Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím o radu. Chci lepit XPS polystyren na betonový sokl. Místy je větší rozdíl (třeba 2 cm) a díky polystyrenu budu podklad vyrovnávat. Polystyren chci lepit PU pěnou. Je možno, že pěna mi vyplní (nabyde) prostor i 2 cm a tím přilepí desku k betonu? Díky.
Lepil jsem XPS taky pěnou a někde na soklu jsem měl nerovnosti. Pěna všechno perfektně vyplní a přilepí. Ještě jsem do soklu dával talířové hmoždinky, abych xps desky perfektně ukotvil. Do každé desky jsem dal tři. S PU pěnou je radost pracovat.
A jak jste dělal, aby desky držely a pěna je neodtlačila? Jaký je postup montáže? Pěnu na desku a hned na sokl nebo chvíli vyčkat, pak desky nějakou dobu držet nebo uchycovat do vytvrdnutí pěny? Díky
Nemusíte lepit hned, po nansení můžete pár minut počkat a až pak desky přitisknout na podklad. Vždy si přečtěte návod na obalu. Jeden výrobce píše 2 minuty počkat a pak lepit jiný to nepíše vůbec - např. Thermo Kleber od Den Bravenu. Ale nic se nestane, když i s tímto PU lepidlem nalepíte desku po cca 2 minutách od nanesení. Desky je dobré zhruba do 10 minut zapřít např. 2 prkny, jinak se Vám trochu odtlačí.
Jinak musím poznamenat, že s pěnou se nerovnosti velice těžko vyrovnávají - tedy na křivou stěnu lepit pěnou desku tak, aby byla v rovině. Na to je lepší buď podklad nejdříve vyrovnat a pak lepit na pěnu nebo v nerovných místech použít klasické cementové lepidlo na polystyren. Jinak si to neumím představit. Snad klínkovat, ale pak se trochu ztrácí výhoda pěny a rychlé práce.
Používal jsem nízkoexpanzní pěnu a jak jsem nalepil desku tak jsem navrtal tu talířovou hmoždinku. Pokud dáte slabé pruhy pěny, tak vám to odtlačovat nebude. To byste toho tam musel nastříkat hodně, pak to odtlačí. V jednom místě mi hmoždinky došly a tak jsem to lepil jen tak a ani jedna deska xps nebyla vylezlá. Pokud něco nepatrně vyjede, tak to zbrousíte.
Frantíku,
Ano nabyde a přilepí.
Jenže ekonomicky je lepší podlepit mezeru 1cm, polyšem, trošku porovnat podklad. Penetrace není třeba, nikde v technických listech se o penetraci nepíše. Desku přilepíte, po 5-7 minutách zkontrolujete rovinu, popřípadě upravíte rovinnost.
Až nalepíte 10 desek, půjde to lépe.
Jelikož jsem odpůrcem používání různých penetrací, upozorním jen, že se penetrace používá ke sjednocení podkladu, nikoliv k jeho zpevnění. Páč lepidla a i pěny mají větší přídržnost, nežli penetrace.
Jestliže si někdo myslí, že rozpadající cihly, nebo prach na zdi slepí lépe disperze, nežli lepidlo, je to jeho přesvědčení a já ho nikomu neberu.
To že penetrací očistí plochy, zbaví z části prachu, drobných částí souhlasím, (očistí plochu), ale to samé lze udělat levněji vzduchem, osmýčení koštětem a podobně.
Je jasné, že jako prodejce prodám raději dvojnásobek penetrace, když cítím, že zákazník nechce radu a nepenetrovat.
Nechci Vám Milane v žádné případě negovat Vaše zkušenosti, ale musím souhlasit s příspěvkem níže a to, že penetrace se vsákne do hloubky a ztvrne, tím povrch zpěvní, kdežto když jen ometu, pořád lepím na povrch, který je drolivý a prašný. Teď mluvím konkrétně o oškrábané vápenopískové omítce na stropě garáže. Takto oškrábaný strop bych mohl ometávat do nekonečna a pořád by se z něho drolil písek. Penetrace povrch bez diskuze zpevnila. Pěna opravdu nemá ráda prach. Udělal jsem si několik "trhových" zkoušek. Nejdříve lepení s PU pěnou na původní starou malbu - to byla bída - došlo k utržení polyše s kouskem (flekem) malby. Pak na oškrábanou omítku a nakonec i na napenetrovanou. Penetrace vyhrála.
penetrace je lepší.Nasákne i do podkladu,kdežto pěna přilne jen na povrch a stačí aby byl povrch trochu zkřídovatělý což beton většinou je a pak to může časem špatně držet.O cihlách ani nemluvě.Nejhorší jsou staré cihlové zdi,kde je malta i cihly drobivé.Tam se musí penetrovat víckrát postřikem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.