Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návštěva kominíka - na co se připravit?

Od: minda® odpovědí: 10 změna:

jsme samotné ženské na chalupě se zaneseným komínem - objednala jsem kominíka, ale vůbec netuším, co nás čeká... předpokládám, že by měla být studená kamna, až přijde? po ruce mám žebřík, aby se dostal na střechu nebo na půdu, ale kudy půjdou ty saze ven? dolem? v kuchyni je jen komín bez kamen a na něm takové to okénko u země, a delší roura se napojuje asi metr a půl nad zemí a vede skrz zeď do pokoje, kde jsou kamna - tyhle části budou určitě plné sazí, to bude taky čistit? mám odklidit věci z okolí a dát na zem igelity? děkuji zkušenějším za rady :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Kominík bude čistit z půdy,pokud máte v kominu dvířka.Stetkou protlačí saze směrem dolů,pak nasměruje stetku vzhůru.Vše bude padat k dvirkam v komíně,které máte v přízemí či ve sklepě.Tam odtud saze vyberete.
Pokud nemáte dvířka do komínu na půdě,musí kominík nahoru na střechu.
A co Vás čeká? Plno sazí na zemi,až otevřete ta dolní dvířka,plno prachu a nepořádku okolo.
Topit samozřejmě nesmíte.
hodnocení

děkuji... to jsem potřebovala vědět... :)

janm*

Zdravím jak již bylo řečeno.

Jen doplním, při čištění komína máte-li kamna napojená pak na nich uzavřete všechna dvířka a vzduchové klapky aby při čištění "nelítaly" saze dovnitř, jsou-li kamna odpojená pak díru do komína v místnosti zacpěte víčkem nebo "koulí" z novin ale tak aby pak šla lehce vytáhnout, čili nechat papír trčet spíše do místnosti.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kouřovody od kamen odpojte a vyčistěte až po čištění komínu, v opačném případě by tam zas napadaly saze. Kouřovod se opatrně odpojí od zdi komína (sopouchu,/to je ta krátká vodorovná díra do komína kde je napíchlý kouřovod od kamen/ zároveň smetáčkem vymeťte sopouch od sazí směrem do komína) a kamen a ihned se překryje např. igel. pytlíkem nebo novinami a přetáhne gumičkou nebo provázkem či drátkem a to na obouch koncích kouřovodu , aby se saze z rour nesypaly na zem, takto zajištěné kouřovody vynesete na dvorek kde je řádně pročistíte a pak vrátíte zpět. Je-li to pro vás nepříjemná práce můžete se optat zda-li by to neudělal kominík myslím ale že to bude za "příplatek" jak kdo však uvidíte.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dole máte pak na komíně "ta hranatá" vybírací dvířka, NEOTEVÍREJTE JE HNED po čištění komína,počkejte půl hodinky hodinku než se saze v komínu usadí, než je otevřete sundejte koberec (je-li) položte pod ně noviny nebo igelit a pak opatrně dvířka otevřete a vyberte z komína lopatkou (nejlépe tou úzkou plechovou uhelnou) do kyblíku, když budete postupovat velmi pomalu, pomalu nabírat pomalu do kyblíku sesypávat moc si nenaprášíte, (jako ve zpomaleném filmu) možná by šel užít i vysavač na popel s tím ale nemám zkušenost. :)

Po opětovné instalaci kouřovodů neopomeňte zajistit proti samovolnému vysmeknutí zejména u odtahového hrdla kamen a to hlavně je-li napojení zadní tzn. hřebíčkem šroubkem, drátem ke kamnům, objímkou apod., jak jste to měla před tím.

doplněno 22.03.16 15:45:

Ještě k těm vybíracím spodním hranatým komínovým dvířkám, před jejich opětovným uzavřením dobře smetáčkem očistěte dosedací hrany aby dvířka dobře "zapadla" po zavření a zkontrolujte aby se samovolně neotevřela.

A jen tak pro zajímavost, pro čištění komína je dobré netopit,ale dřívější kominíci bez problému čistívali komíny i za chodu, byli to zkušení machři i já takového měl (žel již umřel ) ochotní a bezproblémoví s problémy dobře poradili a pomohli peníze je zajímaly vždy až na posledním místě, žel doba se mění :)

hodnocení

super užitečné rady - moc díky :)

janm*

Rádo se stalo:)

vesnickejkuba*

janm. Hezky napsané! To by si měla přečíst většina dnešních kominíků a tak postupovat a né jen vyčistit komín , nadělat bordel , nechat si zaplatit a utéct. Jinak ještě dodám , že kominík musí kontrolovat a čistit celou spalinovou cestu a to je i kouřovod.

topic

Taky čisticí dvířka netevírejte celé najednou, ale pomalu a postupně. Sazí s popelem tam může být i několik kýblů a celé by to vyjelo najednou ;)

janm*

Jj. přátelé, to byli dřív kominíci, ten co chodil ke mně mi se vším pomohl poradil, a hodně se od něj člověk naučil opravil se mnou celou hlavu komína a pomalu za to nic nechtěl (samozřejmě že jsem mu dal něco navíc, takových si vážím) ještě mi na to zháněl nářadí apod., velmi skromný a dobrý člověk, zemřel předčasně, tragicky, vždycky když se teď dívám na ten komín co jsme spolu spravovali tak si na něj vzpomenu a říkám si tak vidíš stále slouží, proč fajn lidi odchází jako první...:(

peetrss
hodnocení

0x

Zdravím, na chalupě v ložnici máme piliňáky (zatím jimi netopíme) a od nich rouru do sopouchu. Komín je ale u obýváku, tudíž asi musí být uvnitř zdi otvor, který vede podél koupelny, pokoje až k tomu komínu u obýváku. Jak se čistí tento otvor? Myslím, že je zděný bez roury.

janm*

Také zdravím

Chtělo by to "načmárnout" nebo vše dobře nafotit, nebyl zde již tento dotaz? Matně si pamatuji na něco "podobného". :) Jinak běžně to bývalo a ještě bývá tak že komín je mezi dvěmi nebo dokonce i třemi místnostmi, z kuchyně byl napojen sporák z obýváku jedny kamna a v pokojíku další kamna, čili jeden komín měl několik sopouchů a součástí sopouchu byla dle dispozice někdy i zeď ovšem i tak jsou to "krátké vzdálenosti". Setkal jsem se také s tím, že místo kouřovodu někteří dřív napojovali kamna na "krytou járku ve zdi" vzhledem ale k bezpečnosti, přehlednosti a praktičnosti bych osobně volil raději delší kouřovod...Čili záleží jak to tam máte "udělané"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]