Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samonosná brána-prohnutí

Od: michalbc® odpovědí: 11 změna:

Prosím poradci, kdo máte zkušenosti se samonosnými bránami poraďte.

Mám samonosnou bránu v délce 8 m.Je prohnutá a jde cítit, že se v určitém místě převáží.Posun je cca 10 mm.

Budu dávat el. Pohon a nevím jestli existuje mechanizmus , který tento přechod eliminuje na hřebenu.

Díky za rady...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jedná se o posuvnou nesenou bránu? Délka brány je 8m nebo průjezd je 8m? Pak jsou ještě posuvné po kolejnici...No pokud se vám v určitém místě převáží, pak není něco v pořádku, buď je ze slabých profilů a komponent nebo špatně ukotvena; dejte pár fotek...uvidíme, co se dá dělat..A pokud se brána v místě pohonu zvedne až o 10mm, pak by vypadla ze záběru, pohon je napevno...nebo je to jinak? Popište problém podrobněji...

hodnocení

0x

Bez podrobností nelze radit. Vždy se najde řešení.

Foto, rozměry atd.

doplněno 17.03.16 19:04:

Motor nevidím, ale osobně bych dal motor na pružinu, aby tlačil určitou silou na hřeben, prohnutí pak stlačí pružinu i s motorem.

doplněno 17.03.16 19:44:

zeptám se přesně, brána je ohnutá a nehýbe se již, nebo pojezdem po ložiskách se ohne, pruží?

doplněno 17.03.16 20:03:

Já špatně pochopil problém. Jestliže je brána trvale ohnutá, připevněnte motor, položte volně kovový hřeben (já raději kovový, nežli plast), bránu zavírejte a na bránu udělejte čáru kde je horní hrana hřebenu. Pak hřeben přiěláte, po seřízení dotáhnte.

jenda2*

Žádný originální výrobe to nemá, vyráběl jsem 12 m bránu a v žádném ročním období nebyl problém. Hřebeny mají drážky pro nastavení a je to záměrně. V případě zvýšení odporu by motor přeskakoval a zničil by plastové hřebeny.Navíc pro hladký běh musí být nějaká vůle.

Tazatel píše, že bude dávat motor. Motor musí být u sloupku vlevo, aby se k němu mohl s pomocí spec. klíče dostat a mechanicky odepnout při výpadku elektřiny.

hodnocení

Ale problém je ve skokovém převážení, takže v jednu chvíli vám poklesne brána o 1 cm.Takže i když když dám hřeben dle nákresu fixem, tak bude v tomto místě ležet brána celou vánou na hřebenu

Michale, ale to je je jiná vada, nežli ohnutá brána. Vůle ve vedení ložisek v "C"

Jaký máte jezdec? ložiska ve dvou úrovní?

doplněno 20.03.16 10:25:

Když je vůle minimální (kolk to je?) tak kde je ta vůla, že dovolí překlopení brány?

doplněno 29.03.16 07:01:

To je potřeba dořešit, třeba malinko větším ložiskem. Vzít katalog a hledat. Když máte samo domo bránu, nic jiného, nežli hledat rozměry ložisek, nebo jiné uchycení ložiska, nejde..

hodnocení

Ta vůle je tam minimální.

Jezdec je standatní, resp. vozíky jsou 5 ložiskové horní spodní boční...

hodnocení

Tak jsem dnes klečel u brány a zaměřil se na názor Milana, že logicky kde je ta vůle, která dovolí překlopení a opravdu je vůle mezi C-profilem a kolečky vozíku.Dělá možná jen 4mm, ale na té délce se pak samozřejmě projeví na konci páky.

Seřízení předpokládám není možné.Možnost seřízení koriguje jen výšku a náklon (vertikální) roviny.

Vozíky jsem kupoval přímo s C-profilem a asi nějaká vůle tam být musí, proto nevím,kde jsem při výrobě udělal chybu.Navíc jsem si všiml, že ten odskok je tam na dvou místech...

Jsem v pasti...

jenda2*
hodnocení

0x

Plastové hřebeny pro pohon brány se montují na hotovou bránu a průhyb se koriguje při montování. Převažování také není problém, to se doladí při nastavování vůle na hřebenu na místě.

Motor se montuje většinou na posledním sloupu před vjezdem a na něm se odchylky snadno nastaví.

hodnocení

Tak přiložil jem foto.

Průhyb je na spodním C - profilu.

Po svařování to bylo relativně o.k., ale po zinku to bylo prohnuté.

Čelní průhyb jsem vpohodě vyrovnal, ale na C-profilu ze spoda to prostě nemám jak.

V místě, kde je šipka se brána převáží cca o 1cm nahoru a proto se ptám jak se řeší hřeben, který by se od pastorku v tomto místě oddálil.

Někde jsem viděl u delších bran, že byl motor pod pružinou, aby eliminovala případné rozdíly.

Jinak celková délka 8m včetně přesahu a vozíky mezi sebou mají 2,5 m

doplněno 17.03.16 19:53:

Brána je stabilní.K prohnutí došlo při zinkování.

Rozdíl odskoku jsem změřil při zavřením a pak otevřením v místě, kde bude motor.

Možná, že si stím dělám těžkou hlavu a nebude to vadit...

Ještě jsem uvažoval dát na konec brány závaží, které by vlastně zatížilo zadní část aby se nepřevážila, ale i tak už ta brána docela váží...

Ještě malé doporučení od Vás.

Lepší jsou plastové, nebo kovové hřebeny?

Jinak díky Všem za reakce...

Samonosná brána-prohnutí
jenda2*

Motor bude u levého sloupku. Prohnutí vpravo se projeví v místě jeho uložení minimálně. Zkuste si v místě jeho budoucího uložení změřit výšku v poloze zavřeno, pak otevřeno a uvidíte sám, kolik to dělá. Prakticky nic.

jenda2*

Dodávají se plastové a většinou jsou to italské výrobky. Fungují řadu let a v pohodě. Samotný motor je slušná krabice a celkem těžký.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]