Nejste přihlášen/a.
Zdravím nemá někdo zkušenosti z Olší do krbu? Pokud nebudem řešit cenu,abych nelítal každou pul hodinku přikládat že to shoří jak papír.
Olše je zhruba střed, vcelku to ujde. Bříza je lepší, ta je srovnatelná s bukem (pokud se dobře zpracuje)
Topíme už jen olší, rozhodně lepší než smrk.
Topíme olší v nejmenších krbových kamnech zn. JOTUL, v pohodě vytopí 70 m2 zatepleného domu, u smrku se častěji přikládalo, nevím jak by se s ní topilo v otevřeném krbu. Bydlím na samotě a olše mám na dosah ruky, tak proto asi táto volba. Tvrdé dřevo nemáme vyzkoušené.
Olše má horší vyhřevnost než borovice , ale lepší než smrk . Žadný zázrak , ale dobře se řeže a štípe
Právě mám už asi 5m3 doma jen nevím jestli to dál vozit,abych k tomu nelítal každou pul hodinku oproti dubu,kde přikládám cca jednou za 2.5hodiny.vždycky sem topil jen dubem tak nevim jaky to bude rozdíl.
Pokud je dřevo zdarma tak si ho navozte kolik chcete . Je samozřejmě méně vykoné než tvrdé . Délka hoření je spíše daná konstrukcí topeniště a množstvím paliva v kg. Čím větší topenište v kamech , tím tam dáte více paliva a máte delší dobu hoření . Mám vrbu a olši co si pokácím a olše je jednoznačně lepší .Vcelku drží i žhavé oproti vrbě a smrku
Přesně tak, je-li to zdarma tak bych vůbec neřešil jak často budu přikládat nebo je-li vrba lepší než olše apod. Je jasné že tvrdé je tvrdé cenově a dostupností to ale není řešení pro každého. Pokud chcete prodloužit dobu mezi přikládkou tak bych vždy v době kdy nebudete mít zrovna čas přiložit přiložil nějaké polínko třeba dubu a pak zas pokračoval čímkoliv jiným. Pokud to konstrukce krbu nebo kamen dovolí pak se doplňkově na prodloužení žhavého dá užít pár hn. uhelných briket.
Jinak teď občas už přitopím v kamnech i jen dřevem (je tepleji, jinak stáložárná paliva) a náhodou jsem měl ve dřevníku pár dubových polínek a byl jsem mile překvapen délkou hoření a žhnutí
Olše při doutnání "střílí" a odletují z ní žhavé uhlíky víc, než z jiných dřev. Já bych ji do otevřeného krbu moc nedával.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.