Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvárnice ano-ne?

Od: mernet® odpovědí: 16 změna:

Zdravím Vás, chci udělat nad dílnou střechu se sklonem pouze na jednu stranu. Dávám velmi hrubé foto :) jak by to asi mělo vypadat. Moje otázka zní, můžu použít tvárnice k výstavbě "nosné" stěny střechy? Vysoká bude asi 90cm, což budou asi 3 tvárnice na sobě. Jde mi o to, že nechci moc zatížit obyč cihlama jednu stranu dílny a tvárnice nijak těžká není (jde mi asi o rozměr tvárnice 500x250x300) a v tomto rozměru jich stačí jen pár. Vím, že asi tvárnice nebude tak odolná jako cihla, ale něco by vydržet měla a pokud to není nosná stěna domu apod.. Jako krytinu dám nejspíše bitumenové vlnité desky, což nijak těžké nebudou a celkově tak střecha moc vážit nebude. Pak čím se případně tvárnice k sobě spojují-obyč maltou nebo nějakou speciální směsí? No a pak omítnout stačí i maltou?

Díky všem za rady.

Tvárnice ano-ne?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vaccent*
hodnocení

2x

Dodrý den. Souhlas od "magor" níže. Jen mě zarazil Váš záměr použít vlnité bitumenové desky. V mém bydlišti byly tyto desky měněny po méně než 10-ti letech za trapézový plech. Jednalo se o střechy všech staveb u koupaliště, více než 200 m2. Já jsem dopadl stejně, jednalo se o desky Gutta. Kvalitnější, ale dražší je Onduline, životností ale plech neprředčí. Přeji šťastnou ruku při výběru.

Tvárnice ano-ne? #2
Tvárnice ano-ne? #3
hodnocení

Zdravím, ano, plechy jsou také ještě ve hře..dost o nich popřemýšlím. Díky

Ano, bitumenové vlnité desky máme na garáži a už bych do nich nikdy nešel.
Museli jsme je už několikrát natírat asfaltovým nátěrem, protože se nasákly vodou a protékaly.

hodnocení

Máte je tam dané nějak rovnějc, že se na nich drží voda? Nebo se nasáknou např i déletrvajícím lijákem nebo sněhem, který pomalu taje a nesjede z mírného sklonu brzy?

To co máme je v podstatě takový vláknitý materiál, který je jakoby z jedné strany namočený do "asfaltu".
Pokud je delší dobu vystaven vodě (i když bez problémů stéká pryč). Voda se dostane přez tu asf. vrstvu a vláknitý materiál se nasaje a protéká to.
Je to prostě aušus. Nedokážu si představit mít z toho barák.

jendad

To jsem ani nevěděl že se to prodává . Znám jen plechové a plastové vlnovky . Ty jsem dost viděl rozšířené v rakousku . Na chaloupce mám kanadský šindel už pár let a tam není problém .Ale to je něco uplně jiného . To se dává na bednění a přitlouká hřebíky . Další vrstva je samozřejmě přikývá . A je to posypané kamínky. Sklon mám cca 30°

Bude to to samé, co měl na střeše vaccent®

hodnocení

1x

Jaké tvárnice?Betonové,ytong.porfix..?Ale to je jedno,staví se z nich celé domy a drží:).Spojit je můžete i tou maltou ale prodávají se na to lepidla

Jak píše Magor jen s malo opravou-pokud porfix nebo ytong-hebel tak nee maltu ,nebude držet! jedině lepidlo či maltu na tzenkovrtsvé zdění popř ppěnu na toto.Jo ještě se někde tvárnicemi nazývají cihelné bloky (Heluz či Porotherm) a tyto lze na obyč maltu,broušené na pěnu neb lepidlo!

Ale spíše bych se přiklonil k příhradovým nosníkům!

fero*
hodnocení

1x

Dobrý den,Váš návrh na novou střechu je v naprostém pořádku.Použil bych porotvárnice(jak píše magor),dají se

dělit a upravovat řezáním obyčejnou pilkou(při zdění úkosů),spojování nejlepe lepením(čistá práce).Nezapomňte

na zazdění nosných trámků s roztečí dle rozměrů střešní krytiny.

Hodně zdaru přeje fero

hodnocení

0x

já bych to řešil příhradovými vazníky. jako dřevostavbu.

jabraka*

Stejně tak bych tuto střechu řešil sbíjenými vazníky střechu na jednu stranu krátkou strmou,na druhou mírný spád.

JB

hodnocení

Chci jen jeden sklon a to kvůli sousedské dohodě.

hodnocení

Ano, tvárnice nejspíš Porfix a vemu na to to lepidlo určitě. Jinak jedny nosné trámky chci dát do železných úček, které přidělám-klasicky přišrubuju na ty tvárnice podélně-z jedné strany a do střechy na straně druhé a na ty trámky přitluču-přidělám nosné trámky se sklonem. Na tyto nosné trámky podélně přidělám příčky a až na ně chci dát "bitumenky". Po bocích střechy pak vznikne otevřené místo (průvan), které chci vyplnit příčkovkama-taky tedy Porfix. A tady se mi bude hodit to, že se dají různě ořezat i tou pilkou.

Jsem rád, že jsem si to myslel dobře. Díky!

hodnocení

0x

Jinak jestli si dobře pamatuju, tak na běžný jednopatrový rodinný dům by z hlediska únosnosti stačil i 25cm silný Porfix.
Takže na Vaši střechu by klidně stačilo i něco tenšího.

hodnocení

Jakože z hlediska únosnosti věřím že určitě ano. Já ty širší chci hlavně z důvodu stability.

doplněno 28.03.16 13:06:

takže na ležato ta šířka 20-25 cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]