Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptata jak se mám zachovat ,před dvěma roky jsem zbudoval jimku u RD zhruba 5 m od místa kde byla stará v dezolátním stavu jímka ,tato jimka zam byla přes30let bez problémů.Teď po 2 rokách přišel soused že v jeho studni cítí vůni po prášku na praní .Jeho studna je přes cestu vdálená zhruba 40 metru.Co mám dělat když chci zachovat dobré sousedské vztahy ale taky si nenechat na sobě dříví štípat.
1. Slušně požádejte souseda, aby vám ukázal rozbor vody provedený odbornou firmou - většinou to dělají vodárny. V laboratoři by měli zjistit, zda se ve vzorku vyskytují sulfáty, které jsou základ pracích prášků. Rozbor vody stojí oklo 800.- Kč. Pokud takový vzorek nemá nabídněte sousedovi k vůli dobrým sousedským vztahům příspěvek na rozbor vody (výši nechám na vás).
2. Z vašeho příspěvku nelze vyčíst, jestli vaše jímka má přepad. Pokud nemá, nemáte se o čem se sousedem bavit. Poku má přepad, jedná se o trativod? Pokud ano, je možné, že za dva roky země nasákla tak, že se dostala až do 40 m. Záleží, kolik "špinavé vody" do země pouštíte.
Tak zkuste napřed 1. variantu. V laboratoři řekněte, že chcete extra výsledek na zjištění pracích prášků. Pokud bude pozitivní, pak musíte předělat jímku tak, aby z ní nic neunikalo. Nic lepšího asi nelze vymyslet, hezký víkend.
Vlastimile, zde jsem našla odpověď, kde jsou uvedena ČSN a navíc i minimální vzdálenosti:
Dobrý den, nejmenší vzdálenosti domovní studny od zdrojů znečištění je dána v ČSN 755115 pro málo propustné prostředí (hlíny, zahliněné štěrky, spraše, jíly) takto: Zdroje možného znečištění: žumpy, septiky, veřejné kanalizace ... 5 m nádrže tekutých paliv ... 7 m chlévy, močůvkové jímky, hnojiště ... 10 m veřejné komunikace, silniční příkopy ... 12 m umývací plochy motorových vozidel ... 15 m V ostatních případech, které nejsou v normě stanoveny, ve Vašem případě chemické látky na ochranu rostlin se stanoví nejmenší vzdálenost na základě hydrogeologického posudku, zpracovaného osobou s odbornou způsobilostí v oboru hydrogeologie |
5.3.2009 19:48 | Ing. Petr Kuda |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.