Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna plynových a odpadních trubek v bytě

Od: eva* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, v našem domě je firma,která má provádět výměnu odpadních a plynových trubek. .Den před výměnou nás upozornili, že se to týká pouze jen trubek, které jsou v šachtě.Tato místnost WC není samostatná je spojená s koupelnou. Před několika málo léty jsme si nechali vybudovat novou koupelnu , vanu a umývadlo, které je tak trochu netipické. Jsem taK trochu kutilka a udělala jsem si pod něj stolek s mozaikou a tím to bylo pro montéra dost složité, Ale nakonec společnými silami jsme to krásně zvládli. Trubky a všechny zapojení byly z měděných trubek A přesto, že jsem ženská jsem měla radost z dobře vykonané práce..Vše je ale nyní jinak. Tyto trubky mi byly odstraněny mimo šachtu a nahrazeny plastovými. Když jsem to viděla byla jsem v šoku.Ptala jsem ,ale bohužel bez odpovědi.Moc mě mrzí, že jsem si to nevyfotila, ale koho by to napadlo.Nechci to tak nechat.Určitě to dělají i v jiných bytech, ale lidem je to jedno.Nevím na koho se obrátit, aby mi v tom pomohl nechci, aby to vyšumělo.Napsala jsem i vedoucímu co to má na starost, bohužel mi neodpověděl.Neměli na to právo Jsem ženská , ale protože si tu vše vylepšuji sama moc mě to mrzí a nevím na koho se obrátit o pomoc.,Jednak, že neměli na to právo . Zpět mi to už nedají, ale aspon chci, aby mi ty trubky vrátili..Prosím napište co dělat, s pozdravem Eva

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tiffany*
hodnocení

0x

Firma určitě dostala zakázku a dělala, co bylo domluveno, takže zpátky to asi nepůjde... jenže ty měděné trubky byly Vaše, takže Vám je prostě měli dát, nechat, byť odmontované. Stejně jako řemeslník, když Vám něco opravuje, tak Vám dá tu starou součástku. Takže na tu firmu, že chcete ty Vaše trubky, ve skutečnosti Vám byly odcizeny. Nenechte se odbýt, zavolejte třeba řediteli. Prostě jste jejich jednáním byla v šoku a proto žádáte až teď (bohužel ne hned, ale jak píšu, byla jste v šoku a mimo to, neměli žádné právo na to, aby si je odnesli).

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Evi.

Tohle je už plakání na blbým hrobě nebo s křížkem po funuse. Tak to prostě je. Mělo se cosi domlouvat před samotnými úpravami. A když se do bytu někdo pustí, měl by se občas hlídat. Firmy, když něco dělají, mají ve smlouvách třeba už dohodnuto, že zbylé vymontované ,,staré´´ věci v rámci zakázky odstraní. Třeba se šlo s někým na něčem dohodnout. Je otázka který materiál je z dlouhodobého hlediska lepší. Odolnější ke stárnutí, opotřebovávání protýkáním kapalin. Už jsem letos viděl zbořená měděná kolínka. Prošoupaná zevnitř. Jejich stáří bylo asi 15 let. Jinak, těch pár deka mědi tě nevytrhne. Ať ti to nové dobře slouží.

doplněno 20.03.16 17:34:

Ahoj majitelko Evo.

Ještě bych doplnil. Byt samotný může být ve vašem vlastnictví, ale přesto jste s ním v systému společného přispívání do Fondu oprav a údržby. Díky tomu, někdo dojednal s provádějící firmou nějaké opravy a za nějakých podmínek. Bez ohledu na to, co jste si v tom bytě sami udělali před tím. Potom je těžké nějakého chlapa v montérkách vinit z něčeho, co se ho defakto vůbec netýkalo. Proto na tebe asi koukali jako když jim nadloube. Jim bylo řečeno, co mají udělat a to udělali. Co jste si ubránili nebo ne je už věc další. Ten plast má nějakou svou životnost a tak ti tam snad bude fungovat bez potíží déle než ta měď. U nás se sní začalo po převratu a zatím drží. Neboj, i kdyby jsi byla mladá, tak máš šanci, že tě určitě přežije. Tak, hodně toho zdraví a klid nervům. Ahoj.

eva*
hodnocení

Ahoj,

Vše bylo domluvené předem. Takže se měly měnit trubky odpadní a plynové, které jsou v šachtě. Nic mimo tuto šachtu. Hlídat se to moc nedalo, protože tam pořád někdo byl a v našich malých podmínkách by to nešlo. Mimo jiné jsem ty měděné trubky neměla 15 let, ale pouze 7. Byla jsem velmi spokojená, nic mi neteklo. Ale bohužel se zde někomu hodily. Těch pár deka mědi mě opravdu nevytrhne, ale stejně jako řemeslník, který Vám vrátí starou součástku, tak je povinnost Vám tyto trubky vrátit. A mimo jiné, když jsem viděla, že tam trubky nejsou, upozornila jsem je na to, ale bohužel se vymlouval jeden na druhého a nebyla s nimi žádná komunikace, jen se po sobě dívali.

dusger*
hodnocení

0x

Je to asi na posouzení na místě, ale dovedu si to hodně představit. Plastové trubky jsou pružné a montér asi volil vhodné místo pro napojení i za cenu odříznutí pár měděných kolínek. A s tím vracením trubky je to ještě více napováženou, jak posoudit co je ještě vhodná součástka a co už odpad. Jistě musel kousek ubourat, odstranit staré držáky, vymést smetí, pavučiny, zdechlé myši atd. Ale po tomhle materiálu se už nesháníte. Proč?

eva*
hodnocení

Jednalo se o trubky, které byly napojeny pouze na umyvadlo a vanu. Myši... To myslíte vážně? Jak by se do takové úzké trubky dostaly? Každý instalatér, který provádí udržbářské práce má vrátit i blbý šroubek, je to prostě odcizení.

hennessy

Pokud jste vlastník bytu, pak jste se určitě seznámila s PD a rozpočtem, musela jste vědět jaké práce jsou objednány a kdo je při zhotovení díla zodpovědný za likvidaci odpadu.

Pokud jste nájemník, pak by Vás stoupačky a jiné rozvody nemusely zajímat, jelikož jde o majetek vlastníka objektu. Výjimkou by bylo, že jste na svůj účet provedla nějaké opravy nebo technické zhodnocení (samozřejmě se souhlasem vlastníka objektu), pak musíte škodu Vám způsobenou uplatnit u vlastníka objektu.

eva*
hodnocení

Ano, jsem vlastníkem bytu. Se vším jsem byla seznámena, jaké práce byly objednány. Pouze odpadní trubky a plynové trubky v šachtě se měly odstranit, proto mě to velmi překvapilo, že mi byly odstraněny i nové trubky mimo šachtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]