Nejste přihlášen/a.
S neplatiči mám bohaté zkušenosti. Policie nepomůže a nárok na výpověď máte oficiálně až po třech měsících nezaplaceného nájmu. Pak můžete požádat soud o vystěhování, pokud se po výpovědi nevystěhuje sám. Na soud můžete čekat třeba rok.Naše zákony chrání grázly a ne pronajímatele.Pokud máte dost odvahy, tak to udělejte jako my. Nejprve je třeba ho písemně vyzvat k vystěhování, neboť neplacením porušuje nájemní smlouvu. Když nezaplatí, tak je třeba zvážit, jak na tom je nájemník finančně a odhadnout, zda by se pustil dopřípadné žaloby, zda by na to měl peníze i odvahu. Pokud jsme odhadli, že když nemá na nájem a všude dluží, nebude mít ani na soudy, tak jsme začali, naprosto protiprávně, jednat sami. Je to náš majetek a nikdo nás nebude nutit ho nechat zadarmo někomu nechávat užívat, často doslova vybydlovat a dělat z nás bezbranné blbce. Za účasti svědka jsme byt otevřeli, věci mu naskládali pod přístřešek a upozornili ho, aby si je odnesl, nebo že za ně neručíme. V jednom případě, kdy nás nechtěl dovnitř pustit, manžel normálně násilím otevřel dveře, které zároveň i odnesl, tak že mu všichni viděli až do postele. Dal mu ultimatum, do kolika hodin se vystěhuje, jinak, že mu "pomůže". Jindy jsme nájemníka vystěhovali bez jeho vědomí před dům, věci napytlovali do igelit. pytlů, aby nemohl říct, že se deštěm, sněhem zničily. Taky je můžete provizorně uschovat ve sklepě, garáži. K tomuto radikálnímu řešení jsme dospěli po mnoha šílených zkušenostech a zatím každý odtáhl, žádný si ani nestěžoval na policii. Myslím, že si jsou dobře vědomi, že je trochu hloupé si jít někam stěžovat, když neplatí nájem. Ale toto je jen na Vašem rozhodnutí. My už si od nich na hlavu dělat nenecháme! Stejné to je, pokud nájemník ruší, nebo vybydluje byt. Pošlu předvýpovědní varování, s upozorněním, že pokud se to ještš jednou bude opakovat tak má okamžitou výpověď a to je podle zákona. Jenže ji nemusí uposlechnout, a jste tam kde předtím. Máme to trochu jednodušší, než lidi, co pronajímají byt v paneláku, když pronajímáme ve vlastním domě, ale se zákony je to stejné.
Takže co bude? Tazatelka píše, že na to finančně nemá, čekat na to, až soud něco udělá, takže pro ni exekuce na byt, byt skončí v dražbě a je vymalováno. Potom se ještě může stát, že nájemník byt zničí tak, že bude na totální rekonstrukci, takže se prodá v dražbě za podstatně mín peněz, tazatelka tedy bude dlužit nadále bance za hypotéku, protože dražba nepokryje dluh, takže bez bytu a ještě dlužník. A může se s nájemníkem soudit, jenže pokud do konce jeho života z něho nic nevysoudí, tak to vyjde nastejno.
Zatím jsme nic neodskákali, ale ta možnost tady samozřejmě je.Už jsme jich pár takhle vypoklonkovali. Pořád se mi víc vyplatí zaplatit náklady soudu, než mu platit nájemné, vč. poplatků, které jsou v nájemném, a doufám, že soud není blbý, zvažuje i mravnost jednání, nebo by alespoň měl. Můj právník mi to sice nedoporučuje, ale taky to za mně nevyřeší a nervy mám jen jedny. Vzhledem k tomu, že garsonek mám v domě pět a je tam větší pohyb, než ve větších bytech, tak mám docela často, co řešit. A nevěřím nikomu, že pomůže si lépe lidi vybírat. Dělám, co můžu, ale i Ti slušně vypadající se někdy překvapivě vybarví. S obsazováním mi pomáhá i RK, a taky si myslí, že přivedla slušný lidi. To se zjistit stoprocentně .nedá. Na vystěhování, v případě neplatičů, by měl podle mně stačit měsíc. Když jde o slušné lidi, tak jim člověk rád počká, ale když se někdo chová bezohledně, neřeší to, jen bydlí zadarmo, tak je to vůči majitelům diskriminace. Jak nás někdo může nutit platit za grázla , nechávat ho tam zdarma bydlet? Vím, že takový stupidní zákon vymysleli, ale my se tomu bráníme, byť protiprávně. Donutili lidi si nechat fakt na tu hlavu od těch grázlů nadělat, upírají nám práva majitele, ale nic nám nakonec nevykompenzují. Ještě ty parchanty oddluží, abychom se už ani v budoucnu nemohli dočkat zaplacení dluhů.Tak jaká spravedlnost? Vždyť je to postavené na hlavu!
Chtít víc jak jednoměsíční zálohu je vážně Sci-fi. Někdy jim musím umožnit splátky i té jedné. Kdo je prachatý, nepotřebuje pronájem, ten si vezme hypotéku a bude strkat peníze do svého a kdo jde do garsonky, tak asi nemá ani na pronájem většího bytu.
Po výzvě k vystěhování, byste měla poslat předžalobní výzvu, s dodejkou, kde napíšete, aby se např. do tří dnů vystěhoval, nebo na něj okamžitě podáváte žalobu. A napsat mu, že zaplatí dluh, penále, prohraný soud, i Vašeho právníka. Pokud mu necháte podepsat dlužní úpis, já dávám směnku, tak to jde rovnou přes právníka exekutorovi, bez soudu a vymahatelnost se rázem prodlouží ze tří na deset let. Leckdo za ty roky přijde k rozumu a řádně pracuje, poplatí i dluhy a pak na něj exekutor skočí, když už má zjištěno, že je mu co vzít. Čáru přes rozpočet ve vymahatelnosti teď udělal ten zákon o oddlužení. Ale pořád ještě nějaká naděje je, že se oddlužit nenechá, nebo mu to neumožní.
Dobrý den, nezaplatí-li třikrát, tak mu doručíte výpověď z důvodu hrubého porušení náj. smlouvy a do měsíce by se měl vystěhovat (viz NOZ). Zdravím!
doplněno 15.03.16 22:25:ertl - to je silácké a hlavně protiprávní řešení. Pronajímatel by takto spáchal trestný čin.
doplněno 16.03.16 09:59:kamila - prožíváte setkání s neplatičem a bytovým turistou. Také už o tom vím poměrně dost a vím, že jsou tato setkání hodně nemilá. Policie Vám nepomůže - pouze advokát a soud, resp. žaloba na vystěhování, do ní investovat a čekat. Myslím, že jiný legální způsob není (jedině, že by se nájemce odstěhoval sám či se soudu zalekl). Takže, mohu Vám jen vyjádřit účast a poradit advokáta, soud a zřejmě potom i exekutora (ten může stěhovat).
danys - sankci již NOZ vůbec v náj. smlouvách nepřipouští (nesmí tam být uvedena).
doplněno 17.03.16 17:40:blesik - já si snad ani nemohu dovolit hodnotit a komentovat Váš přístup k nájemcům nebo tvorbě náj. smlouvy. Já nepotřebuji nikomu ve smlouvě hrozit (když to není stejně vymahatelné) nebo si vymýšlet nějaké podmínky (mimo NOZ). Já neberu nájemce jako socky nebo zločince. Mohu si o právech pronajímatelů a nájemců myslet své, ale musím přijmout zákon. Pokud to někdo nedělá, tak je to jeho věc.
Kamilo, právní cestou je to velice složité a zdlouhavé. Nezákonné postupy, jako třeby fyzické násilí, naschvály, zalepování zámku, atd, sice někdo doporučuje, ale je to riskantní a žalovatelné.
Jedině až s rozsudkem od soudu o nařízeném vystěhování, pak může být vystěhován nasilím.
Bene, slušné nájemníky beru jako slušné nájemníky a socky , jako socky. Až Vám za tři týdny zdevastuje nájemník vymalovanou a zařízenou garsonku tak, že budete mít na zdech jednolitou zelenou plíseň, protože zfetovaný chodil močit na válendu a koberec, až budete muset vyhodit koberec, postele, malovat a nebude se chtít hnout z bytu, budete čekat rok, až Vám utečou všichni ostatní nájemníci a moč Vám začne kapat v přízemí na hlavu? Mariánkou Vám vyhulí byt tak, že ho ani po vymalování a půlroku větrání smradu nezbavíte? A k pokutě ve smlouvě. Spousta lidí, neznalých zákona, má strach z finančního postihu, že pak platí, jak hodinky. A máte pravdu, že je to každého věc, jestli si tohle nechá od grázla a státu líbit. Jinak smlouvy mám podle právníka v pořádku, jen ty npokuty mi npříp. soud neuzná, ale o tom vím. Ano, člověk by se bezpráví neměl stavět, měl by svěsit hlavu, na kterou si nechá od primitivních a bezohledných vyčůránků nadělat a ještě poděkovat. Naším domem prošlo, v pěti garsonkách už přes, 100 nájemníků, za ty roky. Mám opravdu bohaté zkušenosti a soucit jen s těmi slušnými.
Myslím že hodně záleží na tom co máte ve smlouvě. Pokud vůbec nic nezaplatil...je smlouva platná? Není v bytě neoprávněně? Ale chce to poradit se s právníkem.
Četla jste ten § 208 trestního zákona?
Pokud s Vámi má uzavřenu nájemní smlouvu,
bylo by podle mne těžké jej uplatnit...
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak určitě nemám žádného neplatiče, žádného dlužníka, a nemám zbytečných x rozhodnutí soudu v náhradě škody.
Docela mě zaráží, že jste si nevyžádala 3 měsíční nájmy dopředu. Po prvním nezaplacení by hned měla běžet lhůta a navíc písemnou smlouvu by jste měla dát až po nějaké zkušební době. Vystavit povrtzení o zaplaceném nájmu je samozřejmostí. Jinak by to byl nezdanění příjem. Kdo za něj platí energie? Snad ne vy?
Nájemní smlouva se sepisuje ihned, ale je možné ji na zkoušku dát jen na1, 2, 3 měsíce. Ale i tady musí mít člověk špatné zkušenosti, aby došel k závěru, že 3 měsíce často o ničem nevypovídají. Kontrolujete a všechno je v pořádku, ale ono to ty špatné nájemníky ze začátku těší, že mají nové, pěkné bydlení, ale po těch třech měsících, když se necháte ukolébat, tak se teprve začnou dít věci. Nechtěla jsem tam slušným lidem zbytečně lézt, není mi to příjemné, ale pak jsem litovala. Teď píšu o devastaci bytu, ale s neplacením je to podobné. Ze začátku u nás platili všichni, jak poznáte, kdy platit přestanou a kdo z nich?
Jendo, znáte nějakého pronajímatele, že by si dal 3 měsíční jistotu? Já mám někdy problém, abych z nájemníku dostal měsíční nájem a zálohy na službu, jako jistotu. Páč když se stěhuje, většinou přes realitku, těm zaplatí rezervační poplatek, třeba 10tis., pak mě jistotu 10tisíc, nájem dopředu 10tisíc. Když bych chtěl + 2 měsíce, to je dalších 20 tisíc. Kdy by vzal najednou 50 tisíc, + další částky na plyn, elektriku, a nové věci, které si chce do bytu pořídit. Zaplatit stěhovákům.
Dobrý den, v těchto otázkách o bydlení, resp. pronájmu a problémech s tím spojených se vždy ukáže, kdo radí z praxe a kdo má načteno nebo jen slyšel. Ani NOZ mnoho z problému nevyřešil a např. možnost jistoty (kauce) až do výše šestinásobku náiemného je při finanční situaci možných nájemců spíše utopie. Nebo možnost zajištění věcí nájemce při jeho dluhu na nájemném je také problematická, resp. její realizace (např. bez násilí). Už pan Křeček, který bojoval za práva nájemníků říkal, že pronajímání není podnikání jako jiné - a měl pravdu, i když on to myslel jinak (tedy, že majitel si nebude určovat nájemné a má zůstat regulované státem). Pronajímání svého majetku je stále rizikovější a já "obdivuji" lidi, kteří si koupí byt (jako investici) na hypotéku s myšlenkou, že tuto hypotéku budou uhrazovat z nájemného po pronajmutí bytu. To už snad loterie je důvěryhodnější instituce. A ještě něco - v této oblasti je velká konkurence a majitel se snaží sehnat nájemce, tak si nemůže mnoho vymýšlet požadavky do náj. smlouvy. Další věc je ta, že dobrého či špatného nájemce pouhým zrakem nepoznáte - to ukáže až čas. Zdravím!
doplněno 16.03.16 19:21:adamr - uveďte, prosím, který právní předpis umožňuje tu zkušební dobu pronájmu nemovitosti.
Myslím, že v NOZ toto není zmíněno.
kroupa-jJe to celostátní, snad ve velkoměstech je větší výběr. Ale podle četných diskuzí na netu, v době kdy vyšly nové zákony, s tím mají problém skoro všichni.
Jenda2 psal, že u nich v okolí všichni požadují 3 měsíce nájmu dopředu, tak proto ta otázka na jendu2 na lokalitu.
Také pronajímám byt. Vždy udělám více prohlídek a nového nájemníka si pečlivě vybírám. Často mají o byt zájem lidé, kteří vypadají jako bezdomovci nebo hned navrhují, že podepíšeme nájemní smlouvu a zaplatí až první den, když se nastěhují. Další přicházejí s návrhem splátek. Takové lidi neberu a sdělím jim, že nejsou první zájemci. Někdy jsem měl byt i měsíc volný, ale raději si počkat, než pak litovat. Samozřejmě i solidně vypadající člověk může být neplatič, ale při pečlivém výběru je alespoň větší šance, že nebudou hned potíže. Další možnosti je sjednat nájem na zkušebnídobu čtvrt roku. Pokud jsou problémy, tak nájemník po třech měsících končí a má to také ve smlouvě.
Souhlas s Milanem, kauce ve výši 3 nájmů je scifi a výběr nájemníka je loterie. Někteří snědší jsou naprosto v pohodě a naopak na první pohled seriózní bílí s dětmi dělají problémy.
V jednom bytě mám cikány, ty mně uhánějí, kdy si přijdu pro nájem. (vybírám v hotovosti). V jiném domě , bílý a stále dluží...
já bych to osobně řešil velmi rychle a velmi radikálně stim že pokud nemá na nájem nebude mít ani na to aby mě žaloval
Já mám ve smlouvě, že v případě nutnosti, smím do jeho bytu vstoupit i bez jeho přítomnosti. Ale máme garsonky v podkroví, tedy můžou nás např vytopit. Taky mi řekli policajti, že by mně mohl nájemník nařknout, že jsem mu sebrala třeba peníze, které nikdy neměl a měla bych problém. Ale ani s tím jsem se nikdy, za ty roky, nesetkala. Normálně jsem si vzala svědka, když jsme mu vyházeli věci ven. A to máte taky lidi, co zdrhnou bez zaplaceni, s dluhy, pečlivě bzamknou na dva západy, klíče si strčí do kapsy a už je neuvidíte a dovnitř byste taka nesměli. Nedali výpověď. A co pak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.