Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava omítky - omítník

Od: martin12* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, nahazuji opadanou omítku v garáži. Nahodil jsem svislé pruhy z malty, snažil jsem se je zarovnat nahoře s omítkou, která je v dobrém stavu, ale jak je vidět z druhého obrázku (obr. je potočen o 90°), po přiložení jeklu k omítníku, jsou vidět prohlubně.

Je vzhledem k tloušťce malty na zdi lepší počkat do zítřka až malta zavadne a teprve pak přidat maltu, vyplnit tyto prohlubně a pořádně zarovnat? Nebo je nějaký lepší způsob? Díky

Oprava omítky - omítník
Oprava omítky - omítník #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Běžně se omítník srovnává prknem! Takže pro Vás-prohodit ještě jednou adelší hoblované prkno nebo strhávací alu lať-vodováhu a strhnou dle vrchní omítky,nechat zavadnou popř prohodi znova a zase strhnout až bude v rovině.Pokud to chcete srovnané s rovinou staré omítky!

doplněno 26.03.16 09:55:

Nemusíte čeka do druhého dne stačí dle tl. a druhu malty ihned,což ovšem závisí i na umu a zkušenostech místy běžně házíme třeba i 5cm malty! ovšem záleží na co třeba na beton,kamen se nedá a musí postupně na cihlu klidně v jedné vrstvě !Na strhávání můžete použít i jekl jen to není běžné!

doplněno 26.03.16 09:59:

Vilíku úzka dřevená lišta nebo ocelový drát tl 1cm se běžně používá a jmenuje se stejně jako maltový tj omítník! Vidíte připomně jste mi že se také dělá omítník tak že dole se hodí terč ,nahoře také a a do nich vodorovně kousek lišty (cca10cm )navzájem se srovnají vodovákhou aby omítka byla kolmá k zemi a po těchto se pak strhává omítník .

martin12*
hodnocení

Takže ten omítník dělat navíckrát - nejprve vrstvu dejme tomu jako mám teď a další den přidat a srovnat. Jinak by to určitě spadlo... A proč se nemůže na srovnání použít jekl? Díky moc

martin12*
hodnocení

Ještě bych měl jeden dotaz. Jak pak docílím jednolité omítky, aby nebyly vidět ty pruhy omítníků? Pokud dnes vytvořím rovinu podle vodováhy a vrchní omítky, nechám pruh vytvrdnout do dalšího dne, abych podle něj mohl strhávat maltu, tak potom podle mě zůstane vidět... Nebo se to dělá tak, že až pruh zavadne, tak ho hladítkem vyhladím (ale stejně mi přijde, že pak bude vidět ten přechod)?

Díky

vilik*
Většinou se povrch ještě nějak upravuje. Například štukem. Pak to není vidět.
Jinak ještě je možnost vytvořit omítník do roviny pomocí dřevěné úzké lišty, po které se malta strhává a po nahození se lišta vyjme a dohodí. Nahazuje se ihned po zavadnutí omítníku. Nemusí se čekat na vytvrzení omítníku do druhého dne.
doplněno 27.03.16 00:14: Diesel, terče taky znám. My jsme ale dělali vždy variantu s dřevěnou lištou, protože v ploše se nám malta líp strhávala. A máte pravdu, lištám jsme říkali omítník či omíťák. Řezal to místní truhlář, cca 2cm široké a asi 3mm tlusté. Už je to pár let.
Každá místnost se vždy první den házela, druhý štukovala.
honzastavitel

Zdravim, ja jsem pouzival omítníkový systém od Morávek systémy, takže při použití jsem neměl starosti s pruhy od omítníků. Nejdříve nainstalujete omítníky, nahodíte a hned sundáte, takže se nemusí nejdříve čekat, než uschne omítník a pak až nahazovat a strhávat. Všechno se dělá v jeden den. Doporučuju je maximálně

martin12*
hodnocení

Tak mám hotovo, ale setkal jsem se s tímto problémem.

Mezi omítníky jsem začal nahazovat maltu se střídavými úspěchy (tu a tam spadla). Pak při stahování latí jsem strhával docela velké kusy malty až na holou zeď. Nakonec jsem raději maltu natahoval hladítkem, to šlo perfektně, sice to není úplně rovné, ale v garáži to zas tak nevadí.

Dá se takhle odhadnout, kde jsem dělal chybu při nahazování a stahování latí?

Omítám už několik desetiletí.
Začal jsem při stavbě vlastního, potom u kamaráda, potom při přístavbě k vlastnímu, tak kolem dokola, furt je něco...
Pomalu 36 let používám jako omítníky hlazenou ocelovou kulatinu průměr 12 mm, dlouhou okolo 2 m, na jednom konci se \"zobáčkem\", tedy kolmo přivařeným kouskem špičaté kulatiny, asi 4-5 cm dlouhé. Tou špičkou přibiju omítník do zdiva, případně podhodím dva tři terče malty, olovnicí nebo závažím dám do svislice; druhý omítník tak na 100 - 150 od prvního. Podle délky hoblovaného prkna, kterým stahuji a na tom, jak rovně nahodím a kolik musím stahovat.
Po omítnutí stačí poklepat po kulatině a ze zavadnuté malty opatrně vydloubnout. A po omítání kulatinu poctivě umýt a utřít. Já ji ještě trochu namastím olejem, protože na rezavou by se lepila malta.
Dřevěný omítník musí být silnější, tenší musíš podhodit po celé délce, jinak se prohýbá.
Malta se má na zdivo nahodit. Určitou silou, určitým směrem, určité množství, pomocí lžíce. Záleží dost na kvalitě, pokud padá nebo odpadne při stahování, je málo mastná. Přidat vápno. Někdy stačí trochu naředit vodou. Naučil jsem se i omítat místo lžící zednickou naběračkou - fankou.
Jde to rychleji, také se jeden rychleji unaví. Viděl jsem machra omítat hliníkovou lopatou, tou větší. Ovšem to byl Mistr, Pan Zedník.
Natahuje se hladítkem už jen vrchní tenká omítka, štuk, fajnová, názvy jsou různé.
Člověk se časem naučí všechno. Pokud tedy chce, a má to kde okoukat, nebo se poradit.
jendana

Ja zase pouzivam omitnikovy system od moravek systemy a jsem maximalne spokojeny. Zadny strhavani velkych kusu malty. Rychla prace a nemusi clovek cekat na uschnuti zamaznutych omitniku.

Jendana Honzastavitel !

Proč neustále propagujete nějaké omítníkové sytemy moravek? Kilok z toho máte oba dva za provizI a kolik hektarů omítek jste s tím udělali?A proč neumíte dát obě odpo pod jedním nickem ale musíte mít dva?

jendana

Dobrý den, omlouvám se za spam, jen jsem netušil, že se dá napsat více odpovědí pod jedním jménem. Jakožto já jedna osoba jsem psal tyhle komenty. Omlouvam se :D
zkušenosti mám jen jedny a nejedná se o žádnou propagaci, pouze se chci podělit o své nadšení nad prací, kterou jsem odvedl :)

Ještě jednou se omlouvám.

hodnocení

0x

Pokud vám malta padá, je v ní málo vápna, nebo je řídká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]