Nejste přihlášen/a.
Byli u mě kominíci vyčistit komín a řekli mi, že je komín plný dehtu a že bych vůbec neměla topit, že je to nebezpečné, možný požár. Prý jestli netopím mokrým dřevem. Já ale topím dřevěnými briketami, podle návodu je nechám rozhořet a pak zavřu přívod vzduchu a nechám jen žhnout. To je podle kominíků špatně, prý musí být stále pootevřený přívod vzduchu, jinak to dehtuje. Jaké jsou vaše zkušenosti? A ještě se chci zeptat - oni radí postavit nový komín (cca 20.000) nebo tento nechat vyvložkovat (cca 30.000). Pravda, dům je 100 let starý, ale ty peníze budou problém. Věřili byste jim, nebo jen chtějí zakázku? Ty ceny mi řekli oni.
Dobrý den
Je třeba vycházet ze SKUTEČNÉHO STAVU KOMÍNA dříve než se rozhodnete pozvěte si dalšího NEZÁVISLÉHO kominíka (tzn. ne od stejné firmy, apod.) kterému NEŘEKNETE výsledky předchozí kontroly ba ani se nezmiňujte že u vás nějací kominíci byli a nechte ať provede prohlídku. Bude-li jeho závěr stejný pak je třeba řešit, a ať vám nastíní jeho řešení a cenové relace...----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za mně tedy je-li cena vložkování vyšší šel bych asi do nového komína, na výběr máte jak nerez (drahý ale rychlá instalace okamžitý provoz) tak různé stavebnice (cenově dostupnější konstrukčně ale "subtilnější" výhodnější zejména u dvojprůduchových komínů z rozměrových důvodů) tak i klasiku tzn. pálená červená cihla a uvnitř šamotová vložka, tato varianta je dnes "zavrhovaná" je ale nejbytelnější nejtrvanlivější bezpečnostně nejspolehlivější, s minimálními provozními náklady a údržbou, (jelikož byť i šamot vložka praskne není třeba výměna, komín sám je plně funkční i bez ní)dobrými akumulačními schopnostmi jež vyvažují izolace systémových komínů.
Dnes se razí zásada že komín se má stavět ke spotřebiči, s tím nemohu zcela souhlasit jelikož životnost komína je většinou vyšší (záleží jaký systém) než životnost spotřebiče, tudíž by se k tomu mělo přihlížet a komín stavět tak aby měl jistou funkční "toleranci" i pro možné připojení jiného spotřebiče v budoucnu, jelikož i priority uživatele se mění.
Co se týká paliva a topení:
Dřevo patří dneska k oblíbeným palivům, pravdou ale je že navzdory "eko reklamě" je dřevo daleko těžší "čistě spalovat" než např. paliva stáložárná např. uhlí uhelné brikety, dobrá kamna na dřevo jsou na toto palivo spec. uzpůsobena, čemuž ovšem odpovídá i cena. Mimo vlhkosti (dřevo musí být sušené dle tvrdosti a velikosti polínek od cca 3/4 roku (drobné měkké) až po 1 rok (měkké, větší kusy) či až dva roky (tvrdé) některá dřeva i roky tři např. dub, pochopitelně záleží na okolnostech. Dále také záleží na druhu dřeva, některé je obtížnější čistě spalovat než jiné (velký obsah smoly apod.)-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paliva stáložárná, mají na kamna taktéž jisté nároky k tomu aby mohly hořet čistě je také třeba respektovat jejich specifika. Hnědouhelné brikety-jsou vhodné na přímé přikládání po odhoření na žhavé můžete bez obav stáhnout kamna na minimum k zanesení komína nedojde, lépe a déle udržují žár v ohništi než brikety dřevěné které mají tendenci se rozpadat a hůře se u nich odhaduje nástup stáložárné fáze tzn. kamna stáhnete na minimum předčasně= zanesení komína, navíc v poměru k vlastnostem briket uhelných jsou ty dřevěné většinou předražené, navíc uhelné brikety mají oproti dřevěným garantovanou kvalitu, a vyrábí se jako "nízkosirné" čímž splňují i to dnešní "bio-eko" jak je uvedeno i na obalu,.u dřevěných je kvalita hodně proměnná dle dřeva kůry a co do toho za zbytky namíchají. K topení uhelnými briketami je nutné aby měla kamna pohyblivý rošt ovládaný ideálně zevně=restart kamen pro nepřerušované topení a čistota v domácnosti při zbavování popele.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hnědé uhlí ořech 1 je výborným odhořívacím palivem nejčistší způsob je odhořívání shora, kamna musí být vysoká mít šachtu naplní se a zapálí shora kamna se rozhoří seřídí a dále se netřeba starat kouřivost je v podstatě nulová nic nevidíte ani necítíte komín a kouřovod se prakticky nezanáší dehtování je u tohoto způsobu prakticky neznámý pojem. Kamna by měla být dále vybavena pohyblivým roštem ovládaným zevně.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Černé uhlí je "přechodovým palivem" /mezi plynatými a neplynatými palivy počítá se ale mezi spíše plynatá/ dá se topit přikládáním za minimální kouřivosti nebo odhoříváním shora bez kouřivosti smícháme-li ho ale s uhlím hnědým, výkon kamen podstatně zvýší a prodlouží nároky na kamna jsou obdobná jako na kamna na hn. uhlí, pokud chceme topit stylem přikládání pak je výhodnější užít hn. uhel. brikety.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koks případně antracit (nejkvalitnější černé uhlí vysoký obsah uhlíku min. obsah těk. látek) Patří mezi paliva "neplynatá" obsahují minimum těkavých látek. Koks je "derivátem" uhlí a vyrábí se zahřátím černého uhlí bez přístupu vzduchu čímž dojde k jeho odplynění, dá se ztápět postupným prohoříváním ze spod aniž by se z komína kouřilo. Koks je nejekologičtější tuhé palivo a je jako jediný z tuhých paliv dovolen ztápět i v centrech měst, jeho shořením vzniká prakticky jen Co2, je tolerantní k "chybám obsluhy" vyjma vyhasnutí kamen nehrozí žádné zadehtování. Kamna na koks nejlépe šachtová ideálně s vysokou šachtou /vyšší než u kamen na uhlí/ s pohyblivým zevně ovládaným roštem, sekundární vzduch není třeba, kamna mohou při zkušené obsluze pracovat non stop, výkon je dobře regulovatelný již od nejnižších výkonů na rozdíl od uhlí, pocitově je ale teplo od koksu "méně sálavé" .
Tolik ve stručnosti...
P.S. Kamna na uhlí musí mít i sekundární vzduch (zapomněl jsem napsat) na koks není třeba, pro upřesnění.
Jenom taková řečnická otázka,možná mimo téma.Říkáš "Nezávidím Vám".Takže,když někomu něco nezávidím,znamená to,že mu to přeji,že? Tak jak to vlastně je? Pro hejkala.
Dobrý den, před léty jsem používal kotel na uhelné brikety a topil stejným stylem, jako Vy asi 10 let - dehtovalo to strašně, ale komín měl tah a k žádnému zahoření nedošlo. Je pravda, že když změníte styl topení dle doporučení kominíků, tak to bude dehtovat méně. Pokud jde o zakázku na vložkování komína, tak ji můžete zadat i někomu jinému (a cenu si porovnat). Odhaduji, že normální vložkování komína se pohybuje okolo 1.000,- Kč za metr. Ovšem, možná kominíci počítají i předchozí frézování komína a to je potom cena o dost vyšší. Také si myslím, že když nezměníte styl topení, tak zadehtujete i ten nový nebo vyvložkovaný komín (a investice bude zbytečná). Zdravím!
Podobným zpusobem jak topíte tak nemužete topit v našich kamnech. Ty jsou stavěné na nominál (doba hoření cca 45min.) a proto hoří plamenem.
Pokud chcete hořet stáložárně a dlouho tak se podívejte na krbova-kamna.com/... Američani totiž testují kamna na ruzné rychlosti hoření .
Ty mužete uplně zadusit a nechat žhnout a katalyzátor pak spálí dřevoplyn (z komína nic nejde) . Doba hoření odpovídá množství a druhu paliva. Udává se že minimální rychlost hoření je 0,8kg/h . Dostanete tedy velice dlouhou dobu mezi přikládkou - až 12h.Ale samozřejmě nízký vykon.
Další možností jsou peletková kamna . Peletky taky vycházejí cenově stejně jak brikety a třeba u nás se vyrábějí kamna-euroteplo.cz/... Tam mužete přikládat i jednou za den.
S komínem asi budete mít problém. Pokud budete stavět nový tak u keramických třísložkových už jsem četl pár diskusí , kdy se jim vnitřní vložka popraskala a i vyvypala do komína .A to i renomovaný schiedel . A na zaruku se moc nespoléhejte , tam vám řeknou , že jste špatně topili atd. Jednoduše v komíně jsou vysoké teploty a ty vložky se roztahují a smrštují a celý komín pumpuje nahoru a dolu a je dost namáhán.
Pelety mohou být dobrou alternativou problém je že u nás jsou celkem drahé a jste tedy limitována peletovaným palivem, výhodné to může být pro ty co mají doma peletkový lis a zdroj např. farmu, pak se dají dělat pelety prakticky z jakéhokoliv biologického odpadu, nebo pro ty co bydlí blízko polských hranic. Jinak jsou pelety na výběr jak dřevěné rostliné tak i uhelné apod.
děkuji za fundované odpovědi - ještě doplním, že se jedná o malá krbová kamna 6 kW, komín vede středem domku a nikde nejsou hnědé mapy, my topili briketami 1.sezonu, předtím uhlím v Petrách... pro zajímavost uvádím návod na správné topení briketami, kde zdůrazňují nutnost zavírat přívod vzduchu (ale už to dělat nebudu)
ještě bych doplnila, že komín není vysoký - máme jen přízemí + půdu, domek je malý, ale jak už jsem psala - 100 let starý, kdoví čím se topilo před ními
Tak uhlí zejména hnědé ořech a petry je velmi dobrá věc ovšem MUSÍ MÍT PŘÍVOD SEKUNDÁRNÍHO VZDUCHU TJ. většinou nahoře ve dvířkách nebo nahoře na zadní straně (prosklené petry) a uhlí se musí spalovat ZÁSADNĚ ODHOŘÍVÁNÍM SHORA pak je to bez kouře smradu celý den prakticky bez obsluhy bez přikládání. CHYBOU JE ŽE SE UHLÍM V PETRÁCH TOPÍ ŠPATNĚ tzn. prohoříváním ze spod= smrad, kouř, obtížná regulovatelnost apod. , pak si lidé stěžují a tato jinak výborná kamna zavrhnou, žel ke své škodě, dnes jsou i prosklené verze spojují tak výhody peter s estetikou krb. kamen sklo se při odhořívání shora nezanáší a není třeba téměř vůbec čistit.
Jaké máte konkrétně ty krbová kamna paní "mindo"?
Tak to jsou dle mne dobrá solidní kamna, jediné co bych jim asi vytknul je absence vnějšího roštového táhla, tato kamna podobně i jiná od wamsleru jsou většinou koncipována jako úsporná, po rozhoření je tedy spíše dobré dávkovat vzduch spodním vzdušníkem tak aby jste nastavila jen nutně potřebné množství vzduchu k plynulému hoření ale ne příliš mnoho aby kamna nehořela příliš prudce protože pak by sekundární vzduch nebyl schopen dopálit nadbytek plynů. To dehtování u těchto kamen může být dáno i tím že jsou "účinnější" než stará kamna tzn. více tepla dají do místnosti méně do komína a je tedy možné že se komín nedostatečně prohřeje a pak je náchylnější k úsadám, toto riziko je vyšší zejména tehdy když se netopí každý den.
Doporučil bych místo dřevěných briket brikety hnědouhelné (uhlí ne na to jsou kamino 8 "kolega s vyšší šachtou") cca spíše střední velikost, dobré jsou "unionky" ale můžete užít i zn. rekord. Uhelné brikety napomohou "zvednout" teplotu v topeništi a lépe udržet "žár" nutné jednak k čistému sklu, čistému spalování a tím i čistějšímu komínu bez dehtu. U uhel. briket je nutné kamna roztopit dřevem ze pět briket naložit po rozhoření nastavit spodní vzdušník jen tolik aby brikety plynule hořely a nehasly až se promění v oranžovo červené "kusy" bez viditelného plamene pak můžete spodní klapku přivřít na min., lépe odhadnete tuto "stáložárnou fázi " než u briket dřevěných od těch bych na vašem místě upustil, cenově na uhelných netratíte, jsou dobré zejména na noc na prodloužení doby mezi přikládkou místo dřevěných briket doporučuji koupit něco tvrdého dřeva, mezi tím můžete topit jakýmkoliv dřevem, co máte k dispozici s vyjímkou dřev "smolnatých".
To jsou dobrá kamna . mají i sekundární vzduch pod deflektor . Doporučuji koupit spalinový teploměr na magnetku . Dáte ho na plotnu . Kamna roztopíte a až je na plotně na teploměru cca 180 až 200°c , tak stahujete primár v malých krocích a ze sekundáru by měli jít malé plamínky(hoří dřevoplyn) . Až vám bude vyhovovat rychlost hoření a primár tak necháte. Mužete zkusit i s těmi briketami zpusob hoření shora dolu .
jj. ano dřevěné brikety lze dobře spalovat shora dolů je ale nutné je "nalámat"nakrájet na kolečka a kamínka jimi na čistý studený rošt pěkně vyskládat až po spodní okraj hor. dvířek kousky se dávají na plocho tak aby překryly mezírky a zapálí se shora, u dřevěných briket je ale horší regulovatelnost spodní vzdušník nelze před důkladným prohořením k roštu nastavit "na přílišné minimum"na rozdíl od hn. uhlí a šacht. kamen, protože pak by kamna pokuřovala spodním průduchem do místnosti "zápach"ale je to jedna z cest k čistějšímu topení, vzhledem k výšce šachty jich tam ale moc nedáte, rovněž tak by šlo i hn. uhelné brikety ale i po vyskládání (protože jsou pravidelné netřeba lámat) neodhořívají shora optimálně na to je lepší hn. uhlí ořech 1 jako shora odhořívací palivo asi nemá konkurenci ovšem tam byste místo těchto kamen musela volit kamino 8 nostalgia jsou prakticky stejná jako ta co máte ale "vyšší"tam když naložíte hn. uhlí a zapálíte shora tak dle recenzentů (já mám jiná kamna ale stejného principu) máte na dvacet čtyřiadvacet hodin vystaráno bez obsluhy a přikládání pak se ale kamna musí znovu zbavit popele a znovu naložit čili obsluha vychází cca 1x denně...a topení je cyklické, pochopitelně je-li druhý den tepleji stačí uhlíky proroštovat a pak doložit i dřevem apod...
Ještě k těm KAMINO 6 NOSTALGIA co máte vzadu je tuším páčka vzduchu HOLZ-DŘEVO, KOHL-UHLÍ, i když budete topit jen uhel. briketami anebo byste podsypala trochu hnědého uhlí a na tom zatopila (shora byť u nízké šachty =malý efekt, o něco horší spalování, musíte dát na uhlí nahoru více dřeva) pak nechte páčku vzadu vždycky na HOLZ což znamená že sekundární vzduch je otevřen, výrobce ho doporučuje zavírat na uhlí (nevhodné pro tato kamna byť povolené) nebo uhel brikety prakticky je to ale úplný nesmysl výrobce zaměňuje uhlí za koks nebo antracit čili plynatá za neplynatá paliva takže na to pozor, páčku na KOHL můžete přestavit až tehdy je-li všechno palivo v kamnech "prohořelé"tzn. červeně žhoucí bez plamene a pokud již nebudete přikládat, palivo je tedy odplyněno a sekundární vzduch již není třeba pak ano.
Jen pro představu pokud byste koupila tohoto "bratříčka"
nebo i s plnými dvířky na tom nezáleží ba na regulaci možná i variabilnější
Pak můžete jet prakticky skoro na všechna paliva, dřevo a brikety přikládáním, hn. uhlí ořech 1 nebo mix.+ černé odhořívání shora...
Jediné co bych vedle možnosti lepšího roštování vytknul je horší kvalita šamotů, třeba 1x ročně vymazat a dávat pozor na to aby nevypadl větší kousek šamotu praskliny zejména vlasové nevadí...
Otázkou je, co teď s dehtem?
Jednodušší bude jej odstranit a pak topit podle návodu ke kamnům..
to je zajímavý tip, díky - máte tu někdo s "čistícím špalkem" zkušenosti?
také si myslím, že by možná nebylo nutné komín hned bourat, je to starý a poctivý komín z cihel a předpokládám šamotem uvnitř, snad by stačilo zbavit se dehtu...
U těch zděných klasických komínů zejména bez vložky je dobré po celé výšce komín zaomítat poctivou hrubou omítkou a pak fajnovou a nabílit a to pokud možno i v místech prostupu střechou či stropem a nemělo by se z bezpečnostního hlediska nic stát jsou-li zbaveny dehtu a dehet neprostupuje změnil bych palivo způsob topení případně kamna (jiné palivo) a mělo by to být OK.
janm, moc děkuji za spoustu rad, pokusím se komín oddehtovat a omítnout, jak radíte - na půdě právě kominíci říkali, že je moc blízko trámů... ale kamna měnit nechci, přece jen je máme teprve 2.rok, líbí se mi a nemám zas tolik peněz, abych jen tak "vyhodila" funkční a pěkná kamna... ale způsob topení určitě změním, díky za cenné rady
Rádo se stalo
Blízkost trámů, no podívejte je tam daná normou vzdálenost tuším 5 cm od pláště komína, nicméně prakticky je třeba si uvědomit že i kdyby trám byl i velmi blízko pláště komína klasický komín je tvořen cihlou která mezi vlastním průduchem a dřevěnými hořlavými předměty je jako 15 cm silná zeď nehořlavé žáruodolné látky (pálené cihly) která sice dobře teplo akumuluje ale špatně vede, tzn. těžko by se na půdě cihla rozžhavila aby od ní trám který není lehké zapálit ani přímým plamenem jen tak chytl, takže pokud je komín řádně zaomítán hrubou omítkou je pravděpodobnost zahoření při běžném topení prakticky nulová, leda že by trám byl zazděn přímo do komína tak, že by byl v průduchu ale i tak je chytnutí celkem "obtížné" byť zde už riziko je a občas k zahoření došlo to je bezesporu, ale není to tak jednoduché jak se "tvrdí".
Jediné riziko kdy může chytnout něco v blízkosti komína je že v komíně zahoří saze žár a tlak zdivo "natrhne" a plamen škvírou ve zdivu "prošlehne" to je ale celkem extrémní stav a byť je i v komíně dehet ještě to neznamená že zahoří , zadehtovaných je spousta komínů např. moje sousedka , byť je nejlepší odstranit to je bez diskuze, nač navyšovat riziko že...
Co se kamen týká psal jsem to pro vaši představu, kamna měnit nemusíte, kdyby ale přetrvávaly problémy se sháněním dřeva nebo cenou paliva a kamna i přez veškerou pozornost měla tendenci se dřevem dehtovat pak je lepší kamna prodat do bazaru třeba za pět tisíc a doložit tři tisíce a jet odhoříváním shora radši na hn. uhlí bude to menší riziko, mimoto existují i levnější 5 kw kamna ale prosím vás to je doporučení jen a jen pro vás kamna opravdu nemusíte prodávat, rovněž tak můžete koupit speciálky na dřevo jak radí pan Dibes tam je to ale hodně peněz, určitě to ale zkuste napřed lépe s kamny jež máte, to je jen pro případ "nouze" , důležité je mít předzásobu a dřevo dobře sušené + něco uhel. briket aspoň na zkoušku však uvidíte no
to jste mě uklidnil, s těmi trámy, určitě jsou dál než 5 cm - kominíci mě docela vystrašili, prý už bych neměla topit a případně mám hned volat hasiče... ale ještě je zima, bez topení to nejde... vyzkouším to oddehtovací poleno, prý hoří 90 min, to by mohlo mít nějaký efekt - kominíček neměl žádný...
Moc bych tomu nevěřil. Zadehtované komíny se zásadně vypalují. To může dělat odborník za přítomnosti hasičů.
Zkuste,myslím že za to nic nedáte, riziko nelze vyloučit nikdy,ba dokonce ani u nových komínů,(skutečně se staly havárie) na druhé straně je třeba vycházet z reality a faktů a nenechat se strašit.
Nejlepší ochranou komína je správné topení, nejlepším ukazatelem je komín, vyjma krátkého zakouření při zátopu by z něj nemělo jít vidět a cítit v podstatě nic, pokud neustále pokuřuje je třeba režim hoření upravit (klapky, množství a velikost dřeva apod.), znovu připomínám zásadně si hlídejte ať je dřevo dobře suché (poznáte i dle prasklin na řezu z boku polínka nebo desky, některá dřeva ale nepraskají tak viditělně) vyhýbal bych se dřevům výrazně smolnatým (spalovat raději v malém množství sem tam ne najednou) a kupte raději hn. uhelné brikety a něco tvrdého dřeva.
A pak takové ty běžné zásady topení začínat roztápět malými klacíky a po menších dávkách a větší polínka dávat až bude na roštu "žhavá vrstva", příliš velká polena mohou špatně hořet zejména na minimální výkony, i jsou-li suchá...nebo vyskládejte hraničku dřeva od větších polínek po nejmenší nahoře a pomocí tuhého podpalovače a větviček zapalte shora, zavřete dejte více vzduchu na primáru (na spodních dvířkách) a nechte rozhořet dále již klasicky přikládáte.
Pokud by se problémy opakovaly pak je možné v krajním případě řešit to i změnou kamen a paliva buďto na to uhlí jak jsem psal nebo za pár tisíc i staré např. musgrávky (vysoké) a koks tam zadehtovat nemůžete jelikož koks nemá těkavé dehtující látky resp. minimum, čili možnosti jsou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.