Nejste přihlášen/a.
Ahoj, narazil jsem na tyhle krbová kamna:
Zajímalo by mě, kolik může stát, instalace do existujícího komínu?
O sestavení a ceně instalace nevím . Ale měl bych dotaz . Jak jsem se dočetl , jsou to kamna horkovzdušná , kdy vevnitř je ocelový svařenec a pak je kachlový obklad . Mezi tím je vzduchová mezera , ve které se ohřívá vzduch a ten pak ohřívá místnost. Běžně se doma usazuje prach a moje sálavé litináky občas otřu a tak se nepřepaluje. Jak se bude tedy čistit vnitřní prostor mezi topeništěm a obkladem? Berte to tak že za pár let se tam utvoří chuchvalce prachu a ty se budou přepalovat v pěkný bordel co by jste pak dýchal. Doufám , že kamna jste už viděl a mají nějaké čistící přístupy.
Díky za reakce. Ještě se zeptám. Volný komín mi vede do menší z místností v patře. Otopí se otevřenými dveřmi i ostatní pokoje nebo je to utopická představa? Mám zkušenosti pouze s plynem..
Zde asi záleží na zateplení domu . Pokud bude velmi dobře zaizolován rozdíly nebudou velké . Pokud je to starý dum s kamenými zdmi , žádnou izolací v podlaze a stropě , tak je to práce pro kotel a teplovodní rozvod.
Je logické že největší teplo bude u zdroje a největší chladno na opačné straně domu . Proto by měl být spotřebič uprostřed domu a velký otevřený prostor - něco takového bydleni.idnes.cz/...
Jinak pokud chcete vytápět kamny , tak velice dobré jsou kanadské dumachalupa.cz/...
Tam máte velice dlouhou dobu mezi přikládkou . Zde je duležité promyslet velikost topeniště . Protože za 8 hodin musíte dodat do domu určité množství energie (kg dřeva) a tam to musíte nacpat do těch kamen a spálit
Zdravím
Někdy je instalace kamen "zdarma" respektive cena za instalaci je již započítána v ceně kamen jak kde, zkuste se na to zeptat přímo tam kde chcete koupit.
S tím vytopením okolních místností většinou není problém v případě, že jde o místnosti přímo přilehlé k místnosti kde jsou kamna a necháte mezi těmito místnostmi TRVALE otevřené dveře nebo máte jen "průchody" bez dveří. Pokud jsou přilehlé místnosti navíc spíše menší, "malé" apod. a prostor není příliš zakřivený pak někdy kamna vytopí i "přez místnost" čili i za přímo přilehlou místností. Pokud je prostor který chcete vytopit "příliš roztáhlý" tzn. místnosti jsou třeba za sebou tvoří jakoby "nudli" a kamna jsou v "koncové místnosti" pak k dobrému šíření tepla od těchto kamen je dobré aby ve vzdálenější protilehlé místnosti byl umístěn další tepelný zdroj např. druhá kamna, nebo třeba plyn apod. Tím že jsou dva tepelné zdroje "proti sobě" se napomůže lepší cirkulaci a teplo se dostane "téměř všude" zase v závislosti na členitosti.
Co se týká šíření tepla "nahoru" do patra nebo podkroví pak stačí mít udělaný průduch nebo třeba průchod např. schodiště do patra v místnosti kde jsou kamna, přičemž průduch průchod nemusí být "přímo nad kamny". Dokonce může být průduch nebo průchod do patra i v druhé ale přímo přilehlé místnosti k místnosti s kamny za předpokladu, že tento není příliš vzdálen od místnosti s kamny a přilehlá místnost není "příliš rozlehlá" , tolik obecně-----
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.