Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě to,zda při instalaci akumulační nádrže 500litrů musim k ní také instalovat expanzní nadrž,když v samotném topném systému již jednu takovou nainstalovanou mám i když jen na 35 litrů.Celý topný systém i s AKU nádrží by měl obsah 600 litrů,což představuje celkový obsah expanzky 90 litrů,má-li být 15% s celkového topného obsahu,instalována velikost expanzky.Nyní stojím před otázkou,zda příinstalovat druhou expanzku na 60litrů,nebo tu první vyhodit a dát jednu velkou na 90 litrů,co by jste mě pánové poradili?
Ahoj.
Já se vyjádřím už jen k tomu uzavíracímu ventilu. Může tam být namontovaný, jen musí být třeba nějakou páskou viditelně ,,zajištěn´´ v otevřeném stavu. Tak se k věci vyjádřil revizák. Mělo by to stačit, když nebude nikdo, kdo ten ventil může nekontrolovatelně uzavřít. V panelákové kotelně jsem viděl asi 4 ks velkých 500 litrových expanzek. Všechny v několika (2) místnostech a ve stejné úrovni.
Připomeňme si Archimedův zákon ! V obou expanzních nádobách, pokud budete instalovat druhou, bude stejný tlak, pokud jsou umístěny ve stejné výškové úrovni, Jsou to spojité nádoby. Proto postačuje nastavit tlak jen z jednoho místa. -miro
Tlak vzduchu resp. množství vzduchu asi těžko, to by musely být propojené vzduchové prostory (nad membránou)
Tlak je vždy stejný, jak uvádím výše. Vždyť jej tvoří výhradně výška vodního sloupce v systému . Vodní sloupec tlačí na vzduchové vaky v expanzomatech a ten je jediný a stejný pro všechny spojité nádoby. Vzduchové prostory ve vzduchových vacích expanzky nemusí být nijak propojeny. S množstvím vzduchu, s Vámi souhlasím. To je velmi důležité pro to, aby se příliš neměnil tlak , vlivem roztahující se vody v topení z důvodů kolísání její teploty.
- miro
Díky za názory,take si myslím,že je lepší obsluhovat jednu velkou expansku,než dvě malé,dám jednu na 100litrů a tu malou si dám za rámeček,ale o to nejde,co s ní,nyní jde oto,zda je možné instalovat mezi expansku a AKU nádrží kulový ventil,který mám v ůmyslu použivat jen tehdy,když budu chtít uzavřít system do AKU a z AKU.Mám v ůmyslu před expanzomatem směrem k AKU nádrži spojit spátečku se stoupačkou nikoliv směšovacím třícestným ventilem,ale použít 2 ks T-KUS a mezi ně dát kulový ventil,kterým si budu ručně regulovat a směšovat horkou vodu do zpátečky a do kotle,tak jak budu potřebovat.Pochopitelně abych mohl mísit vodu ze stoupačky do spátečky a zpět do kotle,tak musím uzavřít cestu do AKU na což by mě měl stačit jeden kulový ventil na stoupačce.Jinak nejsem zastáncem různého stavění překážek v potrubý,třícestný ventil,zpětná klapka atd.toho jsou důkazem,tak proč bránit vodě v průtoku,kulový ventil,to vzládne také a já se alespon proběhnu a nespohodlním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.