Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám malý dotaz. Pokud by se nemovitost prodávala přes realitku, je možné i pak, když už má dům na starosti realitka, občas přijít a ještě třeba vyklízet nějaké věci apod.?
Jde mi o to, jestli když se nemovitost předá realitce, jestli má dosavadní majitel právo na vstup.
Díky za odpovědi.
Dokud není dům prodán novému majiteli, jste pořád majitel Vy a máte do něj neomezený přístup. Naopak by to většinou mělo fungovat tak, že realitka ani nemá klíč k dané nemovitosti - tedy já bych jim ho rozhodně nedala, pro případ, že by se něco ztratilo... Akorát musíte mít čas na prohlídku zájemců.
Až do podpisu kupní smlouvy a vkladu do KN je nemovitost jenom Vaše. Realitka pouze zajišťuje pro Vás službu podle smlouvy. A je pouze na prodávajícím, zda realitce svěří i klíče. Takže Vy nemovitost nepředáváte, ale pouze je zmocníte k prodeji Vaší nemovitosti. Nic jiného samozřejmě nepodepisujte. Co kdyby někdo odmontoval vnitřní vybavení - myslíte, že by Vám to uhradila realitka? Určitě ne. Naopak, když jsme kupovali nemovitost, bylo s majitelem dohodnuto, že ještě před podpisem kupní smlouvy jsme jako kupující dostali klíče a vyklízeli nepotřebné krámy. Ale kdyby si majitel rozmyslel prodej, určitě by nám asi nikdo vyklízení nezaplatil. To bylo naše riziko. I když teď tak vzpomínám, možná jsme měli už uzavřenou smlouvu o budoucí kupní smlouvě.
Jedině že by realitka od vás nemovitost vykoupila a pak ji sama prodávala.
Jinak nemá žádné větší práva než jakýkoliv náhodný kolemjdoucí. Pouze se můžete ve smlouvě dohodnout že budou mít neomezený přístup do nemovitosti a podobně, ale je to jen na vzájemné dohodě. Že by tam uklízeli a podobně pochybuju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.