Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebuju malou radu. Máme na střeše trubku která drží STA (asi jako v každé bytovce ) No jenže trubka je dlouhá a tak vede až doluke schodišti a je zadělaná do podlahy v chodbě, bohužel se na bytovce hodně šetřilo a tak dole soudruzi zapomněli udělat cosi aby voda která kondenzuje se vsakovala do podlahy. Tak a to je problem, naštěstí v trubce vedou kabely pouze v místě kde je střecha a podhled a výš
a v těchto místech je docela velká díra pro možnost zalití nějakym gomovým materialem nebo něčím co by utěsnilo patu trubky a voda by se nevsakovala do zdiva. Zkoušel jsem googlit a mám asi trochu představuj, ale poraďte nesetkali jste se s něčím takovým? jak ste to řešili? V příloze na fotce je díra kterou by šlo trubku vylít. Jenže čím?
Děkuji všem za rady!
Jenda
Ideální použití pro střešní tmel Soudal.Ovšem podle obrázku je celý problém nejasný.Především by na trubce v nadstřešní části měl být naletován plechový kužel tvořící stříšku .Tím se zabrání vnikání vody do střechy a zpod střechy unikání vlhkosti a snížení kondenzace par.Důležitá je správná konstrukce průniků kabelů.
JABRAKA
Zdravím,
jestli jsem to z obrázků dobře pochopil, tak to jsou vlastně 2 pozinkované trubky - jedna (ta větší) slouží jako prostup a druhá - menší je vlastní stožár. Z obrázků ale není jasné, jestli to zakončení ohybem nad střechou je u stožáru nebo u prostupu.
Celkově ale to zakončení nad střechou obloukem nepovažuji za příliš vhodné, protože teplý vzduch z domu je trubkou odsáván nad střechu a místo aby se odvětral, je v oblouku vzduchový sifon (špunt) a ten brání odcházet vysrážené vlhkosti a tak pak jako kondenzát stéká opět dolů.
Vidím 2 možnosti řešení
1) odříznout oblouk a zakončení udělat stříškou (víčkem) a malou mezerou mezi víčkem a trubkou, aby to větralo a vlhkost šla komínovým efektem ven nad střechu - nevýhoda by byla, že se vám tím bude odsávat i telo z chodby
2) do mezery mezi trubky zespodu napěchovat třeba pomocí šroubováku trochu něčeho nesavého (skelná vata, kamenná vata) - tím omezíte vstup teplého vzduchu z domu do trubky. Nedoporučil bych třeba noviny - ty sají vlhkost a protože stejně to trochu v těch trubkách kondenzovat bude, noviny by tu vlhkost vsákly a održely a trubky by rezivěly. Ono časem budou rezivět ať už to zacpete čímkoli, ale než vyschnout noviny trvá déle než vychnutí vody z nesavé vaty.
Rozhodně bych nedoporučoval čímkoli trubky zalít, protože když budete někdy třeba potřebovat vyměnit ty kabely (nebo třeba přidat další), tak se u demontáže při zalití natvrdo zblázníte - místo pouhého vytažení budete ještě řešit ucpávku. Vím, o čem mluvím, byl jsem loni u jedné rekonstrukce, kde využili starý nepoužívaný komínový průduch na protažení kabelů a aby to pojistili, tak nakonec ten průduch zastříkli montážní pěnou Dostat ty kabely ven byl boj na několik hodin, protože nejdřív se musela prořezat (vyřezat) ta pěnová ucpávka, to když se povedlo, tak už stačilo jen zatahat...
Pochopil jsem to tak, že tazatel potřebuje udělat špunt dole v té trubce. ne nahoře u otvoru. Napadá mě jen nějaká gumosfaltová izolace. rozehřát jí aby byla pěkně tekutá a nálít jí tam.
Ale když udělá dole v trubce špunt tak tam bude stát v trubce nad špuntem voda. to je potřeba ucpat trubku tam kde vedou ty kabely, jak je psáno výšše. Zamezit komínovému efektu.
Hlavně tam nic nestříkat(pěnu atd). Stejně jsou tam použity kabely pro vnitřní použití(PVC obal), takže zanedlouho je budete muset měnit.
Vem do ruky nějaký tvrdší igelit (já ho beru většinou z antény co montuji) a natlač ho do trubky. Ten to dostatečně uzavře a bezproblémů ho příště zase vyndáš.
Trubkou vedou kabely nad střechu. Ta je naříznuta pod střechou. Pod podhledem je už zase celistvá. (nebo blbě vidím?)
Ty máš problém, že trubka ti funguje jako komín, takže vysává teplejší vzduch nad zateplením, ten následně kondenzuje v trubce a kape ti dolu. Když narveš do trubky nad výřez zmačkaný igelit, tak zamezíš proudění vzduchu a přestane kondenzace uvnitř.
A nebo máš problém i s kondenzací vně trubky, ale tam pomůže jen zateplení trubky.
Musíš řešit příčinu a ne následky.
Pokuď do trubky narveš montážní pěnu, tak se s tou trubkou rozluč. Funguje totiž jako houba, takže nasaje všechnu vlhkost a trubka bude celoročně pod vodou. Co to s ní udělá za pár let si můžeš domyslet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.