Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení Olší

Od: diesel3* odpovědí: 17 změna:

Zdravím nemá někdo zkušenosti z Olší do krbu? Pokud nebudem řešit cenu,abych nelítal každou pul hodinku přikládat že to shoří jak papír.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x
Olše má dřevo měkčí, takže určitě hoří rychleji než dřeva tvrdá (dub, buk, švestka...) Asi bych ji přirovnala k bříze. M.
topic

Olše je zhruba střed, vcelku to ujde. Bříza je lepší, ta je srovnatelná s bukem (pokud se dobře zpracuje)

diesel3*
hodnocení

Pokud by to bylo jako bříza tak v pohodě.Hlavně nechci pořád lítat přikladat,aby byl komín zanesený jak od borovice i,když by byla zadarmo tak vše co je zadarmo neni dobrý.

hodnocení

0x

avydon.cz/...

zdarma na třísky místo podpalovače.. dobrá

Řadil bych to spíše k topolu. Dobrovolně bych si olši na topení domů nevzal.

diesel3*
hodnocení

Tak Topol ten je snad ještě větší papír ne?

uska*
hodnocení

0x

Topíme už jen olší, rozhodně lepší než smrk.

doplněno 25.03.16 11:10:

Topíme olší v nejmenších krbových kamnech zn. JOTUL, v pohodě vytopí 70 m2 zatepleného domu, u smrku se častěji přikládalo, nevím jak by se s ní topilo v otevřeném krbu. Bydlím na samotě a olše mám na dosah ruky, tak proto asi táto volba. Tvrdé dřevo nemáme vyzkoušené.

diesel3*
hodnocení

A v krbu s tím topíte? je velky rozdíl mezi přikládáním,výhřevností atd?

jendad
hodnocení

0x

drevorubec.cz/...

Olše má horší vyhřevnost než borovice , ale lepší než smrk . Žadný zázrak , ale dobře se řeže a štípe

diesel3*
hodnocení

Právě mám už asi 5m3 doma jen nevím jestli to dál vozit,abych k tomu nelítal každou pul hodinku oproti dubu,kde přikládám cca jednou za 2.5hodiny.vždycky sem topil jen dubem tak nevim jaky to bude rozdíl.

jendad

Pokud je dřevo zdarma tak si ho navozte kolik chcete . Je samozřejmě méně vykoné než tvrdé . Délka hoření je spíše daná konstrukcí topeniště a množstvím paliva v kg. Čím větší topenište v kamech , tím tam dáte více paliva a máte delší dobu hoření . Mám vrbu a olši co si pokácím a olše je jednoznačně lepší :) .Vcelku drží i žhavé oproti vrbě a smrku

janm*

Přesně tak, je-li to zdarma tak bych vůbec neřešil jak často budu přikládat nebo je-li vrba lepší než olše apod. Je jasné že tvrdé je tvrdé cenově a dostupností to ale není řešení pro každého. Pokud chcete prodloužit dobu mezi přikládkou tak bych vždy v době kdy nebudete mít zrovna čas přiložit přiložil nějaké polínko třeba dubu a pak zas pokračoval čímkoliv jiným. Pokud to konstrukce krbu nebo kamen dovolí pak se doplňkově na prodloužení žhavého dá užít pár hn. uhelných briket.

Jinak teď občas už přitopím v kamnech i jen dřevem (je tepleji, jinak stáložárná paliva) a náhodou jsem měl ve dřevníku pár dubových polínek a byl jsem mile překvapen délkou hoření a žhnutí :)

nikdo*
hodnocení

0x

Olše při doutnání "střílí" a odletují z ní žhavé uhlíky víc, než z jiných dřev. Já bych ji do otevřeného krbu moc nedával.

uska*

Má zkušenost - smrk střílí a prská daleko více jak olše neboť má více smůly.

diesel3*
hodnocení

Do otevřeného krbu to neni je to přesně do těchto kamen namir.cz/...

Len aby nebola chyba v topeništi. Tie plecháče sú už podľa tvaru presklenia predovšetkým na efekt. Časté prikladanie Vás bude asi sprevádzať aj naďalej.

kuba*
hodnocení

0x
Dobrý den mám možnost koupit olši, zajímalo by mě jak ,moc bude praskat v otevřeném krbu..Je asi 10 roků stará , krásně suchá..Pan tvrdí , že se dá přirovnat k bříze ..Má někdo osobní zkušenost?,Díky za radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]