla automat. odmrazování, taky jsem odmrazovala hrncem horké vody. Vždy jsem měla šuplíkový. Pultové mrazáky, s výpustí, se např, v pekárně u Backera, odmrazovaly tak, že se do nich horká voda nalila a na chvíli se zavřel. Pak se voda spodem vypustila. Ještě bych upozornila, že na netrpělivé odlupování uvolněné námrazy používat skutečně jen něco tupého. Snadno se, např. nožem, prokuchnete zkrz plast a máte po lednici, nebo mrazáku. Stalo se to i mé známé, profes. kuchařce, která odmrazujue i v práci často, ale tentokrát víc spěchala a bylo to hned!
Ano, nožem nikdy. Ne, že bych byl úchyl na mrazáky, ale když jsem jednou viděl, jako zákazník, ve velkoobchodu, jak tam pracovník drásá led z obrovského mrazáku kovovou špachtlí, tak jsem šel žalovat místnímu manažerovi. Prostě mě toho nového, pěkně lakovaného, mrazáku přišlo líto. A že to můžete ještě prorazit, to je jasné.
O spreji na odmrazování mrazáku slyším úplně poprvé. Takže z odzkoušených rad
- potraviny, aby se nerozmrazily, než se marzák odmrazí, se dají na igelitovou podložku do postele, přikryjí se dalším igelitem (to aby nebyly mokré lůžkoviny) a nakonec se pečlivě zakryjí peřinou (přikrývkou). Bez problémů a bez rozmrazení tak vydrží i 12 hodin.
- led v mrazáku lze slabě posypat kuchyňkou solí, svislé a vrchní plochy lze potřít haříkem, v němž je zabalená hrst kuchyňské soli - led se rozpustí
- nechat led rozmrazit samovolně - většinou jde po cca 1 hodině odloupat
- na odloupnutí ledu od vany mrazáku lze použít fén na vlasy - poměrně rychle to jde se starými fény ETA ve tvaru pistole, moderní fény tolik nehřejí
- rychlejší než fén ( a nejrychlejší metoda odmrazování vůbec) je použít elektrickou horkovzdušnou pistoli - výstupní teplota je mezi 500 až 650°C - led stačí maličko nahřát na hraně a pak jde krásně v plátech sloupat. Mrazák o velikosti 90l s vrstvou ledu 1-2cm tímto způsobem zbavím ledu a opět ho připravím (umyju a vytřu vodu) k provozu během 10min od vyrovnání potravin.
- již zmíněná metoda použití hrnce s teplou vodou
K odlupování ledu používám takový ten starý příborový nůž s kulatou špičkou - nikde žádné škrábance, nic tím nelze poškodit, navíc se dá nůž díky své pevnosti zasunout zasunout pod led a pootáčení nože jde led krásně odpáčit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.