Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde povolit kotouč úhlové brusky

Od: denik odpovědí: 35 změna:

Zdravím,

mám malou úhlovou brusku (115 mm) levnější kategorie. Je stará cca 3 měsíce. Delší dobu jsem tam měl jeden kotouč. Nyní jsem ho chtěl vyměnit za jiný, ale matice nejde vůbec povolit. Použil jsem sílu při které prasknul i ten mechanismus, který zabraňuje otáčení kotouče a ohnul jsem i samotný klíč. Bohužel jsem používal zřejmě nepovolený druh kotouče - na dřevo (Říká se, že je to nebezpečná prasárna. Já jsem to používal na věci, které nešly žádným jiným dostupným nářadím udělat) Zkoušel jsem nastříkat WDčko mezi matici a kotouč a do závitu - nepomáhá.

Nevíte někdo prosím čím to může být a co by se s tím dalo dělat? Může to mít nějakou souvislost s tím druhem kotouče?

Díky moc

Nejde povolit kotouč úhlové brusky

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

x1x
hodnocení

5x

Kotouč upevnit do svěráku a železnou tyčkou,důlčíkem Já osobně to dělám 100 mm hřebíkem a do jednoho otvoru pro klíč vložit a uder kladivem.Přístě namazat,závit a i plochu matice nějakou vazelinou.Hodně to usnadní.

hodnocení

4x

kotouč upnout do svěráku a majzlíkem (nebo i tím důlčíkem)udeřit po té matce -prostě to povolit nárazem

doplněno 13.03.16 20:36:

X1x rychlejší a přesnější *palec*

hodnocení

4x

Zespodu je potřeba podržet klíčem 17, matku povolit sikovkami. Nebo upnout do svěráku a otočit klíčem.

Příště podložit kotouč z obou stran papírovou podložkou na kotouče.

doplněno 14.03.16 12:45:

pro Ronyx, díky za pochvalu, ale mne se občas stane, že i přes papírové podložky nejde polovil, zvláště, když se při řezání kousne kotouč. Jinak, jak správně píšete, 99% jen holou rukou tahem za kotouč.

O těch papírových podložkám slyším poprvé, ale také to vyzkouším, díky za užitečnou radu.

ronyx*
hodnocení

4x

Zdravím,
konečně to tady někdo (@milancukrar) přede mnou napsal - jakýkoli kotouč upínat jen přes papírové podložky a pak to jde povolit normálně rukou, bez použití klíče.
Mám vystřižená 2 papírová mezikruží z kartonu tl. 1mm a dávám je vždycky mezi podložku (unášecí - upínací přírubu) a kotouč (tj. z každé strany kotouče 1ks) a ještě se mi za cca 25let nestalo, že bych nějaký kotouč holou rukou (tj. bez klíče) nepovolil. Pouze na povolování drátěných kartáčů si beru rukavici - zapíchané dráty v ruce docela bolí. Samozřejmě zásada je nikdy nedotahovat kotouč (drátěný kartáč) klíčem, ale vždy pouze "na sladko" rukou - při práci se přiměřeně dotáhne sám.

doplněno 14.03.16 12:57:

Milane, ten papír je lepší než normální použít ten karton (např. ze zadní strany bloku, kalendáře - šedý, šedohnědý) cca 1mm silný, jeho pružnost (stlačitelnost) právě umožňuje to lepší povolení. Druhá výhoda použití kartonu je v tom, že se tak lépe upínají extremně slabé řezné kotouče (0,6mm, 0,8mm a 1,0mm).
Jinak princip upínání kotoučů je převzatý z kotoučových brusek a z používání řezných kotoučů zvaných lidově "gumovka" na strojích na nástroje typu "kameníček" - tam se nesmělo a nesmí upínat "na tvrdo" - poškodil by se brusný kotouč. Dříve se používala na podložky kůže, dnes je dostupnější tvrdý papír, karton.

jenda2*

A ta zásada je právě špatná. Kotouč musíte naopak dotáhnout klíčem, aby se sám nezarval a pak nešel povolit. Když u 150mm kotouče nedotáhnete matici, tak pak je to masakr. 115mm je úplná sranda.

Jak je možné Jendo že ta zásada jak psal p.Milan Cukrar a Ronyx 100% funguje když je to špatně?

Jinak od doby kdy jsem tutu fintu objevil, nevím kde mám klíč pže jej nepoužívám.Jen s tím,že používám mezikruží vystřižené z krabice.(vlnitý karton či jak to nazvat)

Jendo,

Až se kousne flexa, překoná sílu utažení klíčem, pomůže jen svěrák, klíč (19mm) a šikovnost.

Vám přeji vždy když pracně silou dotáhnete kotouč, aby šel povolit. Já povoluji jen rukou.

jenda2*

Vím to, protože denně několik hodin pracuji se 150mm bruskou Protool AGP150. Když kotouč dotáhnu pevně, povolím ho. Když ho utáhnu lehce, sám se dorve a to musí do svěráku.Je to tedy jasné.

jenda2

Když dotáhnu kotouč rukou, obvykle ho rukou povolím. Za 30 let se mi jen 1x ( na 230 brusce, na menší nikdy) stalo, že bruska "kopla" a kotouč se hryznul tak, že nešel povolit ani nářadím - nakonec jsem musel říznout matku.

hodnocení

3x

Mě se tohle stalo u 230 brusky. Ohnul jsem úplně dva klíče a nic. Odnesl jsem to do prodejny, kde jsem to koupil a řekl jsem jim ať mi předvedou, jak se to povoluje. Byl tam zrovna nějakej jejich dodavatel a manažer v jedné osobě, tak to tam zkoušel a ani Ň...

Tak to poslali do servisu a tam se jim to povedlo. Nevím jak to udělali, ale v té utahovací matici byly díry jak od důlčíku, takže asi to nějak zkoušeli odrážet. Jako třeba by pomohl hasák nebo sikovky. Vzít to za tu matici (kroužek), 17 klíč s trubkou jako protikus a páčit.

fastcrash*
hodnocení

1x

Nepoužívám klíč ani žádný papírový kolečka. Dotáhnu rukou, používám, povolím rukou. Nikdy žádnej problém.

hodnocení

1x
Teda, nevim jak to delate, ale my delame v praci s flexou da se rict kazdy den, ale takove extremy jsem tedy nezazil. Kotouce dotahuju vzdy rukou a jen v pripade ze pri rezani dostanu kopacku nebo dojde k sevreni kotouce, tak musim vzit sikovky. Ale ze by nekdo musel valit do flexy kladivem, jsem tedy nevidel, nezazil. Jinak slysel jsem, ze proti kousani pomahaji ty samojistici matice.
fugass*
Presne tak.

Některé flexy mají rychloupínací "matku", která se utahuje jen rukou, ty ostatní klíčem se dvěma trny. A pokud je nezbytné, lze toto povolit kouskem kulatiny, opřené šikmo do otvoru a prudkým klepnutím kladiva. Hlavně správným směrem (pro někoho neřešitelný problém). U jedné flexy to dělám už dlouho, protože praskla uvnitř zarážka pro aretaci. A funguje v pohodě.

hodnocení

0x
V tomto pripade vzit dulcik nebo sekac a kladivo a klepat a klepat.

denik
hodnocení

Chtěl bych jim to nejraději také odnést, ale díky tomu dřevokotouči by mě asi poslali do háje. Jinak jsem to celé dokazil právě tím, že jsem si klíč prodloužil nasazením trubky.

Zkusím to s tím svěrákem (taky mě to napadlo, jen nejsem doma u svěráku)

Díky

kourak*

Co neni v manualu zakazano, je dle zakona povoleno, takze ten tvuj kotouc nema vliv na zarucni podminky,

nicmene ruku na srdce, jak jsi kotouc utahoval?

denik
hodnocení

Utahoval jsem ho klasicky jako vždy - tj. klíčem, snažím se vždy tak nějak ani moc ani málo.

x1x

U velké flexky jsem na navařil matici průměr 14 A pak klíč zezadu a zepředu na matici golák a jde to rozšroubovat.Šlo by to i na malou.

x1x

Ve svěráku to být nemusí. Stačí položit na stůl,dřevěnou desku tak aby se kotouč opíral. Možná bude zapotřebí více ran.

hodnocení

0x

No, jdu sice s křížkem po funusu, ale u těchto přístrojů platí, že převeliké utahování nástroje toliko pro havado bobré jest (to jsou slova J.Á.K.). Nejen zbytečným utažením nástroje, ale pravděpodobně i jeho vysokým zahřátím při práci s dřevem (trochu se i čoudilo...), tím i zahřátím osy přístroje, došlo k popisovanému problému. Protože občas potřebuji podobné přístroje, kupuji je také v LIDLu, ale jednám s nimi jako s velmi rozmazlenými a respektuji návody k ním. A, to nechci dělat reklamu, přístroje mi slouží k mé spokojenosti.

denik
hodnocení

Tak kotouč povolen. Díky všem za rady. Šlo to teda blbě - byl to fakt extrém. Škoda, že jsem si zničil to tlačítko na zajišťování, ale mohu to dělat přes svěrák a důlčík stále.

Tak ještě jednou děkuji.

dusger*

Není to žádná tragédie. Hřídel pod kotoučem je oboustranně zbroušená, jde tam nasadit tuším 17ka klíč, tím ji zajistíš proti otáčení. Při povolování prostě použiješ klíče dva, svěrák a kladivo si nechej na další krizi.

sydney*
hodnocení

0x

Kotouč je potřeba řádně dotáhnout , protože se matka zasekne při zapnutí brusky rázem. Je nutno vzít tupý důlčík nebo majzl a odklepnout matku.

pluhar
hodnocení

0x

U brusky GUDE XW 230 se nám nedařilo povolot matici rozbrušovacího kotouče. Navíc se kotouč ulámal až ke svému středu v rozměru matice, což se nakonec ukázalo jako výhoda.

Uvolnění se podařilo "metodou Kajínka" - odřezáním zbytků kotouče několika pilovými listy na kov. Práce nám trvala asi půl hodiny.

jirkapolak
Dekuju moc, já už myslel, že si koupím novou . Ďůlčík, svěrák a kladivo

fugass*
hodnocení

0x
Toto se mi stalo při utahování klíčem. Od té dobby zásadně utahuji jen rukou a rukou jde zas povolit. A je jedno jestli 115 nebo 180mm. A vyměnil jsem jich takto stovky. Nechápu, jak to někdo zajišťuje tím jejich čepem a oak to rve klíčem co to jde. Naopak může tímto pomoci kotouči k prasknutí. Takže podržet čep a rukou dotáhnout. Jinak milancukrar ma opět pravdu, papir pomuze.

hodnocení

0x

Co v ruce utáhnu, v 98 % v ruce taky povolím. Ze zbylých 2% jde většina klíčem. Papírovou podložku jsem zatím nezkoušel ,díky za tip.

Kotouč se při řezání ještě víc přitáhne takže při dotáhnutí klíčem je problém navíc pokud se "kopne", taky jsem to musel řešit pilkou a jednou byla na odpis celá matka

hodnocení

0x
Tak se mi konečně taky povedlo povolit kotouč úhlové brusky. Asi rok jsem to odkládal, fakt to nešlo. Odešla mi malá a to mě donutilo.
Kotouč jsem pod matkou pořádně prolil WD40. Počkal jsem až se trochu rozmoci papír na kotouči, úplně celý provlhnul olejem. Nahřál hobby nahrivackou asi na 40-50C, což je pracovní teplota kotouče a mydlil stovkovym hrebikem, do matky (do dírky). Po pár ranach jsem otočil o 1/4 otáčky a zase. Dva hřebíky jsem ohnul, ale mám to! Kotouč jsem si zaprel vrutem o rám brusky.
doplněno 26.04.20 11:07: Rozhodně teď budu matku uvolňovat po každé práci! A utahovat jen prsty.
Nejde povolit kotouč úhlové brusky #2
boby
hele Xt line to jste můj člověk

david99
hodnocení

0x

Měl jsem podobný problém. Praskl mi kotouč na 150 a zbytek nešel ničím, co je zde popsané povolit. Klíč na matici jsem ohnul a urval jsem i pojistku proti protáčení kotouče. Nakonec jsem musel vzít plátek z pilky na železo a ten zbytek řezného kotouče mezi maticemi prostě vyřezat (padly na to dva plátky). Potom to šlo jednoduše rukou povolit.

Ale šikovní si poradili lépe...utrhnou kolíček, brzdu, to je zbytečné, páč se má použít plochý klíč.¨

mar*
hodnocení

0x

No, moje drahá zkušenost - na brusku jsem dal ocelový miskový kartáč, utáhl rukou, obrousil potřebné, rukou jej povolil, nasadil druhý jemnější kartáč, utáhl rukou, a za pět minut jsem ho nepovolil ani smykem. Na tom závitu hřídele se nějak utáhl totálně na krev. Jediná možnost povolit klíčem, v rukách ani omylem, opřel jsem flexu o stůl, zabral klíčem, a rozlomil jsem tu její kovou hlavu napůl. Tak jen taková připomínka, jak to nedělat.

honzak
hodnocení

0x

I když je tohle vlákno už poměrně staré, přidám sem mojí aktuální zkušenost, kdyby někdo v budoucnu potřeboval zase poradit. Zasekla se mi matka na brusném kotouči.

Kotouč jsem po stranách naproti sobě ve svěráku nařízl, dlaní urazil (bylo by lepší použít rukavice) a tím se matka stala dostupnou. Brusku jsem upnul do svěráku za matku, vzal 17" klíč a povolil šroubovici za "kotoučem.

Šlo to nakonec docela hezky. Myslím že postup by šel aplikovat i pro případ, že by tam byl řezný kotouč, ale ten by se nemusel řezat, protože je plochý a matka tak jde upnout do svěráku i tak. Jen se pro boha nesnažte do toho mlátit se zajištěným koníkem... *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]