Nejste přihlášen/a.
Opět všechny zdravím Pokračujeme ve vyklízení nábytku, přibrali jsme i sklep a ejhle, někdy v něm nalézáme úplné poklady! (Libo-li venkovní lampu?
). Nicméně k otázce: Našli jsme báječné krabičky od Ovomaltiny, stáří odhadujeme tak na válku (ale jsme amatéři, tak se možná pleteme) a s radostí si je necháme - jen nevíme, jak je vyčistit. Nebo snad upravit? Přítel tvrdí, že lesk se schovává pod patinou a že je potřeba je dovyčistit. Já tvrdím, že lesk je sedřený a museli bychom krabičky znovu přetřít. Ale zase nevíme čím (chtěli bychom zachovat krabičky na potraviny). Poradíte, prosím? Hezký den všem!
Pardon, měla jsem to nazvat "plechovka", ono jak je to horko, tak ani mým neuronům se nechce do pohybu, navíc jsou celé oblepené koptem ze sklepa...
doplněno 09.08.09 18:42:...ty neurony, ne ty plechovky, ty už jsme omyli...já zas radši jdu...
Ahoj pu, našla jsem stejnou plechovku na "sběratelství - plechovky: odklepnuto.cz/... Já nevím, ale vyleštit je, ztratí to právě tu patinu, co dělá z těchto plechovek starou památku na dobu babiček, jako já. Ovomaltinu nabízejí nyní v mnoha kavárnách, "jako oblíbený nápoj našich babiček" . Já mám sice nějakou vzpomínku, ale určitě mě to nechutnalo. Vím, že to byl prášek, který se jakoby nalepil v puse. Neměla jsem ráda ale nic mléčného. Bílá káva byla pro mne za trest - to jsem raději pila samotnou meltu. No abych nepomlouvala, byla v ní trocha pravé kávy. Takže podle mne to bude z poválečné doby. Ale možná, že někdo z pamětníků, jestli zde jsou, ještě upřesní. No a pokud byste to chtěli použít na potraviny, asi bych to jenom pořádně vymyla a potom už to vyřešila nějakou plastovou nebo skleněnou vložkou. Přiznám se, že docela závidím to přehrabování v "pokladech".
Dobrý den, paní Lidko! Upřímně jsem doufala, že někdo jako Vy, tedy pamětník (což říkám s velkou úctou, snad se neurazíte) trochu pomůže s určením doby. Plechovka z "odklepnuto" je skutečně přesně stejná. No máte pravdu, ta patina je krásná - nám jde skutečně hlavně o ten vnitřek, abychom tam mohli sypat třeba cukr nebo mouku. Škoda, že tam takových plechovek nebylo víc, tyhle jsou jen dvě. Ale ta vložka je dobrý nápad, teď jen kde najít něco, co tam dokonale padne...
A jen diskusně - našli jsme tam i krásné miniaturní plechovky od černé pásky do psacího stroje, ideální na sponky či špendlíky, můžu je sem někdy hodit jen tak do volné diskuse, aby mohli dříve narození zavzpomínat a třeba i pomoci s určením doby, budeme rádi (...ale kromě pokladů se tedy dost napotíme i s kilometry starého kabelu a dalšího nepotřebného harampádí - to jen abyste věděla, že zas není tolik co závidět!
)
Jsem pro, zavzpomínáme určitě rádi. No s tím kabelem - myslím, že by ho odtáhli bezdomovci. Tedy pokud je v tom alespoň nějaká měď. U nás vybírali kontíky a nebo je zapalovali a hledali kabely. No a vždyť se kradou kabely i pod proudem. To bych nenápadně opřela u baráku, moc místa to nezabere a vsadím se, že bude brzy pryč.
No copak já vím, co v tom je...je to prostě starý černý zaprášený kabel...říkali jsme si, že to dáme do nebezpečného odpadu, jezdí sem co měsíc popelář jen pro nebezpečný odpad - anebo do sběru, říkáte? Protože v autě už máme nachystanou železnou přepravku s tunou zrezlých železných šroubů (pravděpodobně nádražních, tipovala bych), přidali bychom to k tomu. Ale o dům vážně nic opírat nemohu, stejně tak nic nedám k popelnici Je to taková staropražská ulice, hned by mě sousedi starousedlíci neměli rádi, a to bych nerada
No ale mohli bychom to odnést o pár metrů jinam...
PS: Kdepak, za uhnutí od tématu se zlobit nebudu (Váš "babičkovský" příspěvek). Alespoň je to zábavnější
pěkně jsem si početla a zaujalo mne- je li dnes Ovomaltine k dostání běžně.Na internetové lékarně je psáno toto -Ovomaltine je instantní nápoj na bázi sladu s vyváženou kombinací minerálů a vitamínů bez balastních látek. Nejedná se o energetický nápoj, ale o potravinový doplněk. Ovomaltine obsahuje vyváženou skladbu základních skupiny živin - proteiny, karbohydráty, tuky a vitamíny/minerály a poskytuje tak jejích kompletní denní dávku. Původně byla Ovomaltine určena pro nemocné a podvyživené děti, dnes ji pijí sportovci, děti i skupiny lidí s vysokým psychickým i fyzickým zatížením.
Dávkování
Ovomaltine se konzumuje především jako prášek rozpustný v teplém mléce.
mm ...jaká změna od minulých časů
Venkovní stranu vyčistíte buď pastou "Silichrom", nebo tekutý "Sidol". Vnitřní stranu "Savem".
Ovomaltinu si pamatuji, mě to chutnalo, asi jsem nebyl tak mlsný jako paní Lidka.
Dobrý den, Toni, díky za rady. Ještě dotaz - myslíte, že plechovka savem nenačichne? Přece jen, když do toho budeme chtít dát potraviny...
No já znám Ovomaltinu taky, ale už jenom z Británie, nadto novodobou, tak to asi bude úplně jiná chuť, než znáte vy pamětníci A musím říct, že mi taky vůbec nechutná - a to rozhodně nejsem žádný mlsal, sním kdeco. :D (Jen když je to moc dobré, tak toho sním víc
)
Savo je čistící a desinfekční prostředek na bázi chlóru. A chlór je plyn, který odvětrá. Aspoň tak jsem se to učil, pravda je to už dávno, maturoval jsem s Gottwaldem - vlasně ten maturu neměl, byl to zástupce lumpenproletariátu.
Toni a ve kterém to asi bylo roce? Jo mlsná, z toho by mě máti rychle vyléčila. Když byly švestkové knedlíky, tak jsem musela 4 sníst a pěkně bez keců. Ale moje milovaná babička, ta mě vždycky zachránila. Když byla koprovka, tak mi knedlíky omastila máslem. Dodnes jsem ji nevzala do úst. :D A proto mám co vracet a snažím se být "hodnou babičkou". Babičky přeci mohou trochu vnoučátka rozcapovat. Ale to jsem se dostala někam úplně jinam. Ale věřím, že pu mi to promine.
Vaše maminka vám za mlada nadávala? Moje maminka zase pořád plakala. Když jsem byl mimino, tak proto, že piju málo, později proto, že piju moc.
Nenadávala, snad jsem od ní neslyšela sprosté slovo, za to (a cigára a jiné...)mě peskovala až do padesátky. Na nás měla řemínek od šicího stroje. Já měla vojnu jak řemen! No, možná jsem byla děcko mírně nevycválané. Ovšem ve škole to bylo bez problémů. Moje záchranná brzda - to byl můj milovaný tatínek a zlatá babička.
Klidně odrezím a nakonzervuji, ale v žádném případě na šroubky! Pěkně mouka do toho ( :D ). Ale teď vážně - neporadíte taky, jak to udělat?
Tak jsem se dnes od přítele dozvěděla, že mu plechovky neodbytně připomínají urny :D, a budeme je tudíž muset nejspíš něčím nastříbřit. To jen takový dodatek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.